دنیای اقتصاد : نمودار قیمت نفت در روز جمعه پس از افزایشی اندک، دوباره کاهشی شد. بازارهای نفت در روز جمعه پایینترین نرخهای خود از ماه فوریه تاکنون را تجربه کردند و پس از افزایشی جزئی در ساعات نخست بازار، دوباره کاهش یافتند. تا زمان تنظیم این گزارش در ساعت ۱۶ روز جمعه، شاخص نفتی برنت با ۳۳/ ۰درصد کاهش، به بهای هر بشکه ۸۱/ ۹۳دلار فروخته شد که کاهشی ۳۱سنتی نسبت به قیمت بستهشده روز پنجشنبه را نشان میدهد. همچنین شاخص نفتی معاملات آتی وستتگزاس اینترمدیت نیز با عقبنشینی ۴۶/ ۰درصدی نسبت به جلسه معاملاتی پیشین ۱۳/ ۸۸دلار در هر بشکه قیمت خورد که نمایانگر کاهش ۴۱/ دلاری بهای آن است.
طی هفته گذشته به دلیل تاثیرات تورم بر رشد اقتصادی و تقاضای نفت، قیمت نفت بالا رفت؛ اما با سیگنالی که افزایش عرضه محدود اوپکپلاس به بازار مخابره کرد، نمودار قیمتی نفت به روند کاهشی خود ادامه نداد و در سطح کف قیمتها حفظ شد. ناگفته نماند که گنجاندن درخواست افزایش عرضه در برنامه سفر جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، به عربستان بازار را امیدوار کرد، اما این درخواست با مخالفت شاهزاده سعودی، محمد بنسلمان روبهرو شد. ائتلاف تولیدکنندگان اوپکپلاس نیز به سبب تقاضای اروپا، میزان عرضه را افزایش داد؛ اما افزایش عرضه آنها تنها به ۱۰۰هزار بشکه در روز محدود شد. عددی که طبق دادههای اوپک، یکی از کوچکترین موارد افزایش عرضه از سال ۱۹۸۲ که چنین سهمیههای تولیدی در اوپک معرفی شدند، محسوب میشود. افزایش عرضهای که نه تنها مشکلات بازار را حل نمیکند، بلکه در پاسخگویی به رفع نیاز اروپا هم بیاثر است. این افزایش عرضه به گونهای است که تحلیلگران ANZ Research معتقدند: «افزایش ناچیز عرضه اوپک نشاندهنده ظرفیت محدود بازار برای مقابله با کمبودها و مشکلات بیشتر است.»
بازارهای جهانی نفت خام نیز در حال حاضر در رکود شدیدی به سر میبرند، بهگونهای که قیمتهای کنونی بالاتر از نرخهای ماههای آینده است؛ امری که نشان از واکنش بازار به عرضه نسبتا محدود دارد. محدودیت عرضهای که به نظر میرسد در زمستان نگرانیهای بیشتری را با خود به همراه خواهد داشت، زیرا اتحادیه اروپا در فصل زمستان ممنوعیت واردات نفت خام و فرآوردههای نفتی روسیه ـ به عنوان بزرگترین تامینکننده نفت اروپا ـ را اعمال میکند. مایکل تران، تحلیلگرRBC ، در اینباره میگوید: «با توقف واردات دریایی روسیه توسط اتحادیه اروپا، این سوال کلیدی ایجاد میشود که آیا تولیدکنندگان خاورمیانه نفت خود را به سمت اروپا روانه خواهند کرد تا خلاء را پر کنند یا خیر؟ این موضوع که سیاست تحریمهای نفتی روسیه چگونه متزلزل و بیاثر میشود، یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید تا پایان سال آن را زیر نظر داشته باشیم.» هرچند به نظر میرسد که سفر جو بایدن به عربستان سعودی و افزایش بسیار ناچیز میزان عرضه اوپکپلاس، عملا پاسخ این سوال را داده است.
از طرف دیگر، برخی کارشناسان معتقدند که نشانههای رکود اقتصادی اجازه بهبود بیشتر قیمتها را نمیدهد، زیرا این رکود از تورم بیشتر در آینده خبر میدهد. این نشانهها، نگرانیهای مربوط به رکود اقتصادی پس از هشدار بانک مرکزی انگلیس در مورد رکود طولانی پس از افزایش نرخ بهره به بیشترین میزان از سال ۱۹۹۵ را تشدید کرده است. تینا تنگ، تحلیلگر سیامسی مارکتس (CMC Markets)، دراینباره میگوید: «اگر کامودیتیها در یک رکود اقتصادی قریبالوقوع قیمتگذاری نشوند، ممکن است برای یک دوره درگیر رکود تورمی شویم. امری که ماحصل آن، افزایش نرخ بیکاری و تورم بالاست.»
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات