ریزش ذخایر استراتژیک آمریکا

دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد : به‌دنبال آزادسازی مقدار قابل‌توجهی از نفت در سال‌۲۰۲۲، ذخایر استراتژیک نفت ایالات‌‌‌‌‌متحده به پایین‌ترین سطح در طول ۴۰سال‌گذشته رسید. این امر در کنار افزایش تنش‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه، فضای کمتری برای مدیریت قیمت نفت و بنزین برای ایالات‌‌‌‌‌متحده باقی گذاشته‌است، با این حال همان‌طور که سال‌۲۰۲۲ نشان‌داد، آزادسازی منابع نفتی از محل ذخایر استراتژیک، تاثیرگذاری محدودی بر بازار گسترده جهانی انرژی دارد.


خلع‌سلاح نفتی واشنگتن
به گزارش تارنمای اینوستو‌‌‌‌‌پیدیا، چنانچه آشفتگی‌‌‌‌‌ها در خاورمیانه نفت‌خیز به پایان نرسد، مصرف‌کنندگان آمریکایی دیگر نمی‌توانند روی دولت خود برای مهار قیمت حامل‌های سوخت، حساب کنند. به‌عبارت دیگر، در صورت ادامه تنش‌های خاورمیانه، دولت ایالات‌‌‌‌‌متحده در کنترل و مهار قیمت سوخت، خلع‌‌‌‌‌سلاح خواهد شد. دولت ایالات‌‌‌‌‌متحده در سال‌۱۹۷۵ ابزاری تحت‌عنوان ذخیره استراتژیک نفت ایجاد کرد تا از این طریق، ذخایر اضطراری نفت‌‌‌‌‌خام‌ برابر با صدها‌میلیون بشکه را برای شرایط خاص، تحت‌کنترل داشته‌باشد.

در شرایط کنونی اما سطح ذخایر استراتژیک این کشور، به‌شدت پایین آمده‌است؛ در واقع از زمانی‌که رئیس‌‌‌‌‌جمهور بایدن برای دولت مجوز فروش از محل ذخایر استراتژیک را برای مبارزه با افزایش قیمت نفت پس از آغاز درگیری روسیه و اوکراین در سال‌۲۰۲۲ صادر کرد، سطح ذخایر به پایین‌تر حد خود طی حدود چهار دهه‌گذشته رسیده‌است. ابهامات بازارهای جهانی نفت و پیچیدگی‌های تجارت فرآورده‌های پالایشی ایالات‌‌‌‌‌متحده، در بهترین حالت نشان‌‌‌‌‌داده این حقیقت است که آزادسازی ذخایر استراتژیک، تاثیری غیر‌‌‌‌‌مستقیم بر نوسان قیمت نفت و بنزین در ایالات‌‌‌‌‌متحده دارد.

چاره‌‌‌‌‌کار، خارج از ذخایر استراتژیک
با این‌همه، سطح پایین تاریخی ذخایر استراتژیک، به این معنی است که دولت ایالات‌‌‌‌‌متحده پهنای باند محدودی برای رسیدگی به هرگونه اختلال در بازار جهانی انرژی ناشی از تشدید منازعات در خاورمیانه دارد. واقعیتی که با اصرار دولت بایدن بر اینکه ایالات‌‌‌‌‌متحده می‌تواند در هر شرایطی و برای اجتناب از تلاطم بازار انرژی، از ذخایر استراتژیک خود استفاده کند، در تناقض کامل است.

واکنش نفت به تنش‌ها
قیمت جهانی نفت اصولا و بر اساس یک ‌سنت دیرینه تمایل دارد که به درگیری‌های جهانی واکنش سریع نشان دهد، به‌ویژه تنش‌هایی که شامل تولیدکنندگان بزرگ و کلیدی نفت‌‌‌‌‌خام مانند روسیه و تقریبا هر کشوری در خاورمیانه می‌شود. نفت‌خام برنت بلافاصله پس از اقدام حماس علیه رژیم‌‌‌‌‌صهیونیستی در اکتبر سال‌گذشته تا ۲‌درصد افزایش یافت. از آن زمان تاکنون شاهد نوسانات بسیاری در بازار جهانی نفت هستیم، نکته قابل‌‌‌‌‌تامل آنکه برخی از فعالان بازار انرژی باور دارند که تحولات بازار جهانی نفت همیشه عامل افزایش تنش در خاورمیانه بوده‌است. کارشناسان حوزه انرژی متفق‌‌‌‌‌القول باور دارند بروز هرگونه تحول جدید یا حتی تشدید محتمل تنش‌ها، می‌تواند بر پویایی بازار انرژی و قیمت جهانی نفت، تاثیر مستقیم داشته‌باشد. در شرایط کنونی و طبق اعلام منابع رسمی، در ذخایر استراتژیک ایالات‌‌‌‌‌متحده، نفت به اندازه کافی وجود ندارد.

چنانچه قیمت جهانی نفت به‌‌‌‌‌طور ناگهانی جهش کرده و بالا بماند، این امر در تئوری و روی کاغذ، می‌تواند به تعدیل بیشتر سطح ذخایر استراتژیک نفت آمریکا دامن بزند. واقعیت این است که ذخایر نسبتا خالی، دستاورد قابل‌‌‌‌‌اتکایی برای دولت ایالات‌‌‌‌‌متحده ندارد. بر اساس آخرین داده‌های موجود، سطح ذخایر استراتژیک این کشور تا ۱۹ آوریل ۲۰۲۴، ‌برابر با ۳۶۵‌میلیون و ۷۰۰‌هزار بشکه نفت‌‌‌‌‌خام بوده‌است. این رقم در چند ماه گذشته افزایش تدریجی را تجربه کرده‌بود. سطح ذخایر استراتژیک ایالات‌‌‌‌‌متحده از ۵۹۳‌میلیون و ۷۰۰‌هزار بشکه در پایان سال‌۲۰۲۱، تا حد چشمگیری کاهش داشته‌ و تقریبا به نیمی از رکورد ۷۲۶‌میلیون بشکه‌‌‌‌‌ای (از اواخر سال‌۲۰۰۹ تا اوایل سال‌۲۰۱۱)، رسیده‌است.

نقش ذخایر در کاهش قیمت‌ها
حتی اگر ذخایر استراتژیک ایالات‌‌‌‌‌متحده دستاوردها و منافع متعددی برای این کشور داشته‌باشد، تعیین دقیق اینکه چه میزان یا کدام سطح و سرعت از آزادسازی نفت استراتژیک می‌تواند قیمت‌ها را در پمپ‌‌‌‌‌های ‌‌‌‌‌بنزین این کشور، ‌‌‌‌‌ کنترل کرده و کاهش دهد، دشوار است. به‌عنوان مثال، قیمت نفت‌‌‌‌‌خام برنت و وست‌تگزاس‌اینتر‌میدیت (WTI) با آغاز درگیری روسیه و اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ افزایش یافت و میانگین ماهانه قیمت در عرض یک ماه در مقایسه با مدت مشابه سال‌قبل از آن، تقریبا به دو‌برابر رسید. در حد فاصل مارس تا دسامبر ۲۰۲۲، ایالات‌‌‌‌‌متحده در تلاش برای تثبیت قیمت‌ها، هر ماه ۱۰ تا ۳۰‌میلیون بشکه نفت از محل ذخایر استراتژیک خود را آزاد و روانه بازار کرد. واقعیت این است که ایالات‌‌‌‌‌متحده به‌‌‌‌‌تنهایی روزانه حدود ۲۰‌میلیون بشکه نفت مصرف می‌کند که حدود ۲۰‌درصد از مصرف روزانه جهان را تشکیل می‌دهد.

۱۸روز مصرف داخلی
 اگرچه ذخایر استراتژیک آمریکا، بزرگ‌ترین ذخیره اضطراری شناخته‌‌‌‌‌شده در جهان به‌شمار می‌آید، اما واقعیت این است که منابع استراتژیک موجود این کشور تنها ۱۸ روز از نیاز داخلی نفت این کشور را پوشش می‌دهد. قیمت نفت‌‌‌‌‌خام وست‌تگزاس‌اینتر‌میدیت (WTI)، شاخص قیمت نفت ایالات‌‌‌‌‌متحده، در اوایل ژوئن ۲۰۲۲ یعنی سه ماه‌‌‌‌‌ونیم پس از آغاز مناقشه روسیه و اوکراین، به بالاترین حد خود یعنی ۱۲۰دلار در هر بشکه رسید؛ ‌درحالی‌که تا اوایل سپتامبر از سطح قبل از مناقشه پایین‌تر نرفت. قیمت بنزین ایالات‌‌‌‌‌متحده در ژوئن ۲۰۲۲ به‌‌‌‌‌طور متوسط ۴ دلار و ۹۳‌سنت به‌‌‌‌‌ازای هر گالن بود که ۴۸‌درصد نسبت به ژانویه همان سال ‌افزایش داشت. در آن شرایط و در نیمه اول سال‌۲۰۲۲، معادل ۱۰۰‌میلیون بشکه نفت‌‌‌‌‌خام از محل ذخایر استراتژیک آمریکا، به بازار تزریق شد. قیمت بنزین تا دسامبر سال‌۲۰۲۲ به‌‌‌‌‌طور متوسط بالاتر از ۳ دلار و ۶۹‌سنت در هر گالن بود، یعنی حدود ۴۰‌سنت بالاتر از زمان پیش از جنگ؛ این در حالی است که قیمت این فرآورده، در پایان سال‌۲۰۲۲، تا سطح ۳ دلار و ۲۱‌سنت به‌‌‌‌‌ازای هر گالن کاهش پیدا کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید