دنیای اقتصاد : اخبار داغ روزهای اخیر را وضعیت اقتصادی ایالاتمتحده با گزارش تورمی و نتایج نشست بانک مرکزی به خود اختصاص داده است. شواهد گویای آن است که مقامات کمیته بازار باز فدرال رزرو در روز چهارشنبه بار دیگر از اتخاذ سیاستهای انقباضی خودداری کردند و نرخ بهره سیاستی را در سطح ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد حفظ کردند.
در این میان کارشناسان و تحلیلگران عقبنشینی این نهاد از ادامه سیاستهای ضد تورمی را مورد بررسی قرار دادند و در نتیجه احتمال تشدید سیاستهای پولی انقباضی را کاهش دادند. اما در این میان اداره آمار کار با انتشار دادههای تورمی ماه سپتامبر نگرانی مقامات و اقتصاددانان را برانگیخت. این گزارش حاکی از آن بود که تورم نقطهبهنقطه در ماه اخیر مشابه ماه گذشته در سطح ۳.۷ درصدی باقی ماند و از پیشبینیها مبنی بر سطح ۶/۳ درصدی فراتر رفت. از سوی دیگر تورم هسته (بدون احتساب مواد غذایی و انرژی) در این کشور نیز از برآوردها بیشتر افزایش یافت و از ۴.۳ درصد در ماه اوت به ۴.۱ درصد در ماه سپتامبر رسید. در راستای این موضوع انتظارات برای افزایش نرخ بهره افزایش یافت و در پی این نظریه دلار جهانی واکنش مثبت خود را نشان داد و بار دیگر به کانال ۱۰۶ واحدی ورود پیدا کرد. این درحالی است که طلا در ساعت ۱۹ به وقت تهران از مرز ۱۹۰۰دلار فراتر رفت.که سرمایهگذاران این روند را به بیثباتی بازارها پس از نشست فدرال رزرو و انتشار دادههای تورمی نسبت دادند.
چرا پاول سیاست انقباضی را متوقف کرده است؟
صورتجلسه نشست فدرال رزرو که در 19 و 20 سپتامبر برگزار شد، منتشر شده است. در این گزارش آمده است که مقامات حاضر در این کنفرانس مسیر آینده اقتصادی ایالاتمتحده را نامشخص ارزیابی کردند. همچنین همه سیاستگذاران در صورتجلسه فدرال رزرو توافق کرده بودند که بانک مرکزی باید با دقت تصمیمات مربوط به نرخ بهره را انجام دهد و این دادههای دریافتی به تعیین اینکه آیا در ماههای آینده نیاز به افزایش دیگری است یا خیر کمک میکند. آنها همچنین توافق کردند که نرخها باید برای مدتی بالا بماند تا تورم کاهش یابد. همه شرکتکنندگان توافق کردند که سیاست باید برای مدتی محدودکننده بماند تا زمانی که کمیته تعیین نرخ فدرال رزرو مطمئن شود که تورم بهطور پایدار به سمت هدف خود حرکت میکند. در ادامه این بحث آنها تاکید کردند که دادههای اقتصادی چند ماه گذشته حاکی از آن است که تورم در حال کاهش است. تورم نقطهبهنقطه در این کشور از اوج 9.1 درصدی خود در ژوئن 2022 به 3.7درصد در اوت 2023 رسید. شواهد گویای آن است که مقامات فدرال رزرو همچنین نسبت به خطرات زیادهروی در افزایش نرخها و کند کردن فعالیتها نگرانی نشان دادند. اما در این میان افراد صاحبنظر در این حوزه معتقدند که توقف بهره در سطوح قبلی خود گامهای مثبت جرمی پاول در خصوص روند کاهشی تورم را زایل خواهد کرد. برای درک بهتر این موضوع باید به گزارش تورمی ایالاتمتحده در ماه سپتامبر نگاهی انداخت.
دادههای تورمی سپتامبر
با توجه به عوامل مذکور برخی از تحلیلگران در تلاش هستند تا با بررسی نوسانات قیمتی در بخش کالا و خدمات آمریکا علل مقاومت تورم را جویا شوند. دادهها بیان میکند که افزایش هزینههای انرژی برای سومین ماه متوالی تورم نقطهبهنقطه در این کشور را به مسیر صعودی سوق داده است.
هزینههای انرژی در ماه اوت که رقمی معادل منفی 3.6 درصد را به ثبت رسانده بود، اکنون با رشد 3.1 واحد درصدی مواجه شد و به منفی 0.5درصد رسید. این در حالی است که هزینه در بخش مواد غذایی با کاهش 0.6 واحد درصد، خدمات 0.3 واحد درصد، وسایل نقلیه 0.4واحد درصد و بخش خدمات حملونقل 0.4واحد درصد روبهرو شدند. از سوی دیگر تورم هسته گرچه از پیشبینیها بیشتر رشد کرد، اما به پایینترین سطح خود از سپتامبر 2021 رسید.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات