پول به بازار برمی‌گردد؟

احسان رضاپور / کارشناس بازار سرمایه
با افزایش فشار عرضه در بازار سهام طی چند روز‌ اخیر، نماگرهای بورسی خلاف سطح انتظارات تورمی در جامعه ظاهر شدند. این در حالی است که در آن سوی تالار شیشه‌ای، نرخ سکه طلا و دلار دچار نوسانات افزایشی چشمگیری شد؛ به گونه‌ای که حتی در ابتدای هفته توانست معامله‌گران خود را با ورود به کانال‌های جدید غافلگیر کند.
افزایش نرخ شاخص ارز و طلا در معاملات غیر‌رسمی روزهای قبل و عبور آنها از سقف قیمت پیشین خود سرمایه‌گذاران را برای ورود به بازارهای دارایی به چالش کشیده است. در به وجود آمدن این شرایط چند عامل مهم اثرگذار بوده است. بازار سهام همان‌طور که تجربه‌های پیشین نیز نشان داده است، نسبت به رقبای خود بیشترین تاثیرپذیری را از اخبار داخلی و خارجی مرتبط با کشور می‌‌پذیرد. این مهم بارها منجر به تغییر مسیر نماگرهای این بازار شده است. در هفته جاری نیز بورس تهران متاثر از چند عامل کلیدی، از روند روبه‌رشد هفته ماقبل آن فاصله معناداری گرفت و در اکثر روزها منجر به تعمیق صفوف فروش شد؛ از گام جدید اروپا برای تحریم یکی از ارگان‌های داخلی گرفته تا اخبار مرتبط با تعارضات به‌‌وجود‌آمده پیرامون عرضه برخی محصولات ایران‌خودرو در بورس کالا و نامه اخیر شورای رقابت خطاب به رئیس سازمان بورس مبنی بر انحصاری شدن فروش کلیه محصولات ایران‌خودرو و ساپیا به‌جز هایما و تارا.

این اخبار بر رویکرد سرمایه‌گذاران نسبت به ورود پول به بورس تاثیر محسوسی گذاشته است. بازار سهام در حالی که پس از مدت‌ها نااطمینانی و ابهام در وضعیت متغیرهای اثرگذار از هفته دوم آبان‌ماه با وضعیت جدیدی از ورود پول حقیقی روبه‌رو شد، اما مجددا به دلیل برخی سیاست‌های دستوری و اخبار ضدونقیض با سلب اعتماد سهامداران مواجه شده است. غلبه احتیاط در میان سرمایه‌گذاران بازار را درگیر فشار فروش کرده است. اما آنچه حایز اهمیت است آن است که به دلیل وضعیت ناپایدار قیمتی در بازارهای رقیب و برخی پیش‌بینی‌ها از مقاومت اسکناس آمریکایی برای تنزل به سطوح قیمتی، به نظر می‌رسد بازار سهام دوباره وارد روند تعادلی شود. با عنایت به اینکه روند افزایشی بهای دلار بر بازارهای دارایی اثرات مثبت بر جای می‌گذارد و بازارهای مختلف را با خود همسو می‌کند، بورس تهران نمی‌تواند در مقابل این مسیر از خود تاب‌آوری و مقاومت چندانی نشان دهد.

مسلما این خوش‌بینی‌ها نگرانی‌های ایجادشده حول محور اصلاحات قیمتی سهام را از بین خواهد برد و گشایش‌های جدیدی در مسیر ورود پول حقیقی به بازار ایجاد خواهد کرد. به این ترتیب با فاکتور گرفتن از اخبار سیاسی منفی اثرگذار بر روند حرکتی بازار سهام، می‌توان به بازگشت پول به بورس امیدوار بود. در نیم‌سال نخست ۱۴۰۱ نیز بورس هرگاه با اخباری مبنی‌بر پیشرفت یا عقبگرد مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌‌ای مواجه می‌شد، رفتار هیجانی از خود به معرض نمایش می‌گذاشت. به همین دلیل نمی‌توان از نقش پررنگ اخبار سیاسی و خارجی بر روند معاملات سهامی به راحتی عبور کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید