علی پوررمضان / تحلیلگر کارگزاری ایساتیس پویا
شفافیت در بازارهای مالی از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه یکی از مهمترین پارامترهای تاثیرگذار در تعیین استراتژی سرمایهگذاری در بازار سهام، شفافیت اطلاعات مالی شرکتهای بورسی است. در اغلب کشورهای دنیا دسترسی به اطلاعات مالی شرکتها برای سرمایهگذاران امری بدیهی بوده و افراد بهراحتی به اطلاعات مالی شرکتها دسترسی دارند تا از این رهگذر برای تعیین استراتژی سرمایهگذاری خود استفاده کنند. در بازار سرمایه ایران نیز طی سالهای گذشته قدمهای روبهجلویی در این خصوص برداشته شده است، ولی به نظر میرسد این قدمها و اصلاحات هنوز کافی نبوده و تا رسیدن به استانداردهای جهانی راه بسیاری در پیش است.
تعریفی که این روزها از شفافیت مالی در اذهان وجود دارد صرفا با افشای اطلاعات گره خورده است و همین امر منجر به این شده که با تعریف ناقصی از شفافیت مالی روبهرو باشیم و بعضا مبنای عملکرد برخی از شرکتها بر همین تعریف ناقص استوار شده است. اما شفافیت مالی صرفا به افشای اطلاعات ختم نشده و باید در زمان و مختصات درست و به صورت جامع و قابلفهم برای عموم ارائه شود و در این موضوع گاهی در گزارشهای شرکتها مشکلاتی وجود دارد که نیاز به نظارت بیشتر دارد. عدمتطبیق تاریخ نامه یا گزارش با زمان درج در سامانه کدال، افشا پس از تایم معاملات و عدمشفافیت و قابل فهم بودن اطلاعات، برخی از این مشکلات هستند. در اقتصاد مدرن مالی، شفافیت مالی را اینگونه تعریف میکنند: باز کردن پنجرههای بزرگ از اطلاعات جامع، بهموقع، قابلفهم و معتبر به سوی دولت و سرمایهگذاران درباره ساختار و وظایف آنها، اهداف سیاستهای مالی، و حسابهای بخش عمومی به گونهای که دولت و سرمایهگذاران قادر باشند با دقت بیشتری وضعیت مالی شرکتها را ارزیابی کنند.
طبق دستورالعمل اجرای افشای اطلاعات شرکتهای بورسی مصوب ۰۳/ ۰۵/ ۱۳۸۶ افشای اطلاعات به ۳ گروه افشای گزارشهای مربوط به صورتهای مالی، افشای اطلاعات مجامع و افشای بهموقع اطلاعات مهم تقسیم میشود. در حوزه افشای گزارشهای مربوط به صورتهای مالی طی سالهای گذشته قدمهای مثبتی برداشته شده، همچون گزارشهای ماهانه و گزارشهای تفسیری هیاتمدیره و جداول تحلیل حساسیت؛ اما به نظر میرسد در این زمینه نیاز به نظارت بیشتر و اتخاذ سیاستهای تشویقی و تنبیهی از سوی سازمان است. افشای کامل و دقیق نرخهای فروش و وابستگی به نرخ دلار، افشای دقیق مواد اولیه با جزئیات و وابستگی این مواد به نرخ دلار و کاهش پیچیدگیهای گزارشها و قابلفهمتر شدن برای عموم سرمایهگذاران میتواند در این زمینه قدمهای مثبتی به شمار رود. در راستای افشای اطلاعات مجامع، یکی از اصلاحات مثبت و تصمیمات درست سازمان، ضبط کامل فیلم مجامع و ارسال یک نسخه از آن به سازمان بورس است که در خردادماه سال جاری این مصوبه به شرکتهای بورسی ابلاغ شده است.
در راستای همین مصوبه به نظر میرسد اگر صحبتها و اطلاعات افشاشده در این مجامع با صورتجلسه مجمع مطابقت داده شود و در صورت مغایرت، منجر به جریمه شرکت و فرد مطرحکننده شود، دیگر در مجامع شرکتهای بورسی شاهد وعدهها، نقلقولهای کلامی و نقل اطلاعات خلاف واقع نباشیم و رسمیت این مجامع بیش از پیش رعایت شود. در زمینه افشای بهموقع اطلاعات و تخلفات طی سالهای گذشته شاهد تلاش سازمان بورس و کارشناسان این حوزه هستیم و قدمهای بسیار مثبتی در این زمینه برداشته شده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات