دنیای اقتصاد : شواهد گویای آن است که بزرگترین اقتصاد جهان با یکهتازی تورم و اقدامات فدرال رزرو در جهت مهار آن از آغاز سال ۲۰۲۲ با بحرانهای بسیاری در حوزه اقتصادی خود مواجه شده است. بر این اساس برخی از اقتصاددانان با بررسی گزارش منتشر شده در خصوص کسری تجاری آمریکا تاکید کردند که افزایش کسری در ماههای اخیر ناشی از سیاستهای کلان این منطقه است و انتظار میرود که این کسری علاوه بر ماه مه در ماههای آتی نیز در مسیر نزولی قرار گیرد.
آنها همچنین افزودند که اثرات ناشی از تورم علاوه بر بخش تجارت در بخشهای دیگری چون نرخ بیکاری، ورشکستگی بانکها، چالشهای حوزه مسکن و... نیز قابل مشاهده است. گفتنی است که باوجود تورم کل در سطح 4 درصدی و تورم هسته در بازه 3/ 5 درصدی، کسری تجاری ایالات متحده در ماه مه حدود 3/ 7 درصد نسبت به ماه گذشته (آوریل) کاهش یافت. از این رو کسری تجاری آمریکا (خالص تجاری آمریکا که واردات منهای صادرات است) در ماه مه از 4/ 74 میلیارد دلار در ماه گذشته مطابق با انتظارات به 69 میلیارد دلار رسید. این درحالی است که کسری تجاری در بخش کالاها نیز از 97 میلیارد دلار در ماه آوریل به 91 میلیارد دلار در ماه مه رسید.
این امر ناشی از چه عواملی بود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که به دلیل کاهش خرید دارو، تلفنهای همراه، طلا، مواد شیمیایی آلی، حملونقل و مسافرت، واردات با کاهش 3/ 2درصدی مواجه شد. بر این اساس میزان واردات در ماه مذکور به 1/ 316 میلیارد دلار رسید که پایینترین سطح از دسامبر 2021 بود. از سوی دیگر صادرات نیز با کاهش 8/ 0 درصدی که ناشی از خرید دانههای سویا، نفتخام، گاز طبیعی و... بود، به 1/ 247 میلیارد دلار رسید. صادرات کالا با 5/ 1 درصد کاهش به 8/ 164 میلیارد دلار رسید. همچنین صادرات لوازم و مواد صنعتی کمترین میزان از سپتامبر 2021 بوده است، در حالی که محمولههای مواد غذایی کمترین میزان را در نزدیک به دو سال گذشته داشته است. علاوه بر بخشهای مذکور صادرات نفت نیز به پایینترین سطح خود از دسامبر 2021 رسیده است. آمارها بیان میکند که کسری تجاری در کالا و خدمات نسبت به مدت مشابه سال گذشته (2022) حدود 7/ 101 میلیارد دلار یا به عبارت دیگر 8/ 22 درصد کاهش یافته است. یافتهها حاکی از آن است که بیشترین کسری تجاری ایالات متحده در ماه مه به ترتیب متعلق به چین (9/ 24میلیارد دلار)، اتحادیه اروپا (5/ 16 میلیارد دلار)، مکزیک (5/ 13 میلیارد دلار)، بلژیک (7/ 1 میلیارد دلار)، هنگکنگ (6/ 1 میلیارد دلار)، استرالیا (2/ 1 میلیارد دلار)، بریتانیا (2/ 1 میلیارد دلار) و برزیل (یک میلیارد دلار) است.
بررسیها نشان میدهد که ایالات متحده از سال 1976 به دلیل واردات بالای نفت و محصولات مصرفی، کسری تجاری ثابتی داشته است. اما این روند در سال گذشته دستخوش تغییر میشود. در سال 2022، بیشترین کسری تجاری با چین، مکزیک، ویتنام، کانادا، آلمان، ژاپن و ایرلند و بیشترین مازاد تجاری با هلند، هنگکنگ، برزیل، سنگاپور، استرالیا و بریتانیا ثبت شده است. کانادا با 15 درصد از کل تجارت، بزرگترین شریک تجاری آمریکا است و پس از آن مکزیک (14درصد) و چین (13درصد) قرار دارند. اما سوالی که در این قسمت مطرح میشود این است که چرا آمریکا کسری تجاری دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که زمانی یک کشور با کسری تجاری روبهرو میشود که بیش از تولید خود مصرف کند و واردات آن بیشتر از صادرات باشد. این موضوع در خصوص ایالات متحده نیز صادق است. از این رو مشاهده میشود که ایالات متحده بیش از تولید خود مصرف میکند و بیش از صادرات، وارد میکند. کارشناسان در راستای این موضوع اعلام کردند که کسری تجاری آمریکا ناشی از سیاستهای کلان این منطقه از جمله تورم، اتخاذ سیاستهای پولی انقباضی و... است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات