دنیای اقتصاد-محمدامین مکرمی : آمریکا در هفته پیشرو شاهد دو رویداد مهم است که پتانسیل ایجاد تغییرات جدی در روند حرکتی بازارهای مالی را دارند. رایدهندگان آمریکایی روز سهشنبه رئیسجمهور بعدی ایالاتمتحده را انتخاب میکنند. از طرف دیگر، نشست سیاستی فدرالرزرو تصویر بهتری از مسیر آینده نرخ بهره ترسیم خواهد کرد. براساس گزارش رویترز، چرخه انتخاباتی که آمریکا را تحتتاثیر قرارداده و منجر به ایجاد نوسانات چشمگیر در همه بازارهای مالی جهان شدهاست، ۵ نوامبر به پایان میرسد. درمیان این نوسانات، افزایش و کاهش معاملات مبتنی بر احتمال پیروزی ترامپ قابلتوجه بودهاست. بسیاری از حرکات قیمتی داراییهای مختلف در ماههای گذشته با ضربآهنگ شتابگیری کارزار ترامپ علیه کامالا هریس تنظیم شدهاست.
هفته خاص بازارهای مالی
تحت تاثیر این شرایط، ارزش دلار آمریکا در مقابل سایر ارزهای مهم تقویتشده، عرضه اوراق خزانه آمریکا بهدنبال انتشار دادههای اقتصادی قوی افزایشیافته و قیمت بیتکوین به امید آنکه ترامپ از صنعت رمزارزها مقرراتزدایی خواهد کرد، جهش پیدا کردهاست. البته نظرسنجیها نشان میدهد که رقابت بسیار نزدیک است و در روزهای اخیر پیشبینیهای حاکی از پیروزی ترامپ تا حدی تعدیلشدهاست. برخی از سرمایهگذاران و تحلیلگران انتظار دارند که صرفنظر از نتیجه انتخابات، بازارهای مالی این هفته شرایط متلاطمی را تجربه کنند. به گفته والتر تاد، مدیر ارشد سرمایهگذاری گرینوود کپیتال، «به نظر میرسد که در هر سناریویی، شاهد تشدید ریسک در بازارها در کوتاهمدت باشیم.» او میافزاید، برد نامزد جمهوریخواه میتواند استراتژی «خبر را بفروش» را فعال کند و منجر به شناسایی سود در موقعیتهای معاملاتی شود که مبتنی بر پیروزی ترامپ طراحی شدهاند و برد هریس نیز ممکن است موجب چرخش جدی بازارها شود.
رایگیری روز سهشنبه همچنین نشان خواهد داد که کدامیک از دو حزب اصلی آمریکا، کنترل کنگره را در اختیار میگیرند. این فاکتور متغیر دیگری در محاسبات سرمایهگذارانی است که در حال ارزیابی اثرات نتایج مختلف انتخابات بر داراییهایی خود در بلندمدت هستند؛ چراکه دو حزب اصلی مسیرهای بسیار متفاوتی را پیشروی آمریکا قرار میدهند. برای مثال، انتظار میرود بانکها از اقدامات ترامپ در راستای مقرراتزدایی منتفع شوند، درحالیکه افزایش تعرفهها به سود شرکتهای کوچک متمرکز بر بازار داخلی تمام خواهدشد و پتانسیل تشدید نوسانات در بازارهای مالی فراگیر را بیشتر میکند.
در همین حال، انتظار اینکه هریس از ابتکارات و طرحها در زمینه توسعه انرژیهای پاک حمایت میکند به آن معنا است که در صورت پیروزی او، احتمال رشد قیمت سهام شرکتهای فعال در این حوزه وجود دارد. سرمایهگذاران همچنین نگران تلاطمهای ناشی از رقابت نزدیک بین نامزدها و احتمال به چالش کشیدن نتایج انتخابات توسط ترامپ هستند. تصمیم روز پنجشنبه فدرالرزرو در مورد سیاست پولی نیز ریسک دیگری در مسیر تداوم رالی صعودی شاخص معیار بورس آمریکا (که از ابتدای سالحدود ۲۰درصد رشد کردهاست) ایجاد میکند. معاملات آتی صندوقهای پول نشان میدهد که بازار انتظار کاهش اندک ۰.۲۵ واحددرصدی نرخ بهره سیاستی فدرالرزرو را دارد. نگاه بسیاری از سرمایهگذاران به سخنان رئیس بانکمرکزی آمریکا، جرمی پاول، معطوف خواهد بود تا مشخص شود که آیا چرخه کاهش نرخ بهره به دلیل دادههای قوی اقتصاد کلان، در نشستهای بعدی فدرالرزرو متوقف خواهدشد یا خیر.
اثرات جهانی
در همینحال، یورونیوز به بررسی واکنشهای بالقوه ابزارهای مالی تحتسناریورهای مختلف پرداخته است. طی یک ماه گذشته، بازارها خود را برای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا آماده میکنند و نااطمینانیهای حاصل از این رویداد بزرگ منجر به بروز تلاطمهای چشمگیر در بازارهای مالی شدهاست. رقابت تنگاتنگ بین ترامپ و هریس سرمایهگذاران را تشویق کردهاست تا با هدف پوششریسک، رو به خرید داراییهای امن بیاورند، اما باید توجه کرد که نه معاملات مبتنی بر پیروزی ترامپ و نه معاملاتی که برد هریس را پیشبینی میکنند، نمیتوانند یک استراتژی امن تضمینشده تلقی شوند، زیرا در نهایت آنچه که روند بازارها را شکل میدهد، نحوه واقعی اجرای سیاستها در دوران پس از انتخابات است.
ازمنظر تحلیلگران یورونیوز، واکنش فوری بازار پس از اعلام قطعی نتایج ممکن است «حرکت معکوس» باشد. به گفته یک استراتژیست ارشد مالی، «بازارها مشتاق قطعیت هستند. اعلام نتیجه انتخابات این قطعیت را ایجاد میکند و به کسانی که با هدف پوششریسک دست به اتخاذ موقعیتهای معاملاتی زدهاند، اجازه میدهد تا آن موقعیتها را ببندند و با قدرت وارد معاملات معمول شوند.» همچنین انتظار میرود بورسهای جهانی در ساعات رایگیری روز سهشنبه شاهد تشدید نوسانات باشند؛ مشابه همان اتفاقی که هنگام همهپرسی برگزیت در بریتانیا و انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ آمریکا رخداد.
شاخص نوسانات CBOE که سنجه استاندارد برای پوششریسک محسوب میشود، در ماه اکتبر به دلیل افزایش صرف ریسک، ۳۵درصد جهش یافت. در بلندمدت، بازارهای سهام در صورت ریاستجمهوری ترامپ و اجرای سیاستهای تهاجمی او مانند افزایش تعرفههای تجاری، با فشار مواجه میشوند. برای مثال، بازارهای سهام جهانی در واکنش به جنگ تجاری آمریکا و چین در سال۲۰۱۸، ریزش سهمگینی را تجربه کردند. پیروزی ترامپ میتواند باعث تشدید تلاطمهای بازار طی دو سالآینده شود، درحالیکه پیروزی هریس، چشمانداز اقتصادی باثباتتری را ترسیم خواهد کرد و به بازارها اجازه میدهد که خود را بهطور طبیعی با نیروهای که بر اقتصاد تاثیر میگذارند، تطبیقدهند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات