امیرحسین جنانی/کارشناس بازار سرمایه
در واپسین روزهای خردادماه بازار فاصله بسیاری تا بازگشت اعتماد دارد. شاید بتوان منشا این موضوع را در شعارها و وعدههای محققنشده پیدا کرد که نمیگذارد اعتماد به بازار برگردد. علاوه بر این مسائل، بازار همچنان با مشکلات دیگری نیز دستبهگریبان است. این وضعیت سبب شده شرایط بورس برای بازگشت به تعادل پیچیده شود. به عنوان مثال اکنون یکی از مشکلات مهم که صنایع در تابستان با آن درگیر هستند، مشکل برق است. به نظر میرسد با رسیدن روزهای گرم تابستان این مشکل مجددا تشدید شود و اثرات منفی بر سود شرکتها بگذارد. وضعیت بازار سهام نشانگر این است که بازار درحالحاضر به جایی رسیده که توان پایین رفتن نداشته ولی خریدار قوی هم وجود ندارد و تلاش بازارساز برای حفظ تعادل و بازگشت اعتماد به تابلوهای معاملاتی تاکنون به جایی نرسیده است.
در این بین برخی نامزدهای انتخاباتی نیز که شانس انتخاب شدن دارند، اظهارنظرهای عجیبی در مورد بازار سرمایه داشتهاند که سیگنال خوبی به بازار نمیدهد. به این ترتیب باید انتظار داشت با تقویت احتمال انتخاب شدن برخی گزینهها، فشار فروش هیجانی دیگری را در بازار تجربه کنیم. افزون بر آن، دامنه نوسان هم بهنظر تا انتخابات به روال فعلی باقی بماند و عزمی برای تغییرش در ارکان سازمان دیده نمیشود. این روزها با دو تحول مهم روبهرو هستیم: نرخ نیما و نرخ بهره. البته به نظر میرسد ریسکهای سیاسی با انتخابات ریاستجمهوری احتمالا بهبود یابد و ریسک گزارشها نیز کمتر خواهد شد. در مورد نرخ بهره، بانک مرکزی با ابزار بانکها به طور ویژه در نرخ سود احتمالا ورود خواهد کرد چون اصلاح آن نشانهای برای یک تغییر روند است، سهامداران و فعالان بازار باید تحولات نرخ اخزا را روز به روز دنبال کنند چرا که احتمالا آغاز حرکت قوی بازار از آغاز این رویداد خواهد بود، جایی که نرخ سود به دامنه امن و منطقی خود برگشته و فرصت ویژهای برای بازار رقم میزند.
اگر «دو رویداد نیما و نرخ بهره» بتوانند در روزها و هفتههای آتی بستر مناسبی از فضا را رقم بزنند و همزمان با این موضوع، نرخ نیما نیز آرامآرام از گارد غیرمنطقی و غیرعقلانی خود خارج شود، میتوانیم کمکم شاهد این باشیم که خبرهای مثبت از دنیای سیاست و شرکتها نیز آثار منطقی را در قیمت سهم به نمایش بگذارند. بازار ارز در آستانه انتخابات ریاستجمهوری کشور در یک خواب بهاری فرو رفته و از حجم معاملات بازار کاسته شده است. آمار و ارقام نشان میدهد که در ماهها و هفتههای انتخاباتی معاملهگران با احتیاط بیشتری دست به معامله میزنند. رویکرد سیاسی کاندیداها و چشمانداز تجارت خارجی کشور با فرض به قدرت رسیدن هر یک از آنها سبب میشود بازار تا زمان اعلام نتایج از واکنش جدی خودداری کند. بورسیها و به طور کلی فعالان اقتصادی نمیدانند چه چیزی در انتظار آنهاست. موضوعات مهمی که باید به آنها پرداخته شود، نظیر نرخ بهره، نرخ ارز، انرژی و موارد دیگر آنقدر اهمیت دارد که نمیدانیم چرا کسی درخواست نمیکند که کاندیداها روشن و شفاف در مورد آن صحبت کنند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات