پایان پوست‌اندازی بازار؟

دنیای‌اقتصاد - امیرمحمد بختیاری : بازار سرمایه تصمیم گرفت هفته دوم خرداد ماه را با روندی پرنوسان و پرهیاهو به پایان برساند، به‌طوری‌که جنب‌وجوش و بی‌قراری نماگراصلی تالارشیشه‌ای سبب شد تا هفته گذشته بازدهی بازار سهام منفی باشد. در این میان نماگر اصلی تالار شیشه‌ای در معاملات آخرین روز کاری هفته گذشته، با افت ۷۶/ ۰‌درصدی همراه شد و تا سطح ۲‌میلیون و ۲۷۱‌هزار‌واحدی عقب‌‌‌‌‌‌نشینی کرد. این افت کمتر از یک‌‌درصدی نماگر اصلی بازار در حالی در روز چهارشنبه محقق شد که شاخص‌کل، کار خود را هفته گذشته در ارتفاع ۲‌میلیون و ۳۴۶‌هزار واحد آغاز کرد و بر همین اساس تعطیلات آخر هفته خود را با افت حدود ۳‌درصدی گذراند، با این‌وجود به‌نظر می‌رسد هفته گذشته هفته‌ای به‌مراتب تلخ‌تر برای شاخص هموزن بوده‌است، به‌طوری‌که این شاخص از ارتفاع حدود ۷۹۳‌هزار واحد در ابتدای معاملات روز شنبه به سطح حدود ۷۶۵‌هزار و ۵۰۶واحد در روز چهارشنبه رسید ‌و افت هفتگی بیش از ۳ درصدی را ثبت کرد.
در این بین ارزش معاملات هفته گذشته نیز چنگی به دل نمی‌زد و در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته حقیقی‌‌‌‌‌‌ها کمتر از یک‌‌میلیارد‌تومان نقدینگی از بازار سهام خارج کردند. به این ترتیب بازار سرمایه در حالی معاملات دومین هفته آخرین ماه فصل بهار را به پایان می‌رساند که ارزش معاملات خرد نتوانست امیدوارکننده باشد و پیام بی‌‌‌‌‌‌اعتمادی سرمایه‌گذاران را می‌توان به‌وضوح مشاهده کرد. در این بین تعدادی از کارشناسان بازار سرمایه اعتقاد دارندکه با وجود اینکه اوضاع روانی حاکم بر بورس تا حدودی متزلزل کننده و ناامیدکننده شده‌است، سرمایه‌گذاران فعال در بازار بیش از گذشته تمایل به پیاده‌سازی استراتژی‌های محتاطانه خود دارند. البته شرایط به‌وجود آمده در هفته‌های گذشته از کاهش قیمت برخی کامودیتی‌ها تا سفر سلطان عمان، نزولی‌شدن محسوس نرخ ارز و افزایش امیدواری‌ها نسبت به مذاکرات برجامی، توجه فعالان به برخی گروه‌های جذاب به لحاظ خبری یا تحولات بنیادی را افزایش داده‌است، با این‌وجود می‌توان انتظار داشت با نزدیک‌شدن به فصل تابستان، آرام‌آرام شاهد پایان اصلاحات شاخص باشیم و روند بازار مثبت شود.

بر این مبنا می‌توان پیش‌بینی داشت که بعد از تعطیلات پیش‌رو رویکرد معاملات بازارسرمایه تا حدودی مثبت باشد. با توجه به داغ‌شدن مجدد تنور اخبار گوناگون پیرامون مذاکرات برجام، عده‌ای از کارشناسان بر این باورند که با وجود اینکه بازار سهام نسبت به این اخبار تاثیرپذیری بالایی دارد، اما به‌نظر می‌رسد در شرایط کنونی بازار گوش شنوایی به این اخبار ندارد و سر به شن فرو برده و هرچند با توجه به رویکردهای گوناگون، در صورت اینکه اخبار قطعی مثبتی از این مذاکرات به گوش بازار سرمایه ‌برسد، می‌توان شاهد جذاب‌شدن سهام گروه‌های خودرویی و بانکی و برخی تک‌سهم‌ها باشیم. در همین‌باره در صورت عدم‌توافق در برجام و همکاری‌های بین‌المللی بار دیگر قیمت ارز صعودی خواهد بود و همین باعث خواهد شد بازدهی بازار سرمایه از تورم و رشد دلار برای مقاطعی از زمان عقب بماند.

در این میان با وجود اینکه بازار هفته معاملاتی چندان دل‌چسبی را پشت‌سر نگذاشته و چندان سرحال به استقبال تعطیلات آخر هفته نرفته است، روز چهارشنبه محمود گودرزی مدیرعامل بورس تهران خبر از تقویت‌شدن معاملات دو طرفه در بازار سهام، با رونمایی از قرارداد آتی تک‌سهم را داد. او در این‌باره گفت: با تلاش‌های فراوان هفته آینده قرارداد آتی تک سهم رونمایی و بازار سرمایه بیش از پیش دو طرفه معامله خواهد شد. مدیرعامل بورس تهران افزود: با تلاش بورس تهران در نمایشگاه بورس، بانک و بیمه طی هفته آینده، قرارداد آتی برای کلیه بازارهای مالی عملیاتی خواهد شد. وی ادامه داد: در آخرین روز کاری دومین هفته معاملاتی خرداد اطلاعیه‌‌‌‌‌‌های جداگانه‌ای در بازار آتی سهام در نمادهای شستا و پالایشگاه تهران (شتران) و آتی بازار بدهی در نماد گام بانک صادرات منتشر می‌شود. وی خاطرنشان کرد: به‌منظور جابه‌‌‌‌‌‌جایی برخی زیرساخت‌های شرکت سپرده‌‌‌‌‌‌گذاری مرکزی درخصوص صندوق‌های قابل‌معامله (ETF) طی یک ماه آینده بازار آتی صندوق‌های قابل‌معامله نیز عملیاتی خواهد شد. همچنین روز چهارشنبه مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس درخصوص الزام ناشران جهت فراهم‌کردن امکان مشاهده آنلاین جلسات مجامع توسط سهامداران، مصوبه‌‌‌‌‌‌ای را ابلاغ کرد.


در متن این ابلاغیه اشاره شده‌است: به استحضار می‌رساند مطابق مصوبه هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق‌بهادار، به‌منظور امکان مشاهده مجامع عمومی توسط سهامداران و امکان طرح سوال از سوی آنها و اخذ پاسخ، ناشران باید در آگهی‌‌‌‌‌‌های دعوت به مجامع عمومی، آدرس مشاهده بر خط مجامع توسط سهامداران را درج کرده و برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی لازم جهت مشاهده برخط مجامع توسط سهامداران و امکان طرح سوال از سوی آنها و ارائه پاسخ از جانب هیات‌مدیره شرکت را انجام دهند. سردرگمی بازار سرمایه با وجود انتشار اخبار مثبت پیرامون مذاکرات برجام به محافل و شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی هم راه پیدا کرده‌است، به‌طوری‌که در روزهای گذشته شاهد افزایش موج پیش‌بینی‌های فعالان بازار درخصوص آینده بازار در شبکه‌‌‌‌‌‌های اجتماعی به‌‌‌‌‌‌خصوص توییتر هستیم. در این میان کاربری با عنوان حسین درباره افزایش آگاهی سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه گفت: ندانستن موضوعی حماقت محسوب نمی‌شود، آنچه حماقت محسوب می‌شود اصرار بر ناآگاهی در هر زمینه‌ای است. سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه به تخصص و مهارت نیاز دارد و اساس اینکه هر سرمایه‌گذاری در بازار سود خواهد کرد، اشتباه است. در شرایط موجود که از هر گوشه و کناری اخبار مختلفی از مذاکرات برجام تا اطلاعیه‌های بورسی متبادر می‌شود باید براساس استراتژی‌های شخصی به فعالیت در بازار ادامه داد. کاربر دیگری با نام بورس تهران درباره علم تکنیکال گفت: خاصیت تحلیل تکنیکال این است که هر اتفاقی هم که در یک بازار بیفتد، از هر جا که روند صعودی خود را آغاز کند یا از هر جا که افت کند، بالاخره تحلیلگر تکنیکال آن را توجیه خواهد کرد، بنابراین به‌نظر می‌رسد باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده تحولات اقتصادی و بین‌المللی روند بازار را به کدام جهت هدایت خواهند کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید