دنیای اقتصاد- محمد فاضل نوربخش : روز دوشنبه در چهارمین نشست مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران به همراه معاونان با رسانههای بورسی، مجید عشقی اظهار کرد که سال آینده سال اجرای حاکمیت شرکتی است. ما در رعایت حاکمیت شرکتی نقصهای جدی داریم. بنابراین سال آینده برنامه جدی برای آموزش مدیران ناشران خواهیم داشت که امیدوارم نتایج خوبی برای رعایت حقوق سهامداران اقلیت داشته باشد. همچنین صحبتهایی در رابطه با بهبود روند معاملات و نظارت بر آنها در سطح گسترده اعم از نظارت بر عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری در بورس بهویژه صندوقهای سهامی و همچنین در رابطه با پیگیری و اجرایی واریز سود صاحبان سهام عدالت که با دقت بالایی انجام میشود صحبت شد.
تنظیم حاکمیت شـرکتی در بورس
در بخش دوم این نشست رئیس سازمان بورس و معاونان پاسخگوی سوالات خبرنگاران بودند؛ بهطوریکه در این میان «دنیایاقتصاد» در زمینه صندوق توسعه ملی و صندوق تثبیت بازار سرمایه و همچنین زیرساختهای فناوری اطلاعات سوالاتی را مطرح کرد. عشقی در پاسخ اینکه چرا اساسا در بخش بازار سهام که باید تمام فرآیندهای از جمله معاملات شفاف و نظارت شده باشد، صندوقی با نام صندوق تثبیت بازار سرمایه که اخیرا برای بهبود وضعیت بازار پا به میدان گذاشته است، سازوکار آن برای عموم مشخص و تعیین شده نیست؛ بهطوریکه اصطلاحا استراتژی معاملاتی این صندوق به چه صورتی است؟ زیرا در این میان گفتهها حاکی از آن است که صندوق یادشده برای بهبود بازار سهام اقدام به خرید سهام شرکتهای بزرگ یا به عبارتی شاخصساز کرده است و نقش سازمان بورس اوراق و بهادار تهران بهعنوان ناظر و سکاندار این بازار چه برنامهای برای این فرآیند تدارک دیده است؟ و اینکه صندوق توسعه ملی رقمی معادل ۵/ ۶هزار میلیارد تومان به صندوق تثبیت واریز کرده که از این رو آیا صندوق تثبیت در سال جدید ۱۴۰۲ بار دیگر نقدینگی از صندوق توسعه ملی دریافت خواهد کرد و توان بازپرداخت آن را دارد؟ گفت: اساسا سازوکار و عملکرد صندوق تثبیت تحت نظارت و بازرسی سازمان بورس قرار دارد و تمام عملکرد آن از جمله صورتهای مالی و رفتار آن در بازار سرمایه به صورت مکتوب و مصوب تحت بررسی است. علاوه بر این از آنجاکه نمیتوان تمام جزئیات را همانند شرکتهای بورسی به اطلاع عموم قرار داد، زیرا ممکن است که با انتشار روند معاملاتی این صندوقها بسیاری از سرمایهگذاران خرد و درشت دنبالهرو آن شوند و تمام اقدامات صندوق به منظرو بهبود بازار بیاثر شود. بنابراین خود سازمان بورس مستقیما وارد عمل است و نظارت کامل را بر عهده دارد. همچنین مجید عشقی، رئیس سازمان بورس اذعان داشت که نگرانی از جابهجایی این نقدینگیها وجود ندارد. به عبارتی این صندوقها در زمانهای ایجاد شوکهایی در کنار بازار هستند که بتوان تا حد امکان مانع از نوسانات هیجانی شد. همچنین گفته شد که در سال جدید تلاش بر این است که ورود این صندوقها به بازار به حداقل امکان برسد تا روند منطقی قیمتها تا حد امکان بهصورت درست و صحیح طی شود.
در ادامه صحبتها رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا صندوق به سراغ سهام شرکتهای بزرگ و شاخصساز رفته است یا خیر، خاطرنشان کرد با توجه به موقعیت شاخص هموزن که اکنون نیز بیش از ۱۰ روز معاملاتی متوالی است که در بالاترین سطوح خود قرار دارد و در ماههای اخیر نیز واگراییهای زیادی را نسبت به شاخص کل داشته، این موضوع بهصورت کامل رد میشود و عملکرد صندوق با توجه به دستورالعمل و نظارت سازمان پیش میرود. علاوه بر این عشقی و عیوضلو در پاسخ به سوالی که در رابطه با برنامه سازمان برای بهبود زیرساختهای فناوری اطلاعات در سال جدید و نیز اقداماتی که تاکنون انجام شده است، اذعان داشتند که شرکتهای بسیاری که در حوزه فناوری اطلاعات فعال هستند، هم اکنون با سازمان بورس اوراق و بهادار تهران فعالیت میکنند؛ بهطوریکه در سال۱۴۰۱ سامانههای نظارتی همچون سامانه یکپارچه نظارتی بر عملکرد کارگزاران و همچنین سامانه آنلاین حق تقدم در حال بهرهبرداری است و در سال جدید نیز این مسیر با قدرت ادامهدار خواهد بود، اشاره شد. در ادامه نشست مجید عشقی مواردی همچون پیگیری و آشناسازی بیشتر بازار با گواهی صرفهجویی انرژی ابزار بسیار ارزنده است؛ اما متاسفانه ناشناخته است. این گواهی میتواند به تامین مالی پروژههای انرژی و نیز صرفهجویی انرژی منتج شود. در ضمن درباره اصلاح قانون بازار اوراق بهادار بیان شد که این طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نهایی شده است. او در ادامه افزود: از سال گذشته جلسات متعددی داشتیم که بحث و تبادل نظر با کانونها و نهادهای مالی صورت گرفت. این طرح در دستور کار صحن مجلس قرار خواهد گرفت. در این میان نیز در رابطه با میزان انباشت پروندهها صحبت شد. یک اتفاقی که در بازار سرمایه افتاده است، بحث عملکرد هیات داوری بود. این هیات همواره این مشکل را داشت که بررسی پروندهها زمان طولانی را نیاز داشت؛ بهطوریکه بیش از ۳۵۰پرونده مختومه شد و حدود ۳۲۰پرونده هم جز پروندههای وارده به هیات داوری بود. به این ترتیب میزان انباشت پروندهها به کمترین میزان رسیده و مدت پیگیری پروندهها نیز به کمتر از صد روز رسیده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات