بی نصیب از مواهب صعود

دنیای اقتصاد: بررسی‌ها حکایت از آن دارد که بورس با افزایش نگرانی‌ها نسبت به فضای مبهم و ناپایدار حاکم بر اقتصاد بار دیگر تصمیم گرفته از مرکز توجه سرمایه‌گذاران دور بماند. شرایط نه‌چندان رضایت‌بخش نماگرهای سهامی در حالی است که وضعیت بنیادی شرکت‌ها متاثر از متغیرهای اثرگذار به گونه‌ای است که همواره نقطه‌عطف در این بازار محسوب می‌شود.
 اما چرا این وضعیت تاکنون نتوانسته به کمک بازار سهام بیاید؟ یکی از مهم‌ترین این عوامل پیشروی اخبار متزلزل در وضعیت متغیرهای اثرگذار بر این بازار است. نزدیک‌ترین نمونه به این مورد را باید مساله عرضه خودرو در بورس‌کالا و فعل‌و‌انفعالاتی که پیرامون این موضوع در حال تکرار است، عنوان کرد. اخبار خودرویی معمولا یکی از اخبار حاشیه‌ساز در بازار سرمایه محسوب می‌شود که به این ترتیب عدم شفافیت و چند‌صدایی در فرآیند اتخاذ سیاستگذاری‌ها نه‌تنها گروهی از سهامداران را ناامید کرده، حتی وجود چنین ریسک‌هایی که از سوی قانون‌گذار و سیاستگذار به سهامداران تحمیل می‌شود به یکی از مهم‌ترین چالش‌های بورس تهران مبدل شده است. به همین دلیل در اغلب مواقع تعدد ریسک‌های حاکم بر بازار سرمایه سبب شده در حوالی صنایع مختلف بورسی تردید و ابهام پرسه بزند. در روزهای گذشته نیز عرضه خودرو در بورس کالا حواشی بی‌شماری به دنبال داشته است، اما همان‌طور که ملاحظه کردیم این مهم در روز دوشنبه رخ نداد تا مساله عرضه خودرو در بورس کالا و کلاف سردرگم آن از سویی منجر به تشدید بی‌اعتمادی سرمایه‌گذاران نسبت به فضا‌‌‌‌‌سازی‌‌‌‌‌های اخیر از جانب وزارت صمت و شورای رقابت شود، و از سوی دیگر به‌طور مشخص سودآوری صنایع و شرکت‌های بورسی را تحت‌تاثیر منفی قرار دهد.

مسلما در شرایطی که بازار سهام درگیر چنین وضعیت نامطلوبی است، حتی اخبار موثر و مثبت نیز نمی‌تواند اثری بر بازگشت پول به بازار سهام داشته باشد. به همین دلیل در سال گذشته با وجود اینکه انتظارات تورمی در بسیاری از مواقع بازارهای مالی را در کشاکش شرایط نامطلوب اقتصادی محکوم به پرواز کرده بود، بازار سهام نتوانست در کنار ریسک‌های متعدد سیستماتیک، به‌ویژه دخالت مستمر مسوولان در اقتصاد، سمت‌و‌سوی افزایشی پایدار داشته باشد. حتی مواقعی که بازار به روند تعادلی بازگشته است، ترس از تکرار اتفاقات گذشته در این بازار منجر شده تا جو حاکم بر داد‌و‌ستدها با تردید و نااطمینانی همراه باشد. این موضوع حتی باعث شد نماگرهای سهامی از نیمه دوم اردیبهشت از روند صعودی که در پیش گرفته بودند، پا پس بکشند؛ به طوری که شاخص کل بورس از هفته دوم اردیبهشت تاکنون ۶۳/ ۱۴درصد عقب‌نشینی کرده است که در نوع خود عملکردی ضعیف محسوب می‌شود. از این منظر نباید وجود چنین شرایطی را به فال نیک گرفت. از طرفی بازار سهام برخلاف بازارهای موازی که در طول سال‌های گذشته به طور میانگین افزایش پیوسته قیمت‌ها را در کارنامه خود به ثبت رسانده‌اند، در باتلاق ناکامی غوطه‌ور بوده؛ به همین دلیل است که سرمایه‌گذاران در این بازار احتیاط بیشتری به خرج می‌دهند. این استراتژی در سال‌های اخیر بورس را از مواهب صعود قیمتی مستمر بی‌نصیب ساخته است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید