علی عبدالمحمدی: در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخصکل بورس تهران با افت ۰.۰۴درصدی همراه شد و در سطح ۲میلیون و ۱۵۳هزارواحدی آرام گرفت. نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوبتری نمایش میدهد، در روز گذشته ۰.۰۶درصد از ارتفاع خود را از دست داد تا به سطح ۷۵۹هزارواحدی برسد.
در فرابورس اما شاخصکل این بازار با رشد اندک ۰.۰۲درصدی همراه شد. همچنین در روز گذشته، ۱۰۴میلیاردتومان نقدینگی حقیقی از بازار سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز در محدوده ۴هزار و ۶۴۴میلیاردتومان قرارگرفت.
اصلاح قیمتی و فرسایشی در بورس
بررسی دامنهنوسانات شاخصکل بورس تهران در دی ماه سالجاری نشان میدهد که در ۱۳روز معاملاتی سپریشده از دی ماه فقط در یک روز، نوسان این شاخص از ۰.۵درصد فراتر رفتهاست. موضوع فوقالذکر مخاطب را به سمت و سوی دریافت این نتیجه رهنمون میسازد که بازار سهام در بحبوحه رکود حاکم بر بازارهای دارایی داخلی، گرفتار رخوت شدهاست. اصلاح قیمتی در بطن بازارهای مالی به دو شکل انجام میشود. در نوع اول اصلاح که در نزد اهالی بازار با عنوان اصلاح قیمتی شناخته میشود، قیمتها با افت همراه میشوند. برای مثال بعد از رشد افسارگسیخته بورس تهران در سال۹۹، از میانههای مرداد آن سالافت قیمتها در تالار شیشهای آغاز شد و در مدتزمان کوتاهی، بخش زیادی از سهام موجود در بازار، از سقفهای تاریخی خود، اصلاح قیمتی تند و تیزی را تجربه کردند، اما بعد از اینکه بازار یک اصلاح قیمتی با دایره زمانی کوتاه را در کلیت خود تجربه کرد، قیمتهای بازار به نقاط تعادل جدید میرسد و از فشار فروش در کلیت بازار کاسته میشود، حال در این میان اگر مجددا محرکهای جدیدی در کلیت بازار پدیدار شود، میتوان به جهش دوباره قیمتها در بازار امیدوار بود، اما اگر این سناریو رنگ واقعیت به خود نگیرد، بازار گرفتار اصلاح زمانی میشود، یعنی بدون اینکه قیمتها نوسان چندانی را تجربه کنند، بازار در محدودههای فعلی خود درجا میزند و تمایل چندانی به رشد یا افت افسارگسیخته در کلیت بازار به چشم نمیخورد. این وضعیت رکودی و روند اصلاح زمانی، تا زمانی در کلیت بازار برقرار خواهد بود که محرک جدیدی در بازار نمایان شود. در مقطع کنونی هم بورس تهران و هم بازار مسکن تهران گرفتار چنین رکودی شدهاند. با این تفاوت که رکود در بازار مسکن تهران به دلیل رشد افسارگسیخته قیمتها در سالگذشته و بهار سالجاری بهوقوع پیوسته، درحالیکه بورس تهران آنچنان روند صعودی پرشتابی را در سالجاری تجربه نکردهاست که بتوان گفت بازار به دلیل عدمارزندگی در ثبات قرار دارد. در مقام جمعبندی میتوان گفت که بورس تهران و بازار مسکن، گرفتار اصلاح زمانی شدهاند. این موضوع خود را در بازار مسکن به شکل رکود سنگین و تعداد معاملات پایین نشانداده و در بورس تهران نیز حجم معاملات پایین و نوسان کم شاخصها، از نشانههای این رکود است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات