بورس بی‌اعتنا

دنیای‌اقتصاد : معاملات بورس تهران در هفته گذشته با افت ۹/ ۱‌درصدی شاخص‌کل به پایان رسید. شاخص هموزن نیز نزول ۳/ ۱‌درصدی را به ثبت رساند. امری که نشان‌دهنده فضای منفی کلی معاملات سهام طی نخستین هفته خرداد‌ماه است. همزمان با نزول عمومی قیمت سهام، رصد جریان نقدینگی در بازار حاکی از خروج قابل‌توجه نقدینگی از سوی سهامداران حقیقی از بازار است.
بررسی آمارها نشان می‌دهد بازار طی نخستین هفته خرداد‌ماه با بیشترین میزان خروج نقدینگی در ۳۱ هفته اخیر تاکنون مواجه بوده است. شدت گرفتن خروج نقدینگی از بازار در حالی صورت می‌گیرد که خارج از بورس، نرخ دلار در سطوح بالایی در حال معامله است و نرخ فروش محصولات شرکت‌ها نیز افزایش قابل‌توجهی پیدا کرده است. بورس اما بی‌اعتنا به این تحولات همچنان در حرکت در مسیر نزولی است. به اعتقاد بسیاری بورس‌بازان آنچنان در دوسال اخیر بی‌اعتماد شده‌اند که به این راحتی‌ها نمی‌توان یک صعود پایدار در تناسب با واقعیات اقتصادی برای بازار سهام در نظر داشت. برخی اما این موضوع را اصلاح موقتی می‌دانند که بورس در برخورد با سطح یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار واحدی متحمل شده است. این اختلاف‌نظرات در پیش‌بینی اهالی بازار نیز مشخص است. اول اینکه در پیش‌بینی روند بازار در هفته جاری جریان چندان غالبی مشاهده نمی‌شود و از این‌رو نمی‌توان دقیقا انتظارات افراد طی هفته جاری را تحت‌عنوان یک اجماع در مسیر بازار این هفته شناسایی کرد.

پیش‌بینی کارشناسان چیست؟
صعودی: ۳۹‌درصد از کارشناسان حاضر در نظر‌سنجی معتقدند بازار سهام در هفته جاری دوباره به مسیر رشد بازمی‌گردد. به اعتقاد این دسته بازار طی هفته جاری شاهد تقویت تقاضا خواهد بود، چراکه قیمت‌ها در حال افزایش است و احتمال بازیابی برجام یا هر نوع توافق هسته‌ای در کوتاه‌مدت کاهش پیدا کرده است و از این‌رو سیگنال‌های تورمی بار دیگر سبب رشد شاخص سهام خواهد شد. از سوی دیگر احتمال افزایش مجدد نرخ ارز مد‌نظر سهامداران قرار دارد؛ جایی که این امر در کنار کاهش احتمال بازیابی برجام در کوتاه‌مدت پیش‌بینی‌ها را به‌سوی افزایش تورم سوق داده است و این موضوع همچنان قیمت سهام را در مسیر افزایشی حرکت خواهد داد. از سوی دیگر بازار سهام در دو سال‌گذشته در مقایسه با دیگر بازارهای سرمایه‌گذاری عقب‌ماندگی قابل‌توجهی را تجربه کرده است که انتظار می‌رود به تدریج این موضوع در تالار شیشه‌ای منعکس شود. انتشار گزارش‌های سال‌گذشته در روزهای آتی که پیش‌بینی می‌شود حاوی عملکرد مطلوب شرکت‌ها باشد، با تایید برخورداری بورس از پشتوانه بنیادی، قیمت‌ها را در مسیر رشد مناسبی قرار خواهد داد. بر همین اساس احتمالا تقاضای جسورانه‌تری در بازار شکل بگیرد.

کم‌نوسان: ۴۲‌درصد کارشناسان شرکت‌کننده در نظر‌سنجی «دنیای‌اقتصاد» معتقدند، بورس‌بازان نه‌تنها با یک بی‌اعتمادی در بازار فعال بودند که حالا رفت و برگشت‌های سهام در هفته‌ها اخیر نیز به تدریج سهامداران را محتاط‌تر کرده است. به‌نظر می‌رسد سهامداران تا زمان ارزیابی دقیق‌تر از شرایط فعالیت خود را در بازار کاهش دهند. در حالی که انتظار بیشتر رشد نرخ دلار حداقل تا پایان سال‌جاری دور از انتظار نیست، با این حال بسیاری نیز احتمال دستیابی به توافق را مد‌نظر دارند، درحالی‌که روی کاغذ بسیاری از موارد در جهت افزایش قیمت سهام است با این حال در ذهن سهامداران زنگ خطرهایی تجربه دو سال گذشته را به خاطر می‌آورد. ابهامات در مورد وضعیت سودسازی شرکت‌ها نیز مزید بر علت شده و بسیاری از سهامداران را از خرید سهام منصرف کرده است. این موضوع به‌خصوص در صنایع مرتبط به کالاهای پایه بیشتر مشاهده می‌شود. بر این اساس به‌نظر می‌رسد طی هفته جاری شاخص‌کل تحت‌تاثیر ارزیابی معامله‌گران از محتوای گزارش‌ها و برنامه‌ریزی برای داده‌های جدید از شرکت‌ها و برخی واقعیات سیاسی و اقتصادی چه در داخل و چه در عرصه جهانی با حرکت پایاپای عرضه و تقاضای سهام مواجه شود.

نزولی: ۱۹‌درصد کارشناسان مزبور روند شاخص سهام طی هفته جاری را نزولی پیش‌بینی کرده‌اند. این افراد معتقدند همچنان احتمال خروج سهامداران از بازار به‌دنبال شناسایی سود بالا است. در چنین شرایطی تجربه‌های پیشین معامله‌گران بیشتر از واقعیات مدنظر قرار می‌گیرد و شاید افزایش فشار فروش در هفته گذشته با خروج قابل‌توجه نقدینگی سیگنالی در جهت تشدید عرضه از منظر سهامداران باشد و بر این اساس احتمال دارد، این هفته نیز عرضه در بازار شدت داشته باشد.

از نگاه سهامداران
صعودی: ۴۵‌درصد از سهامداران شرکت‌کننده در نظرسنجی، روند شاخص‌کل طی هفته معاملاتی منتهی به دومین هفته معاملاتی از خرداد‌ماه را صعودی ارزیابی کرده‌اند. اصلاح اخیر قیمت‌ها در برخورد با کانال یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار واحدی و وجود فرصت مناسب برای خرید دوباره سهام به پشتوانه رشد قیمت‌ها در صنایع مختلف و سطوح بالای نرخ ارز منجر به تقویت تقاضا در بورس خواهد شد. این روند منجر به صعود شاخص‌کل می‌شود.

کم‌نوسان: ۳۷‌درصد سهامداران حاضر در نظر‌سنجی نیز روند قیمت‌ها طی هفته آتی را کم‌نوسان ارزیابی کرده‌اند. این سهامداران در دلایلی مشابه‌کارشناسان معتقدند ابهامات موجود در عرصه کلان اقتصادی و سیاسی تقاضا را محتاط کرده است و در این فضا معاملات اندکی در بازار شکل می‌گیرد که نتیجه آن سیطره روند کم‌نوسان در بازار است.

نزولی: ۱۸‌درصد سهامداران مزبور روند شاخص‌کل طی هفته آتی را نزولی پیش‌بینی کرده‌اند. به اعتقاد این افراد سهامداران از فرصت ایجادشده برای خروج از بازار استفاده خواهند کرد به‌خصوص آنکه دیگر بازارها از جمله سکه و ارز در حرکت در مسیر صعودی هستند و بسیاری ترجیح می‌دهند، حالا شانس خود را در آن بازارها حداقل برای جلوگیری از زیان بیشتر در بورس امتحان کنند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید