برخی از کارشناسان معتقدند با ادامه یافتن روند نزولی تورم در امریکا از ۹.۱ درصد در ماه ژوئن به ۷.۷ درصد در ماه اکتبر، فدرال رزرو نیز احتمالا از افزایش نرخ بهره دست بکشد یا حداقل از شدت آن بکاهد. از آنجایی که کاهش نرخ بهره (دلار ضعیف) رابطه مستقیمی با حجم صادرات و تجارت جهانی دارد، این اتفاق میتواند منجر به رونق اقتصاد جهانی و مخصوصا افزایش تقاضا برای کامودیتیها شود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) ، از ابتدای امسال یکی از سؤالات مهم در اقتصاد جهانی مربوط به این بوده که تورم در اقتصادهای پیشرفته چه زمانی به حالت عادی خود بازمیگردد. زیرا تورم پایینتر به معنی کاهش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی و بنابراین افزایش تقاضا و بازگشت رونق جهانی است.
آمارها حاکی از این است که نرخ تورم امریکا در ۴ ماه اخیر روندی تقریبا نزولی به خود گرفته و در ماه اکتبر به ۷.۷ درصد کاهش یافته که پایینترین سطح در ۱۰ ماه گذشته است. این در حالی است که نرخ تورم امریکا در ماه ژوئن به بالاترین حد خود در ۴۱ سال گذشته یعنی ۹.۱ درصد رسیده بود.
نزولی شدن نرخ تورم سالانه امریکا
سهم اجزای تورم سالانه امریکا
تورم ماه اخیر در اقتصاد امریکا به لطف عوامل متعددی از جمله کاهش چشمگیر قیمت کالاهای اصلی[۱] ، زیر انتظارات قرار گرفت. این سومین ماه از آغاز سال ۲۰۲۱ بود که قیمت کالاهای اصلی کاهش یافت؛ افت قیمتی که حتی بیشتر از دوره ۲۰۱۹-۲۰۰۲ بود.
سهم اجزای تورم ماهانه امریکا (افت قیمت کالاهای اصلی، دلیل کاهش تورم امریکا در ماه اکتبر)
مطابق با آمارها، قیمت برخی از کالاهای بادوام مهم در امریکا چند ماهی است که کاهشی شدهاند. سهم اصلی در کاهش قیمتهای ماه اکتبر مربوط به لوازم خانگی، مبلمان و خودروهای دسته دوم بوده است.
کاهش قیمت برخی از کالاهای بادوام مهم (به جز خودروهای جدید)
کاهش قیمت خودروهای دست دوم بیشترین تأثیر را در کاهش تورم کالاها داشته است زیرا وسایل نقلیه کارکرده بخش نسبتاً بزرگتری از وزن تورم را تشکیل میدهند و در اوایل همهگیری کرونا نیز افزایش قیمت بیشتری داشتند. قیمت عمده فروشی خودروهای دست دوم از ژانویه کاهش یافته است و تولید خودروهای جدید در طول سال جاری رو به بهبود بوده است، بنابراین ممکن است به زودی کاهش بیشتری به قیمتهای خرده فروشی منتقل شود.
روند صعودی تولید و مونتاژ ماهانه وسایل نقلیه موتوری در امریکا پس از فراگیری ویروس کرونا (میلیون واحد)
یک علامت مثبت دیگر در آمارهای مربوط به تورم ماه اکتبر، نرخ تورم اصلی[۲] (که غذا و انرژی در آن لحاظ نمیشود) است که تنها ۰.۳ درصد افزایش یافته است در حالی که والاستریت افزایش ۰.۵ درصدی را پیشبینی کرده بود. این افزایش در نرخ تورم اصلی از اوج ۴۰ ساله ۶.۶ درصدی در سپتامبر سال گذشته به ۶.۳ درصد در ماه اکتبر کاهش یافت.
با کاهش نرخ تورم، سرمایهگذاران امیدوارند که فدرال رزرو (بانک مرکزی امریکا) نیز از افزایش مجدد نرخ بهره یا دستکم از شدت افزایش نرخ بهره به منظور کند کردن اقتصاد، دست بکشد. ریچارد مودی، اقتصاددان ارشد از ریجنز فایننشال[۳] معتقد است که کاهش تورم میتواند گامهای بعدی فدرال رزرو در افزایش نرخ بهره را آهستهتر کند. همچنین کایلین برچ، اقتصاددان در واحد اطلاعات اکونومیست[۴]، کاهش اخیر تورم را نشانه مثبتی برای از بین رفتن فشارهای تورمی بعدی میداند.
همانطور که از دو نمودار زیر مشخص است، دلار قوی با صادرات جهانی رابطه تقریبا معکوس دارد. کاهش نرخ بهره فدرال رزرو (تضعیف دلار) میتواند به افزایش اعتبارگیری دلار در جهان منجر شود که به نوبه خود تقویت صادرات و رونق بینالمللی را به همراه خواهد داشت. بنابراین کاهش احتمالی نرخ بهره (یا حداقل کاهش شتاب آن) توسط فدرال رزرو میتواند چشمانداز تجارت جهانی و مخصوصا تقاضا برای کامودیتیها را بهبود بخشد.
افزایش وامها و اعتبارگیری دلاری در جهان با تضعیف دلار
افزایش صادرات جهان با تضعیف دلار
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات