دنیایاقتصاد - راضیه احقاقی : آتش جنگ در خاورمیانه به رونق رینگ محصولات پتروشیمی در بازار داخل و افزایش حجم و ارزش معاملات این بخش انجامید؛ اما تاثیر مثبتی بر قیمتهای پایه نگذاشت. با وجود این، استمرار جنگ میان نیروهای حماس و اسرائیل و موضعگیری سایر کشورها در این جنگ میتواند آرامش رینگ جهانی پتروشیمیها را در میانمدت برهم ریخته و سیگنال افزایشی موثری برای بازارها به ارمغان آورد.
نفت حامی قیمتی پتروشیمیها نشد
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی برای عرضه در بازار فیزیکی بورسکالای ایران از روز دوشنبه 24 مهرماه تا روز یکشنبه 30مهر عمدتا با افت نرخ اعلام شد. در حالی که نرخ تسعیر ارز تغییری نداشت، کاهش قیمت جهانی محصولات پتروشیمی عامل عقبگرد قیمتهای پایه بود. با این حال با توجه به آغاز جنگی تمامعیار در منطقه خاورمیانه و تاثیر آن بر صعود بهای نفت، بعید به نظر میرسد که روند تثبیت و کاهش قیمتهای پایه با حمایت سیگنال جهانی ادامهدار شود. دفتر توسعه صنایع تکمیلی، قیمت پایه پلیپروپیلنها، انواع PVC، پلیاتیلن سبک و سنگین و استایرن بوتادینها را براساس نرخ تسعیر حواله ارز در بازار مبادله، 37هزار و 460تومان اعلام کرد. در حالی که رشد بهای جهانی استایرن بودتاین از افزایش قیمت پایه این گروه کالایی حمایت کرد، قیمت پایه سایر محصولات پلیمری بدون تغییر یا با کاهش قیمت اعلام شد.
بیشترین کاهش قیمت مربوط به پلیاتیلنهای فیلم و در ادامه PVC بود، اما نرخ پلیپروپیلنها عمدتا بدون تغییر و با افت جزئی اعلام شد. نرخ تسعیر ارز در تعیین قیمت پایه پلیاتیلن ترفتالاتها و پلیاستایرنها همچنان در محدوده 28هزار و 500تومان تثبیت شده و بهای این محصولات نیز با تاثیر داده قیمت جهانی با ترکیبی از کاهش و افزایش اما عمدتا با افت قیمت اعلام شد. دفتر توسعه صنایع تکمیلی، قیمت پایه محصولات شیمیایی برای عرضه در بازار فیزیکی بورسکالای ایران را نیز بر مبنای نرخ تسعیر ارز 37هزار و 460تومان یعنی نرخ ارز حواله در بازار مبادله اعلام کرد. قیمت جهانی محصولات شیمیایی نیز ظرف هفته گذشته عمدتا کاهشی بود و به این ترتیب قیمت پایه اغلب محصولات شیمیایی با افت اعلام شد.
سیگنال جهانی در تلاطم دادههای جنگی
نفتا، محصولی که واحدهای پلیمری از آن بهعنوان خوراک واحدهای تولیدی خود استفاده میکنند و به این ترتیب نرخ پلیمرها با این محصول نوسانی همگرا دارد، ظرف هفته منتهی به روز جمعه 13اکتبر نوسان قیمتی محدود اما کاهشی را به ثبت رساند و با نرخ 639دلار و 66سنت معامله شد. عقبگرد بهای نفتا در بازارهای جهانی ظرف یکهفته اخیر سیگنال کاهش قیمت برای بازار پتروشیمیهای داخلی را به همراه داشت؛ اما با توجه به صعود بهای نفت در بازارهای جهانی ظرف روزهای پایانی هفته جاری، روند کاهش قیمت نمیتواند ادامهدار شود.
اگرچه از نرخ فروش نفتا در بازارهای جهانی ظرف هفته گذشته کاسته شد، همچنان بهای فروش این محصول نسبت به کف قیمت ثبتشده برای نفتا در سالجاری که ظرف روز پایانی ژوئن رقم خورد، حدود 23درصد بیشتر بود، اما نسبت به سقف قیمت 701دلاری که ظرف روزهای پایانی سپتامبر و به تبع صعود بهای نفت در بازارهای جهانی به ثبت رسیده بود حدود 9.5درصد کمتر بود.
شعلهور شدن آتش جنگ در خاورمیانه ظرف هفته گذشته و تضعیف شاخص دلار آمریکا فرصتی دیگر در اختیار نفت قرار داد تا بر بهای این محصول افزوده شود. انتظار میرود که این رشد قیمتی بر بازار نفتا و در ادامه بر نرخ محصولات پتروشیمی نیز اثرگذار شود و به این ترتیب شعلهور شدن آتش جنگ در خاورمیانه سیگنال مثبت قیمتی برای بازار محصولات انرژی در کوتاهمدت و میانمدت به همراه خواهد داشت. البته از آنجا که طرفهای درگیر جنگ در خاورمیانه یعنی اسرائیل و فلسطین، سهمی بسزا در تولید و فروش نهادههای انرژی ندارند، تاثیر جنگ بر بازار انرژی کوتاهمدت خواهد بود؛ اما در صورتی که کشورهای عربی بهعنوان حامیان فلسطین تصمیم به کاهش تولید و عرضه نفت بگیرند، تاثیر این جنگ بر بازار محصولات پتروشیمی به مراتب بیشتر میشود. در صورتی که جنگ میان اسرائیل و فلسطین ادامهدار شود و این جنگ به کاهش تولید و عرضه جهانی نفت بینجامد، باید منتظر رشد نرخی دیگر در بازار محصولات پتروشیمی باشیم.
رینگ پتروشیمیها رونق گرفت
بررسی دادههای معاملات محصولات پتروشیمی در بازار فیزیکی بورسکالای ایران از رونق معاملات این بخش در سومین هفته مهرماه حکایت دارد. واهمه از پیامدهای اقتصادی بروز جنگ میان حماس و اسرائیل، تمایل به خرید در رینگ محصولات پتروشیمی را افزایشی کرد؛ به نحوی که در سومین هفته از مهرماه 93درصد عرضه محصولات پلیمری و 75درصد عرضه محصولات شیمیایی معامله شد. واهمه از بروز جنگ علاوه بر افزایش حجم معاملات بر ارزش دادوستدها نیز اثرگذار شد و به صعود این داده کمک کرد.
بررسی روند معاملات محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران از فروش 99هزار و 800تن محصول پلیمری در هفته منتهی به روز جمعه بیستودوم مهرماه حکایت دارد. ظرف سومین هفته از مهرماه بالغ بر 107هزار تن محصول پلیمری در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران عرضه شد که برای این محصول تقاضایی بالغ بر 169هزار تن به ثبت رسید و در نهایت به فروش 99هزار و 800تن محصول از این بازار انجامید. به این ترتیب در این بازه زمانی بالغ بر 93درصد عرضهها معامله شد که رقم قابلتوجهی است.
در حالی ظرف سومین هفته از مهرماه بالغ بر 93درصد عرضه محصولات پلیمری معامله شد که فروکش انتظارات تورمی در بازار داخل ظرف هفتههای اخیر به کاهش تقاضا در رینگ فیزیکی محصولات پتروشیمی منجر شده بود. اما با حمله حماس به مواضع اسرائیل در روز شنبه پانزدهم مهرماه فعالان بازار داخل درصدد افزایش خرید برآمدند و این موضوع به رونق معاملات پتروشیمی انجامید.
شروع جنگ در منطقه خاورمیانه و واهمه از پیامدهای اقتصادی آن برای ایران از سویی انتظارات تورمی را در کشور افزایشی کرد و از سوی دیگر با ایجاد جریان افزایشی در نرخ ارز در بازار آزاد بر تمایل به خرید میان فعالان بازار افزود. البته رشد تقاضا با واهمه از پیامدهای جنگ تنها مربوط به بازار ایران نبود و رینگهای کالایی با محوریت محصولات نفتی ظرف هفته ابتدایی پس از آغاز جنگ میان نیروهای حماس و اسرائیل با رشد تقاضا و در نتیجه افزایش نرخ مواجه شدند. تاثیر افزایشی این جنگ بر معاملات محصولات نفتی و فرآوردههای آن به مراتب بیشتر بود.
بررسی روند معاملات محصولات شیمیایی در رینگ فیزیکی بورسکالای ایران از عرضه 46هزار و 700تن محصول در این بازار ظرف سومین هفته از مهرماه حکایت دارد. فعالان بازار برای این محصول تقاضایی بالغ بر 45هزار تن را به ثبت رساندند که در نهایت به فروش 35هزار تن محصول از این بازار انجامید. به این ترتیب در سومین هفته از مهرماه بالغ بر 75درصد عرضهها معامله شد. میزان فروش محصولات شیمیایی از رینگ فیزیکی بورسکالا کاهش جزئی در حدود هزار و 200تن نسبت به حجم فروش در هفته قبل (هفته منتهی به روز جمعه 14مهرماه) داشت، اما میزان ارزش معاملات افزایش 19درصدی را به ثبت رساند. افزایش ارزش معاملات بهرغم کاهش حجم فروش از سویی نتیجه رشد قیمتهای پایه بود و از سوی دیگر رشد تقاضا برای محصولات پرطرفدار به رقابت قیمتی میان متقاضیان انجامید و مجموع این موارد از افزایش حجم معاملات حمایت کرد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات