محمد خبریزاد / کارشناس بازار سهام
طی چند روز، تغییر رئیس بانک مرکزی و سیاستهای اعلامی او موضوع روز بوده است. در ابتدا باید نگاهی به سیاستهای ایشان داشته باشیم و سپس تاثیرش را در بازارهای مختلف بررسی کنیم. تاکید فرزین بر این است که نرخ دلار در سامانه نیما همان رقم ۲۸۵۰۰ تومان تعیین شود و این همان نرخی است که شروع رقابت در سامانه نیما انجام میشود. کالاهایی که مشمول دریافت این دلار نیمایی میشوند همان کالاهای اساسی هستند، مانند دارو، گندم، برنج، سویا و روغن که قبلا ارز ۴۲۰۰تومانی میگرفتند و حالا قرار است به آنها ارز نیمایی تخصیص داده شود. همچنین کالاهای دیگری برای واردات، احتمالا از بازاری مثل بازار توافقی که وجود دارد، ارزی با نرخ بالاتر تخصیص داده شود.
نکتهای که اینجا وجود داشت این بود که ابتدا همه فکر میکردند دلار ۲۸۵۰۰تومانی نرخ ثابتی است و تمام شرکتها از جمله پالایش و پخش و شرکتهای پتروشیمی و فولادی باید با این نرخ ثابت دلارشان را در نیما عرضه کنند. اما طبق شنیدههایی که داشتیم موضوع اینگونه نیست. کف قیمت، ۲۸۵۰۰تومان است و عرضه و تقاضا در سامانه نیما تعیینکننده نرخ اصلی است. یعنی اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد بازار روی آن نرخ، در سامانه نیما رقابت میکند و ممکن است نرخها به ۳۲ و ۳۳هزار تومان هم برسد. این موضوع از افق فاجعهباری که کلیت افراد بازار سرمایهایها داشتند کمی فاصله دارد. احتمالا در روزهای آینده توسط بانک مرکزی اینچنین شفافسازی صورت گیرد که نرخ نیما برای محصولات و کالاهای اساسی به صورت رقابتی از پایه ۲۸۵۰۰ تعیین میشود. اما نکتهای که وجود دارد این است که باید دید عرضه و تقاضایی که داخل سامانه وجود دارد با هم همخوانی دارند یا نه.
اتفاقی که در بازار دیروز دلار افتاد این بود که دلار در بازار آزاد به ۴۰۵۰۰تومان رسید و در بازار توافقی ابتدای صبح ۳۸هزار تومان بود، به ۳۹هزار تومان تغییر کرد و به۳۷۵۰۰تومان کاهش یافت. اما باید دید این عرضه و تقاضا چطور پیش میرود. اگر دورنمای سیاسی ما بهبود پیدا کند احتمالا تقاضای ارز کمی کمتر شود و به این شکل شاهد افت بیشتر قیمتها چه در بازار ارز و سکه و چه بازاری شبیه خودرو باشیم. ولی چیزی که فعلا وجود دارد این است که دورنمای سیاسی وجود ندارد. دورنمای اقتصادی به ما میگوید تغییری در بحث عرضه و تقاضا وجود ندارد و عرضهای مازاد بر عرضههای روزهای گذشته نخواهیم داشت. احتمالا همین روند تقاضای فعلی با همین ارز محدود ادامه پیدا کند و قیمت دلار و مشتقات مثل سکه چندان جای افت نداشته باشند.
احتمالا در این مسیر، یک اصلاح صورت گیرد تا این روند صعودی شدید به آرامشی برسد و بعد از آن اصلاح اگر اتفاق خاصی در زمینه سیاسی رخ ندهد روند صعودی در پی گرفته شود. دیروز بازار طلا هم به خاطر افت قیمت دوهزار تومانی دلار در بازار آزاد، با کاهش روبهرو بود و سکه در کانال ۱۸میلیون تومان معامله میشد. خودرو نیز قطعا به دنبال پایین آمدن دلار در بازار خود با مقداری افت روبهرو بوده است. اما بیشترین تاثیر منفی در بازار سرمایه بود که ابتدای صبح دیروز شاهد افت تقریبا سهدرصدی شاخص بورس بودیم، اما در کل خریدار محکمی در بازار وجود داشت. بعد از اینکه از سوی برخی دوستان آگاه موضوع نرخ دلار نیمایی شفافسازی شد، تقاضا در بازار دیده شد. اما شاید یکی دو روز آینده نیز باید صبر کرد و دید روند کاری تیم جدید بانک مرکزی در حوزه ارزی چگونه خواهد بود، زیرا مهمترین موضوع، مباحث ارزی است. نرخ بهره شاید فعلا در اولویت کاری مدیران نباشد.
بازار سرمایه نیز احتمالا در یکی دو روز آینده منتظر میماند تا ببیند سیاستهای فرزین و تیم اجرایی جدیدش به کدام سمت میرود و بعد از آن تصمیم میگیرد. اتفاق چندان خاصی در بازار دلار را شاهد نخواهیم بود؛ یعنی اصلاحاتی که در بازار دلار انجام میشود شاید یک استراحت موقت باشد و قیمت دلار تا حد ۳۸ یا ۳۹هزار تومان باشد و بعد دوباره اگر بحث توافق سیاسی و برگشت به برجام وجود نداشته باشد ادامه روند صعودی دلار را شاهد خواهیم بود؛ چون موتور چاپ پول کشور روشن است، موتور ایجاد نقدینگی ما روشن است و از این لحاظ تغییری وجود نداشته است که بخواهیم به آن امید داشته باشیم تا وضعیت بهتر شود.
بازار سرمایه نیز یکی دو روز بعد از این رشد خوب نه بهشدت اینروزها، اما احتمالا بعد از اصلاح تقرییا ۱۰درصدی نمادهای بزرگ، کمکم به روند مثبت خود برمیگردد. فعلا نکته نگرانکنندهای در بازار نیست. ارزش معاملات بالاست و معاملات قفل نشد که نکته بسیار مهمی بود. خریدار پای بازار ایستاد و به نظر میرسد چندان خطری فعلا احساس نمیشود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات