سیگنال نزولی بازار پتروشیمی

دنیای اقتصاد : قیمت‌ جهانی محصولات پتروشیمی طی هفته گذشته تحت‌تاثیر تشدید درگیری‌‌‌ها در منطقه خاورمیانه و افت شاخص برنت، کاهشی شد و از این‌رو بخشی از محصولات شیمیایی و پلیمری تحت‌تاثیر بازار جهانی در کانال نزولی قرار گرفتند. اما نیمی از محصولات پتروشیمی نیز با توجه به افزایش ۱.۳درصدی نرخ دلار مبادله‌‌‌ای روند صعودی را در پیش گرفتند. تغییر قیمت بسیاری از کالاها به میزان رشد دلار است که نشان می‌دهد قیمت‌های جهانی بدون تغییر مانده‌‌‌اند.
 شاخص برنت روز جمعه ۲.۹‌درصد کاهش یافت و در کانال ۸۲دلار به ازای هر تن قرار گرفت و دومین کاهش هفتگی متوالی خود را به ثبت رساند. تنش‌‌‌های اخیر در منطقه خاورمیانه موجب کاهش قیمت‌ها شده است. با توجه به ادامه درگیری‌‌‌ها در مناطق دارای نفت، سرمایه‌گذاران محتاطانه عمل کردند و ریسک را در نظر گرفتند؛ چراکه تنش‌‌‌ها تهدیدی‌‌‌ برای عرضه جهانی است. از طرفی تقویت دلار و نگرانی‌ها نسبت به چشم‌‌‌انداز اقتصادی چین به‌عنوان اهرم فشار برای کاهش قیمت‌ها عمل کرده و سیاست دشوار عرضه نفت در بازار جهانی را خنثی کرده است. همچنین تقویت شاخص دلار باعث کاهش تقاضا برای نفت آمریکا شد. علاوه بر این، داده‌‌‌های اخیر نشان می‌دهد که اقتصاد چین در سه‌ماه دوم با رشد ۴.۷‌درصد، کمتر از حد انتظار رشد کرده که نگرانی‌ها در مورد تقاضای نفت از سوی بزرگ‌ترین واردکننده جهان را افزایش داده است. به‌طور کلی کاهش قیمت برنت موجب نزولی شدن قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی شده و از این‌رو بازار داخلی محصولات پتروشیمی و فرآورده‌‌‌های نفتی نیز تحت‌تاثیر قرار گرفته است. اما طی هفته گذشته ۵۰‌درصد محصولات پلیمری و شیمیایی افزایشی بودند که این موضوع را می‌‌‌توان به افزایش نرخ دلار حواله‌‌‌ای در بازار مبادله نسبت داد. ۵۰‌درصد محصولات پتروشیمی نیز تحت‌تاثیر قیمت‌های جهانی نزولی شدند.

عقب‌‌‌نشینی قیمت‌های جهانی محصولات پتروشیمی
قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۳۱تیرماه در حالی اعلام شد که قیمت‌های پایه از ابتدای اردیبهشت‌ماه سال‌جاری روند افزایشی را در پیش گرفته‌‌‌اند. نرخ دلار مبادله‌‌‌ای برای نهمین هفته متوالی حدود ۵۶۹تومان افزایش داشت و از ۴۳‌هزار و ۱۵۹تومان در روز ۱۷تیرماه به ۴۳‌هزار و ۷۲۹تومان در روز ۳۱تیرماه رسید و با ۱.۳‌درصد رشد همراه شد؛ از این‌رو موجب افزایش یکپارچه قیمت پایه محصولات پتروشیمی شد. این موضوع در حالی رخ داده است که قیمت‌های جهانی در کانال نزولی قرار دارند و از طرفی نرخ دلار حواله در بازار مبادله‌‌‌ای به مسیر تدریجی رشد خود ادامه می‌دهد و موجب افزایش قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در بازار داخلی شده است. قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت بسیاری از کالاها به میزان رشد دلار است و نشان می‌دهد که قیمت‌های جهانی بدون تغییر مانده‌‌‌اند.  بررسی قیمت پایه محصولات پلیمری اعلام‌شده در روز ۳۱تیرماه نشان می‌دهد که ۷۰‌درصد محصولات این گروه با رشد قیمت همراه بودند و در این بین استایرن‌بوتادین رابر روشن۱۵۰۲ با رشد ۱.۳‌درصد معادل یک‌هزار و ۱۳۶تومان به ۸۷‌هزار و ۲۷۲تومان رسیده است. در گروه کالاهایی که با دلار مبادله‌‌‌ای قیمت‌گذاری می‌‌‌شوند، پلی‌‌‌اتیلن سنگین فیلم با ۳.۱‌درصد افت، آخرین کالای کاهشی در این گروه بود که نسبت به هفته گذشته یک‌هزار و ۱۹۳تومان کاهش قیمت را به ثبت رسانده است، قیمت جهانی این محصول پلیمری نیز ۸۷۵دلار به ازای هر تن به ثبت رسیده است که نسبت به هفته گذشته ۴۱‌درصد کاهش قیمت را گزارش می‌کند.

به طور کلی ۷۰‌درصد گروه محصولات پلیمری با افزایش قیمت همراه بودند و رشد قیمت‌ها تحت‌تاثیر نرخ دلار مبادله‌‌‌ای اتفاق افتاده است و پلی‌‌‌اتیلن سبک فیلم، PVC-S۶۵ و PVC-E۶۸۳۴ سه‌محصول کاهشی پلیمری‌‌‌ها بودند.  در گروه کالاهایی که با دلار مبادله‌‌‌ای ۲۸‌هزار و ۵۰۰تومان قیمت‌گذاری می‌‌‌شوند نیز ۳۰‌درصد محصولات پلیمری با افزایش قیمت نسبت به هفته گذشته همراه بودند و در این گروه پلی‌‌‌اتیلن ترفتالات بطری BG۸۲۱ با ۱.۳‌درصد رشد در رده نخست این گروه قرار گرفته است. این در حالی است که دلار مبادله‌‌‌ای موثر بر قیمت‌گذاری این گروه در روز ۳۱تیر نسبت به هفته گذشته تغییری نداشته و رشد قیمت‌‌‌ پایه گروه پلی‌‌‌اتیلن ترفتالات بطری تحت‌تاثیر تغییر قیمت‌های جهانی اتفاق افتاده است. در گروه کالایی شیمیایی‌‌‌ها نیز ۵۰‌درصد گروه‌‌‌ها با افزایش قیمت همراه بودند و دو اتیل هگزانول با ۴.۹‌درصد رشد در رده نخست محصولات شیمیایی قرار دارد و در روز ۳۱تیرماه قیمت پایه این محصول ۷۷‌هزار و ۶۹تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام شد و منواتیلن گلایکول با ۱.۵‌درصد افزایش قیمت در رتبه دوم افزایشی‌‌‌های گروه شیمیایی‌‌‌ها قرار گرفت. ایزوبوتانول با ۷.۱‌درصد کاهش در قعر جدول شیمیایی‌‌‌ها قرار دارد. افزایش قیمت پایه محصولات شیمیایی نیز تحت‌تاثیر تغییرات ۵۶۹تومانی نرخ دلار مبادله‌‌‌ای رقم خورده است. به‌رغم افزایش عرضه محصولات پلیمری در رینگ فیزیکی بورس‌کالا، تقاضا برای خرید این محصولات، در هفته چهارم تیرماه روند کاهشی داشت.


بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره تغییرات رینگ داخلی محصولات پلیمری در بازه زمانی شنبه ۲۳تیرماه تا جمعه ۲۹تیرماه، نشان می‌دهد، در یک‌هفته اخیر، درمجموع بالغ بر ۱۱۱‌هزار و ۳۹۱تن انواع محصولات پلیمری در رینگ داخلی بورس‌کالا عرضه شد که این میزان نسبت به عرضه ۱۰۹‌هزار و ۴۵۷تنی هفته سوم ماه جاری، با رشد ۱.۸درصدی روبه‌رو شده است. به‌رغم این افزایش عرضه، تقاضا برای محصولات پلیمری، با افت ۹.۸درصدی مواجه شد. طی یک‌هفته اخیر، تقاضا برای ۱۲۸‌هزار و ۲۷۸تن انواع محصولات پلیمری در بورس‌کالا به ثبت رسید؛ این میزان تقاضا در یک‌هفته قبل از آن (هفته سوم تیر)، بیش از ۱۴۲‌هزار و ۵۰۰تن بود. در یک‌هفته اخیر همچنین درمجموع ۸۶‌هزار و ۶۳۵تن انواع محصولات پلیمری در بورس‌کالا مورد معامله قرار گرفت که ۵.۶‌درصد کمتر از حجم معاملات انجام‌شده در بازه زمانی ۱۶ تا ۲۲تیرماه است که در آن بیش از ۹۱‌هزار و ۸۰۰تن انواع این محصولات مورد معامله قرار گرفت. کاهش حجم تقاضا و میزان معاملات انجام‌شده در بازار محصولات شیمیایی در بورس‌کالا، به مراتب بیش از میزان افت تقاضا و کاهش حجم معاملات در رینگ داخلی فروش محصولات پلیمری بود. حجم عرضه محصولات شیمیایی هم در هفته چهارم نسبت به هفته سوم تیرماه تغییرات کاهشی داشت. در بازار معاملات محصولات شیمیایی در بورس‌کالا در یک‌هفته اخیر (بازه زمانی ۲۳ تا ۲۹تیرماه)، نسبت به هفته قبل از آن (۱۶ تا ۲۲تیرماه)، افت ۳۱.۶درصدی معاملات به ثبت رسید.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید