بازگشت بورس به مدار صعود؟

دنیای‌اقتصاد : در واکنش مثبت به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دستورالعمل جدید شورای رقابت در رابطه با گروه خودرویی، نگاه‌های امیدوارانه به احتمال تغییر شرایط و حتی لغو‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شدن مصوبه شورای‌رقابت قوت گرفت تا بسیاری از صنایع بتوانند شرایط بهتری را در معاملات دوشنبه دنبال کنند. این موضوع طی روز سه‌شنبه و با اخبار مثبتی که منتشر شد، قوت گرفت و امیدها به شروع دوباره روند صعودی در بازار را به اوج خود رساند.

همانطور که در گزارش دیروز «دنیای‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اقتصاد»  با عنوان  (ردپای واسطه‌گران در بورس) نیز اشاره شد در معاملات روز دوشنبه هرچه که به پایان ساعات معاملات نزدیک‌تر شدیم شاخص‌های اصلی بازار از کف‌های ثبت‌شده روزانه خود فاصله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرفتند و با توجه به فروکش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کردن تب هیجانات می‌شد این موضوع را نویدبخش گرایش بازار سهام به تعادل تلقی کرد. با توجه به آنچه که گفته شد قابل پیش‌بینی بود معاملات بورس تهران در روز گذشته، نسبت به دو روز قبل از آن در وضعیت بهتری پیگیری شود که همین سناریو نیز رنگ واقعیت به خود گرفت و دادوستدهای روز سه‌شنبه با چاشنی اخبار مثبتی که حوالی صنعت خودرویی مخابره‌شد، در مدار مثبت خاتمه پیدا کرد و شاخص‌های بازار بار دیگر جامه‌سبز به ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تن کردند. به هرحال همسویی بورس تهران با وضعیت سهام خودرویی همچنان ادامه‌دار است و در معاملات بهمن ماه، فعالان تالار شیشه‌ای کاملا روند دادوستدهای گروه خودرویی را در تصمیم‌گیری‌های خود در رابطه با دیگر سهام موجود در بازار مدنظر قرار داده‌اند و می‌توان گفت به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نوعی در روزهای اخیر گروه خودرویی تبدیل به لیدر بازار سهام شده  و هر روزی که حال گروه خودرویی مساعد بوده، معاملات بازار نیز در شرایط بهتری پیگیری شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌است.

بازار از دریچه آمار: شاخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کل بورس تهران در معاملات دیروز پس از دو روز منفی، بار دیگر با افزایش ارتفاع همراه شد و با افزایش ۱۸‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۶۵۵‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌واحدی که معادل رشد ۲۱/ ۱درصدی بود، خود را به نیمه‌های کانال یک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیون و ۵۰۰‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار واحد رساند، در سمت دیگر و در نمادهای کوچک‌تر بازار اما وضعیت بهتر بود و این موضوع خود را در رشد ۷۲/ ۱‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درصدی نماگر هموزن نشان داد و شاخص مذکور با رشد ۸‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۲۱۰‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌واحدی، به سطح ۴۸۴‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌واحدی رسید.

ارزش معاملات خرد بازار (سهام و حق‌تقدم) برای دومین روز متوالی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌عددی کمتر از ۳‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تومان را تجربه کرد و با ثبت رقم ۲‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هزار و ۷۹۳‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیارد ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تومان این نکته به بازار مخابره شد که معاملات‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرم و پررونق دی ماه در بهمن ماه از رونق و تکاپو افتاده و معاملات در روزهای اخیر در یک فضای کم‌رمق دنبال می‌شود. ۷۷‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌درصد نمادها در معاملات دیروز در مدار مثبت به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کار خود پایان دادند و از میان صنایع ۳۹‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گانه بورس تهران، فقط شاخص ۴ صنعت منسوجات، تامین آب، برق و گاز، فنی و مهندسی و محصولات شیمیایی جزو صنایعی بودند که با افت روبه‌رو شدند.

فروش ادامه‌دار حقیقی‌ها: در معاملات دیروز، خالص تغییر مالکیت از پورتفوی حقیقی‌ها به حقوقی‌ها ۱۸۹‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تومان بود تا همچنان به مانند روزهای معاملاتی قبل جریان خروج پول حقیقی‌ها از بازار ادامه داشته باشد، هرچند شیب آن نسبت به روزهای قبل کمتر شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌است. در همه روزهای معاملاتی بهمن ماه بازار با خروج سرمایه‌های خرد و حقیقی مواجه بوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌است و به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نظر می‌رسد سهامداران خرد با نقدکردن سهام موجود در پورتفوی معاملاتی خود بخشی از بازدهی‌های محقق‌شده در رالی صعودی اخیر بازار سرمایه را نقد کرده‌اند تا با به تعادل رسیدن بازار و ظهور مجدد نشانه‌های صعود در بازار بار دیگر به گردونه معاملات سهام بازگردند.

بانک‌ها و موسسات اعتباری، فرآورده‌های نفتی و محصولات شیمیایی جزو صنایعی بودند که با بیشترین خروج پول حقیقی همراه شدند و گروه‌های خودرو و ساخت قطعات، استخراج کانه‌های فلزی و ماشین‌آلات نیز در صدر صنایعی قرار داشتند که بیشترین تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی در آنها صورت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرفت.

سبزپوشی خودرویی‌ها: از ابتدای هفته، صنعت خودرو و ساخت با توجه به حواشی و اخبار پیرامون عرضه خودروها و ساز مخالف شورای رقابت در رابطه با عرضه خودرو در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا تبدیل به یکی از مهم‌ترین و پرافت‌وخیز‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ترین صنایع بورس تهران شده‌است و نگاه ویژه‌ای از سوی سرمایه‌گذاران به معاملات این گروه وجود دارد. در روزی که گذشت معاملات گروه خودرویی باتوجه به اخبار منتشره و اظهارنظرهای مثبت مسوولان اقتصادی در زمینه حمایت از عرضه خودرو در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا در یک فضای کاملا مثبت پیگیری شد و اکثر نمادهای این گروه با رشد قیمت پایانی نسبت به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌روز قبل مواجه شدند و از میان ۳۳ نماد معامله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده فقط یک نماد از این گروه با افت قیمتی کار خود را به اتمام رساند. همچنین این صنعت با ورود پول ۷۱‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌میلیارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تومانی از سوی حقیقی‌ها مواجه شد.

واکنش‌ها به ساز مخالف شورای رقابت: انتشار دستورالعمل شورای رقابت در رابطه با صنعت خودرو در روز یکشنبه بازار را سرخپوش کرد، پس از انتشار این دستورالعمل واکنش‌های مختلفی از سوی فعالان بازار سهام و همچنین سردمداران اقتصادی کشور در رابطه با این موضوع صورت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرفت، همچنین برخی از فعالان بازار سهام نیز از طرح شکایت علیه شورای رقابت خبر دادند.

مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس دیروز در رابطه با حواشی به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وجود آمده گفت: تصمیم‌گیری عرضه خودرو در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا از شورای رقابت اخذ می‌شود و به بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا سپرده خواهد شد. وی ادامه داد: در جلسه دوشنبه شب کمیسیون تلفیق تصویب‌شده که خودروسازان مکلف هستند تا تمامی خودروها را در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا عرضه کنند. همچنین وزیر اقتصاد نیز در رابطه با این دوگانگی به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وجودآمده گفت: طبق مصوبه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌۱۴۰۲، خودروهای داخلی از ابتدای سال‌آینده در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا عرضه می‌شوند که برای نهایی‌شدن این موضوع، این امر باید در صحن علنی مجلس تصویب شود. رئیس سازمان بورس و اوراق‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بهادار نیز با اشاره به مخالفت شورای رقابت در زمینه عرضه خودرو در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا گفت: دخالت‌های بی‌مورد شورای‌رقابت، سیگنال بدی برای بازار سهام بود و بازار سرمایه پس از انتشار اخبار منفی پیرامون عدم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌عرضه خودروها در بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا با افت نماگرها مواجه شد.  روز گذشته، در مصوبه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سال‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌۱۴۰۲ ذکر شد که شرکت‌های خودروساز داخلی موظف هستند تا براساس برنامه تولیدی، از ابتدای سال‌آینده خودروهای تولیدی خود را از طریق بورس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کالا و براساس ضوابط مربوطه عرضه کنند.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید