ایرنا : به گفته مدیرعامل شرکت بورس تهران در صورتیکه کلیت بازار علاقهمند به افزایش دامنهنوسان باشد و تبعات آن را بپذیرد، گزینه مناسب تفکیک بازار بر اساس شرایط بنیادی شرکتها و افزایش معقول دامنهنوسان برای شرکتهایی است که از شرایط بنیادی و بازاری مناسب برخوردار هستند. در اینخصوص بورس تهران پیشنهاد کرده است تا بهصورت فصلی یکدرصد تا سقف ١٠درصد به دامنهنوسان اضافه شود که این موضوع در هیاتمدیره سازمان بورس در دست بررسی است.
به اعتقاد مدیرعامل شرکت بورس اوراقبهادار تهران در ۲ماه ابتدایی سال۱۴۰۰، ابهامات سیاسی مربوط به انتخابات ریاستجمهوری و کاهش ۲۰درصدی نرخ ارز سبب روند ملایم و کاهنده بازار سهام شد. محمود گودرزی عنوان کرد: اجراییشدن مصوبات سران قوا در راستای حمایت از بازار سرمایه، تقویت صندوق تثبیت بازار سرمایه، برگزاری انتخابات ریاستجمهوری و ارائه دیدگاههای مثبت رئیسجمهور جدید نسبت به بازار سرمایه، کاهش نرخ سود بین بانکی و رشد نرخ ارز باعث شدند تا بازار سهام از سومینماه سال۱۴۰۰ روندی صعودی را آغاز کند و این مسیر را تا شهریورماه ادامه دهد. وی افزود: افزایش سهدرصدی نرخ سود بینبانکی و ابهامات بودجه بهویژه در مورد نرخ خوراک و حقوق مالکانه، ادامه روند صعودی بازار را متوقف و روندی نزولی به آن تحمیل شد. به گفته این مقام مسوول تعیین مسیر معاملات بازار سهام در سالجاری تحتتاثیر عوامل زیادی قرار دارد. متغیرهایی مانند قیمت جهانی فلزات اساسی، قیمت نفت و فرآوردههای پالایشی و محصولات پتروشیمی، سیاستهای بانک مرکزی در تعیین نرخ سود بانکی، سیاستهای مالی دولت، سازوکار تعیین قیمت کالاهای اساسی در کشور، نرخ تورم، نرخ ارز و البته متغیرهای سیاسی و روابط بینالملل همگی بر روند بورس ۱۴۰۱ اثرگذار هستند.
گودرزی خاطرنشان کرد: بورس تهران که پذیرای شرکتهایی از ۴۰ صنعت متفاوت است متاثر از تعداد بالایی از متغیرهای اقتصادی و سیاسی است و تغییرات روند یک متغیر میتواند اثر متفاوتی بر صنایع مختلف داشته باشد. همچنین این امکان وجود دارد که متغیرها همسو با یکدیگر حرکت نکرده و اثرات یکدیگر را خنثی کنند. در هر حال با توجه به اینکه روند آتی متغیرهای اثرگذار بر بورس هرگز با قطعیت قابل پیشبینی نیستند، بنابراین در مورد روند آینده بورس بهویژه آینده کوتاهمدت آن نیز نمیتوان با قطعیت اظهارنظر کرد اما در مجموع با توجه به روند کلی بورس تهران در سالیان گذشته و همچنین افت قابلملاحظه آن از مرداد ۱۳۹۹ تا پایان آن سال و تداوم روند آن در سال۱۴۰۰، میتوان پیشبینی کرد که سال۱۴۰۱ سالبهتری برای بورس تهران باشد.
مدیرعامل بورس تهران درخصوص ورود دوباره پول به بازار سهام نیز بیان کرد: با توجه بهوجود ۲۲میلیون کد معاملاتی فعال و نزدیک به ۵۰میلیون کد معاملاتی در جامعه ایرانی، در صورتیکه بازار سرمایه روند رو به رشد خود را با اعتمادسازی اقتصادی و سیاسی بهصورتی پایدار از سر گیرد، شاهد حضور دوباره سرمایهگذاران در این بازار خواهیم بود. در عین حال بازار سهام، بازاری پیچیده و تحتتاثیر متغیرهای گوناگون و متعدد است، سرمایهگذاری در بازار سهام فعالیتی است که نیاز به تخصص، صرف وقت و انرژی دارد. بدیهی است افرادی که شاغل به فعالیتهای دیگر اقتصادی هستند از تخصص و زمان لازم برای سرمایهگذاری حرفهای در این بازار برخوردار نیستند و برای حضور در آن باید بر تجربه و تخصص نهادهای مالی واسط تکیه کنند؛ بنابراین توصیه میشود که سرمایهگذاران غیرحرفهای برای ورود به بازار سهام از طریق صندوقهای سرمایهگذاری یا شرکتهای سبدگردانی اقدام کنند.
وی با اشاره به برنامههای پیشرو برای کاهش نوسانات بازار در سال١٤٠١ گفت: نوسان، جزئی از روند بازار سهام است و جلوگیری از نوسان بازار به ماهیت آن که معامله داراییهای مالی در فضایی نقدشونده است، آسیب میرساند. آنچه در بازار سهام غیرقابلقبول است و مسوولان بازار سرمایه همواره مصمم به متوقفکردن آن هستند، نوسان بازار ناشی از انتشار اطلاعات نادرست، انجام معاملات متقلبانه و فریبکارانه است.
مدیرعامل بورس تهران حذف قیمتگذاری دستوری و توجه بیشتر به بازار سرمایه را خبر خوشی برای فعالان این بازار دانست و افزود: سرمایهگذاری در بازار سرمایه نیازمند پیشبینی متغیرهای اقتصادی است و پیشبینی متغیرهای یادشده زمانی امکانپذیر است که روند آنها در بازار و تحتتاثیر سایر متغیرهای اقتصادی شکل بگیرد، بنابراین میتوان بر این نکته تاکید کرد که حذف قیمتگذاری دستوری امکان پیشبینی روند بازار را برای متخصصان بازار سرمایه فراهم میکند. از سوی دیگر سپردن سازوکار قیمتگذاری به عرضه و تقاضا و حذف قیمتگذاری دستوری بهویژه برای کالاهای اساسی که قیمت بازاری بیشتری نسبت به قیمت دستوری دارند میتواند به سودآوری بیشتر شرکتها و وضعیت بهتر آنها در بازار منتهی شود.
وی درباره حذف نظام سهمیهبندی و اثرات آن بر روی سهام شرکتها نیز تصریح کرد: اصولا سازوکار سهمیهبندی و تخصیص دستوری مواداولیه منجر به کاهش دستوری قیمت مواداولیه میشود و سود شرکتهای تولیدکننده این مواد را کاهش میدهد و همچنین با ایجاد بازار غیررسمی به افزایش واسطهگری و انتقال سود از تولیدکننده به واسطه منتهی میشود.
بنابراین در صورت تعیین قیمت مواداولیه توسط سازوکار عرضه و تقاضا بهویژه از طریق بازار شفافی همچون بورسکالا، سودآوری شرکتهای تولیدکننده مواداولیه افزایش مییابد و شرایط آنها در بورس تهران نیز بهتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: در صورتیکه سازوکار تعیین قیمتها به بازار سپرده شود؛ متخصصان بازار سرمایه امکان بیشتری برای بهرهگیری از توان تخصصی خود خواهند داشت؛ در غیر اینصورت مجبور خواهند بود تا در فضایی پر ابهام منتظر اخذ تصمیمات سیاستگذاران اقتصادی باشند، بنابراین طبیعی است که بازار سرمایه از حذف قیمتگذاری دستوری استقبال کند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات