طلسم‌شکنی پس از شش روز

دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری : نخستین روز هفته معاملاتی جاری روز طلسم‌شکنی نماگر اصلی پس از سرخ‌پوشی شش‌روزه بود. بازار سرمایه که هفته نخست معاملات زمستان را چندان جذاب و پرطراوت آغاز نکرد و تابلوی معاملاتی سرخ‌پوشی را پیشکش سرمایه‌گذاران کرده بود، روز گذشته شرایط مطلوبی را تجربه کرد؛ به طوری که سه شاخص اصلی بازار افزایش ارتفاع محسوسی را ثبت کردند. در این بین دماسنج اصلی بازار سهام با افزایش ارتفاع ۰.۲۴درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز شنبه در سطح ۲میلیون و ۱۸۲هزار واحدی ایستاد.


 رشد ۵ هزار واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با صعود ۰.۵۸درصدی روبه‌رو شد و در سطح ۷۵۹هزار و ۶۵۳واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۴۲درصد سبز‌پوش شد و در نهایت در سطح ۲۶هزار و ۴۷۹واحدی کار خود را به اتمام رساند. میانگین ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز شنبه که شامل سهام و حق تقدم بازار می‌شود، مقدار ۴هزار و ۶۰۹میلیارد تومانی را ثبت کرد. به‌علاوه ۳۲میلیارد تومان پول حقیقی نیز به گردونه معاملات بازار وارد شد. در این میان سه نماد «فولاد»، «همراه» و «وبصادر» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «خاور»، «بپاس» و «هرمز» بیشترین تاثیر را در شاخص کل فرابورس داشتند.

همچنین «حفارس»، «ثشاهد» و «خزامیا» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند. بازار سرمایه در حالی گام به دهمین ماه سال نهاده است که در ۹ ماه گذشته افت‌و‌خیزهای زیادی را پشت‌سر گذاشته است. نیمه نخست سال ذیل سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی، سال رکودی بازارهای مالی، من‌جمله بازار سرمایه، را رقم زد. نیمه دوم سال نیز زیر سایه تحولات و تنش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای و افزایش ریسک‌های سیستماتیک و غیر‌سیستماتیک، افت فشار عجیبی را تجربه کرد و به محدوده‌ ‌یک‌میلیون و ۹۰۰هزار واحدی سقوط کرد. با این وجود این سقوط تداوم پیدا نکرد و عطش بازار برای بازگشت به ابرکانال ۲میلیون واحدی موجب خروش بازار به سطوح بالاتر شد. با وجود اینکه هشت ماه از سال تحرک خاصی در فضای بازار وجود نداشت، نهمین ماه سال با انتشار اخبار تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌ها، ماه سبزپوش بازار شد. با این وجود با ورود به دهمین ماه سال، همچنان موجی از کم‌رمقی را در سطح بازار شاهد هستیم.

باید اظهار کرد با وجود اینکه میانگین ارزش معاملات در چند هفته گذشته رشد بیشتری داشته اما همچنان نمی‌توان به چنین اعداد و ارقامی جهت صعود جذاب بازار دلخوش بود. همچنین در روزهای گذشته شاهد انتشار گزارش‌های ‌ماهانه و فصلی بودیم. بررسی گزارش‌های یک‌ماهه آذرماه نشان می‌دهد که روند رشد درآمدهای عملیاتی در شرکت‌های بورسی متوقف شده و ردپای رکود در بورس به‌وضوح قابل‌مشاهده است. در این میان گزارش‌های فصلی نیز بر روند خسته‌کننده بازار تاکید دارند. بنابراین در صورتی که اخبار تجدید‌ارزیابی‌ها شوک و محرک جدیدی به بازار تزریق نکنند، گزارش‌های آینده شرکت‌ها باید جور صعود بازار را بکشند.

بازار زیر لنز کارشناسان
حسین مریدسادات، کارشناس بازار سرمایه، پیرامون تحلیل و ارزیابی وضعیت این روزهای بازار گفت: بازار هفته جاری را متعادل آغاز کرد. از نرخ معامله‌شده سهام در بازه منفی ۲ تا مثبت ۲، می‌توان به این نتیجه رسید تقریبا ۸۰درصد بازار در منطقه صفر تعادلی آرام گرفت. از طرفی کاهش ارزش معاملات ۶هزار میلیارد تومانی به ۵هزار و ۴۰۰میلیارد تومان بازتابی از مواجه بودن با بازاری کم‌رمق بود. از طرفی چندان نمی‌توان اظهار کرد که بازار روزهای گذشته پرتقاضا یا پرعرضه بوده است، اما روز گذشته بازار رفتار به‌نسبت منطقی و آرامی را با غلظت سبزپوشی به نمایش گذاشت. در شرایط کنونی شاخص کل بورس تهران حمایت ۲میلیون و ۱۵۰هزار واحدی را دارد و تا زمانی که این حمایت رو به پایین شکسته نشود، نمی‌توان وضعیت بازار را عجیب قلمداد کرد.  بازار در محدوده حمایتی خود در حال تکمیل فرآیند اصلاحی خود است. به نظر می‌رسد در شرایط فعلی بازار به محرک جدی و جدیدی برای صعود از سطوح فعلی نیاز دارد.

در چند ماه گذشته نیز بازار صعود نصف‌ونیمه‌ای از سطح ۲میلیون واحدی تا ۲میلیون و ۲۰۰هزار واحدی را تجربه کرد و پس از آن اصلاح تا محدوده ۲میلیون و ۱۵۰هزار واحدی را داشت. تنها نکته نگران‌کننده بازار می‌تواند عقب‌نشینی ارزش معاملات باشد که درصورتی‌که کاهش ارزش معاملات برای روزهای آینده ادامه‌دار باشد می‌تواند ادامه روند صعودی بازار را با مخاطرات گوناگونی همراه کند. این کارشناس بازار سرمایه پیرامون گزارش‌های ۹‌ماهه که روانه کدال می‌شوند گفت: عملکرد مطلوب بنگاه‌ها و شرکت‌ها در ۹ ماه نخست سال جاری می‌تواند محرک جذابی برای سبزپوشی بازار باشد و روی روند معاملاتی سهام گوناگون تاثیرگذار خواهد بود . با این وجود عملکرد ۹ماهه شرکت‌ها در مقایسه با ۹ماه ابتدایی سال گذشته بهبود یافت.

با این وجود در واکاوی این گزارش‌ها گزارش چندان بخصوصی دیده نشده اما با توجه به سکوت نرخ ارز در محدوده‌های فعلی و هضم شدن اخبار تجدید ارزیابی دارایی شرکت‌ها، این گزارش‌ها هستند که می‌توانند سمت‌وسویی به بازار دهند. از این رو به نظر می‌رسد زمستان بهتری را پس از شش ماه اصلاح پیش رو داشته باشیم.  این کارشناس بازار اظهار کرد: امید می‌رود حمایت ۲میلیون و ۱۵۰هزار واحدی از دست نرود. در صورتی که از محدوده ۲میلیون و ۲۰۰هزار واحدی عبور پرقدرتی داشته باشیم، می‌توان نسبت به صعود و فتح قله‌های گذشته امیدوار بود. پیش‌بینی می‌شود برای هفته جاری بازار روند تعادلی خود را حفظ کند و احتمال این وجود دارد که در دی‌ماه شاخص کل پس از سپری کردن اصلاح زمانی فعلی، روند رو به بالایی داشته باشد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید