پیام رفتار تهاجمی فروشندگان

دنیای اقتصاد-پروانه کُبره : روند نزولی قیمت سهام و تسلیم اجباری سهامداران در مقابل این ریزش‌ها در مقایسه با بررسی رفتار معامله‌گران بازارهای دیگر به ویژه سه بازار سکه، دلار و مسکن از یک نیمه روشن و یک نیمه تاریک پرده برمی‌دارد. کم‌رمقی در جریان داد‌و‌ستدهای این بازار درحالی جای خود را به افت‌های پیاپی داده که در بازارهای رقیب، سرمایه‌گذاران به تاخت‌و‌تاز خود ادامه می‌دهند و علاقه‌ای برای فروش ندارند. این در حالی است که قرار گرفتن نماگرهای بورسی در یک مسیر فرسایشی وضعیت متفاوتی را در آن سوی بازار رقم زده است؛ به گونه‌ای که با وجود برخی اظهارنظرها از سوی سیاستگذار مبنی بر کافی بودن منابع ارزی و اقدامات بانک مرکزی، نرخ دلار، سکه و طلای خام در یک ماه اخیر روند نزولی به خود نگرفته است.
اما در بازار سرمایه هم‌زمان با از دست رفتن ابرکانال ۶/ ۱میلیون‌واحدی، تابلوهای معاملاتی در اغلب روزها کار خود را قرمزپوش خاتمه داده‌اند. شواهد حاکی از آن است که قیمت سکه امامی در ۲۵ بهمن به بیش از ۲۵میلیون و ۱۰۰هزار تومان رسیده و با وجود آنکه گفته می‌شود حباب این کالای سرمایه‌ای بیش از ۵میلیون تومان است اما فرش قرمز بازار همچنان زیر پای سکه‌بازان پهن است. این وضعیت در بازار طلای ۱۸عیار نیز صادق است. شاید کمتر کسی فکرش را می‌کرد در هفته‌های پایانی ۱۴۰۱ هر گرم طلای خام در محدوده تاریخی و بی‌سابقه ۲میلیون و ۱۰۰هزار تومان معامله شود. اما همان‌طور که مشاهده می‌شود فعالان اقتصادی سرمایه‌گذاری در این بازار را به صورت سنتی بهتر از بازار سهام می‌پندارند.

در ماه‌های گذشته نیز با وجود وعده‌ووعیدهای مختلف از سوی بانک مرکزی و تغییر سکاندار آن، قیمت دلار، این اسکناس پرحاشیه، نه تنها کاهشی نشد، حتی به دلیل تشدید ناطمینانی‌ها از فضای اقتصادی و سیاسی کشور، بر هواداران آن نیز افزوده شده است. گرچه روند صعودی قیمت دلار در برخی روزها متوقف شده، اما تمایل قیمتی این بازار به سمت ارتفاعات بالاتر بر کسی پوشیده نیست. این در حالی است که بارها رئیس کل بانک مرکزی از برنامه‌های این بانک برای سروسامان دادن به مسیر قیمتی دلار خبر داده، با این حال سرمایه‌گذاران مقاومت شدیدی برای خارج کردن پول خود از بازارهای سکه و دلار نشان می‌دهند. بررسی بازدهی ۱۰ماهه بازارهای دارایی نیز بر همین نکته تاکید می‌کند. در دو هفته گذشته و همزمان با سیر نزولی قیمت سهام و قرمزپوشی تالار شیشه‌ای از سوی فعالان اقتصادی، یک پرسش مهم مطرح شده ‌است. چرا در بازار سهام اکثرا فروشنده‌اند اما در بازارهای دیگر اکثرا نمی‌فروشند؟

علت رفتار فروشندگان سهام
 به گفته تحلیلگران بازار سرمایه، بر اساس EPS فوروارد شرکت‌ها، مجموع متوسط سود شرکت‌ها (با در نظر نگرفتن شرکت‌های جدیدالورود) در ۱۴۰۱ در مقایسه با سال قبل با کاهش ۲۰درصدی مواجه شده است. بررسی جریان دادوستدهای بازار سهام نیز حاکی از آن است که در بهمن میانگین کل خروج پول به ۸۵۸۳میلیارد تومان رسیده؛ به طوری که طی این مدت دماسنج بازار با ۹۵/ ۸- مواجه بوده است. روز گذشته نیز شاخص کل در پایان معاملات ۲۵ بهمن،‌ با بیش از۱۰هزار واحد کاهش، در ارتفاع یک‌میلیون و ۵۳۷هزار واحدی ایستاد. گفت‌وگوی «دنیای اقتصاد» با کارشناسان بازار سرمایه نشان می‌دهد رفتار سهامداران و قرار گرفتن آنان در صفوف فروش حاوی یک پیام مهم است.

در همین رابطه فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، به بیان دلایل رفتار تهاجمی فروشندگان سهام در هفته‌های اخیر پرداخت و گفت: از رفتار معامله‌گران می‌توان این طور استنباط کرد که سهامداران در هفته‌های اخیر تمایلی به افزایش تحرک در سمت تقاضا نداشته‌اند. در بررسی این نوع از رفتار می‌توان به عوامل مهمی اشاره کرد که سبب تغییر مسیر تقاضا به سمت عرضه شده است. نتیجه چنین وضعیتی را می‌‌‌توان نشانه‌‌‌هایی از رکود و رخوت معاملاتی دانست. او با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاران بازار سهام را به دلیل وجود ریسک‌های متعدد و متنوع بازاری کم‌بازده با ریسک‌پذیری بالا می‌دانند بیان کرد: طبیعتا در چنین وضعیتی سرمایه‌گذار به سمت بازارهای کم‌ریسک هدایت می‌شود. اما بازار سهام با تعدد ریسک دست به گریبان است، اما در سایر بازارها خبری از تعدد ریسک‌های داخلی و خارجی نیست.

پاسخ این پرسش به روشنی نشان می‌دهد چرا سهامداران می‌فروشند اما رقبا نمی‌فروشند. بر این اساس می‌توان مهم‌ترین عامل کشاکش سهامداران برای خروج از بورس را به رفتار سیاستگذار در قبال این بازار نسبت داد. اتفاقی که در بازارهای دیگر رویت نشده یا اگر بوده رد پای کمرنگی از خود بر جای گذاشته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد بورس تهران با مشکلات عدیده‌ای مواجه است که بازارهای دیگر را شامل نمی‌شود. در بررسی موانعی که بر سر راه فعالان بورسی قرار گرفته به‌وضوح روشن می‌شود که یک سوی اتفاقات رخ‌داده به تصممیات سیاستگذار اقتصادی بازمی‌گردد. به عنوان مثال زمانی که بازار سهام میانه کانال ۵/ ۱ میلیون واحدی را رد کرد، با وجود عوامل بنیادی قوی اما متاثر از برخی تصمیمات سیاستگذار، رو به افول نهاد. این عامل به طور اخص روندهای اصلاحی در بازار مذکور را از پروسه‌ای طبیعی به روندی فرسایشی و غیر‌قابل‌تحمل برای سهامداران مبدل کرده است. 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید