الناز افشار
کارشناس بازارسرمایه
بازارسهام از ابتدای هفته و همزمان با اظهارات مثبت برخی مسوولان نسبت به احتمال انجام توافقات هستهای و نتیجهدادن نشستهای طرفین مذاکرات نوسانات جدی را پشتسر گذاشت. بازارسرمایه بیش از یکسال است که تحتتاثیر اخبار برجامی تغییر مسیر داده است، اما این وضعیت با اظهارات سیاستگذاران پیچیدهتر میشود. چشم فعالان بورسی همواره به اخبار مذاکرات است و سرنوشت قیمت دلار بعد از احیای برجام مسیر حرکت شاخص را نیز تا حدود زیادی مشخص خواهد کرد.
نوسانات دماسنج بازارسهام در حالی شدت گرفته که صنایع مختلف بورسی واکنشهای متفاوتی از روند مذاکرات به نمایش خواهند گذاشت.
در حالیکه در چند روز اخیر داد و ستدهای بورسی روند نزولی به خود گرفتهاند، روزگذشته نیز شاخص کل بازارسرمایه در یک مسیر ناامیدکننده و ریزشی در کانال یکمیلیون و ۳۳۲ هزار واحد ایستاد تا قرمزپوشی تابلو معاملات همچنان ادامه داشته باشد، این در حالی است که بازارسرمایه بر مبنای انتظارات مثبت از مذاکرات درابتدای این هفته به برخی صنایع از جمله خودروییها و بانکیها روی آورده بود. هرچه امید به برجام بیشتر شود باعث میشود سرمایهگذاران نسبت به بهبود شرایط صادرات و ارزآوری و رفع محدودیتهای بانکی امیدوارتر شوند، در واقع واکنش شرکتها نسبت به دور جدید مذاکرات هستهای متفاوت خواهد بود. شاید در کوتاهمدت شرکتهای صادراتی و کامودیتیمحور نسبت به کاهش نرخ دلار واکنش منفی نشان دهند اما در بلندمدت قطعا این وضعیت متفاوت خواهد بود. با توجه به بهبود فضای کسبوکار و تسهیل در مبادلات تجاری میزان تولید و فروش شرکتها افزایش خواهد یافت و هزینههای عملیاتی و تولید و صادرات کاهش پیدا خواهد کرد و باعث رونق و افزایش سودآوری شرکتها و در نهایت افزایش تقاضا و بالارفتن قیمت سهام آن شرکتها خواهد شد. به این نکته نیز باید توجه داشت که توافق برجام و رفع تحریمها اثرات خود را بهتدریج بر وضعیت اقتصادی کشور نشان خواهد داد و تاثیر آن برتمامی بازارها مستلزم گذر زمان است. آن دسته از شرکتها و صنایعی که بیشترین آسیبها را از دوران تحریم متحمل شدند، بهنظر میرسد در راستای تحقق این هدف با اقبال بیشتری از سوی سرمایهگذاران مواجه شوند و تا مدتها در مرکز توجه سهامداران باشند.
این گروه از شرکتها با رفع تحریمها قابلیت انتفاع بیشتری از دوران پساتحریم خواهند داشت. در این میان دو گروه خودرو و بانک سردمدار تغییرات جدید درمیان سایر صنایع خواهند بود.
در گروه خودرویی با اعمال تحریمهای بینالمللی به دلیل هزینه بالای سربار و مشکلات در تامین قطعات و بدهیهای سنگین با زیانهای جدی مواجه شده است؛ از اینرو رفع تحریمها باعث اصلاح ساختار هزینه و افزایش تولید و فروش در این گروه خواهد شد. در این میان گروه بانکی نیز که از مراودات بینالمللی محروم شده بود با محققشدن مذاکرات هستهای و لغو تحریمها باعث افزایش مبادلات بینالمللی از طریق السی و کاهش هزینهها و اتصال به شبکه سوئیفت و در نهایت با بهراه انداختن شعب خارجی به درآمد مطلوبتری دست پیدا خواهد کرد. گروههای خودرویی، قطعهسازی، بانکها و نهادهای واسطهگری مالی از جمله صنایعی هستند که بعد از اتفاقات مثبت در راستای احیای برجام رشد خواهند کرد، اما در صورتیکه اتفاقاتی خارج از پیشبینیها رخ دهد و برجام و مذاکرات هستهای به نتیجهای نرسد بهنظر میرسد صنایع کامودیتیمحور، پتروشیمی و کانیهای معدنی روند جدیدی را در پیش بگیرند. هماکنون اخبار ضد و نقیض بسیاری در مورد برجام به گوش میرسد و در مورد نحوه احیای برجام اخبار متفاوتی منتشر میشود؛ این مباحث باعثشده تا سرمایهگذاران نتوانند برای وضعیت بازارسرمایه بعد از تحریمها برنامهریزی کنند. ابهاماتی که در این زمینه وجود دارد میتواند سناریوهای متفاوتی برای بازار سهام رقم بزند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات