حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار روز جمعه در گفتوگو با سنا ضمن اعلام عرضه شدن شرکتهای مهم در بازار سرمایه، حمایت رئیسجمهور و وزیر اقتصاد از بازار را جدی دانست و از همکاری جدید میان بازار پول و بازار سرمایه خبر داد. همچنین رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، به آغاز همکاری کمیسیونهای اقتصادی و بودجه مجلس شورای اسلامی با سازمان برنامهوبودجه اشاره کرد. در دو ماه گذشته که حجتالله صیدی ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار را بر عهده گرفته، اتفاقات متفاوت و غیرقابلپیشبینی رخ داده است. برخی از این اتفاقات ریسکها و تنشهای سیاسی برونمرزی را شامل میشد. در کنار این موضوع، سیاستهای کلان اقتصادی مانند سند بودجه ۱۴۰۴ در حال تنظیم بوده و بازار سرمایه با تصمیمات کلان پولی و مالی مواجه شده است.
صیدی در مورد عوامل رشد بازار گفت: هفته گذشته عملکرد بازار سرمایه بهبود پیدا کرد و حجم معاملات و قیمت نمادها، نشانه خوبی از خوشبینی فعالان بازار سرمایه را نسبت به آینده نوید میدهد. رشد بازار سرمایه مدیون عوامل متعددی است، عامل اول کاهش محسوس ریسکهای سیستماتیک است و سرمایهگذاران، فروکش کردن تنشهای منطقه را حس کردهاند. عامل دوم فصل جدید همکاری میان بازار پول و بازار سرمایه است، قدم اولی که سازمان برای کاهش نصاب سپردههای بانکی در صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت برداشته، با واکنشهای رئیسکل بانک مرکزی مواجه شد و در بانک مرکزی برنامههای خوبی برای مدیریت نرخ سود بانکی و کاهش شکاف بین ارز نیما و بازار آزاد شروع شد.
عامل سوم تلقی مثبت فعالان بازار سرمایه از تلاش سازمان بورس برای رفع مشکلات بنیادین بازار در سند بودجه است. تلاشهایی که برای اصلاح تبصرهها و بندهای اثرگذار بر بورس، در لایحه بودجه در هفتههای قبل شروع کردیم، طی دو جلسهای که همین هفته در کمیسیون اقتصادی مجلس داشتیم، باعث شد که خبرهای خوبی برای بازار سرمایه داشته باشد. عامل اثرگذار چهارم، مکاتبه و گفتوگو با وزرا برای جلوگیری از قطعی گاز و برق، باعث شد سیگنال مثبتی به بازار ارسال شود، در کنار این امر، بازار سرمایه به معامله خودرو و نظایر آن واکنش مثبتی نشان داد. رئیس سازمان بورس همچنین درباره برنامههای جدید دولت بیان کرد: مهمترین اخبار و تصمیمات هفته گذشته مرتبط با بازار بدهی و نرخ تامین مالی بود که هم وزیر امور اقتصادی و دارایی و هم سخنگوی دولت به آن اشاره کردند. جدیت رئیسجمهور و معاون اول ایشان در حمایت از بازار سرمایه مشاهده میشود و برای بازار سرمایه امیدوارکننده است.
وی درباره برنامههای سازمان بورس تا پایان سال افزود: برنامههای هفدهگانه سازمان تا پایان سال اعلام شده است و تلاش میشود که بازار سرمایه به مراتب بهتری تا پایان سال مشاهده شود. یکی از فوریترین خبرها این است که بورس و فرابورس، لیست خوبی از شرکتهای آماده برای عرضه اولیه دارند. از مدیران بورسها خواستم که عرضهها را اولویتبندی کنند و طی یک زمانبندی، عرضه مستمری صورت بگیرد. خوشبختانه شرکتهای آماده برای عرضه، هم از نظر صنعت و نوع کسبوکار متنوع هستند و هم از نظر اندازه و ترکیب سهامداری. سودآوری مطلوبی نیز دارند.
عرضه اولیه، نقدشوندگی بازار را تحتالشعاع قرار نمیدهد
صیدی بیان کرد: زمانی که برای نامنویسی در خودرو چند همت بلوکه میشود، یا وقتی تماسهای فراوانی از سمت مدیران صندوق جهت افزایش سقف وجود دارد، بدان معناست که در بازار نقدینگی وجود دارد. زمانی که صف فروش قدرتمندتر از صف خرید است، یعنی سرمایهگذار میخواهد سرمایه خود را به بازار دیگر منتقل کند. بازار سرمایه را باید به قدری جذاب کنیم که پول در درون بازار میان سهام و اوراق به گردش درآید و این ظرفیت دیده میشود.
رئیس سازمان بورس در مورد برنامههای سازمان برای افزایش سهم تامین مالی مطرح کرد: اخیرا، شیوهنامه شرکتپروژهها در شورای ملی تامین مالی که به ریاست وزیر اقتصاد برگزار شد و چند وزیر، نمایندگان مجلس، روسای بانک مرکزی و بورس در آن عضویت دارند، تصویب شد. این اتفاق ابزار مهمی برای توسعه بازار خواهد بود، مخصوصا در طرحهای پیشران که هم بقیه صنایع را به حرکت در میآورد و هم بازدهی مناسب و مستمری دارد. سازمان در این زمینه دستورالعمل انتشار اوراق بدهی برای شرکتهای کوچک و متوسط را عملیاتی کرده که خودش برای رونق شرکتهای متوسط بورس، فرصت مناسبی است.
آینده بازار امیدوارکننده است
صیدی ادامه داد: آینده بازار امیدوارکننده است و با توجه به تجربه سیساله خود، نوسانات را جزئی از بازار دانسته و کاهش قیمتیها جزئی از طبیعت بازارند و نوسانات عادی را باید پذیرفت. در صورتی که بازار طی چند هفته کاملا قرمز باشد، خریداری نخواهیم داشت و اگر تماما سبز باشد، فروشندهای یافت نمیشود. بازار وقتی بازار است که بخشی از آن قرمز و بخش دیگر سبز باشد. وی در پایان گفت: به نظر میرسد حجم معاملات و نقدشوندگی در بازار تدریجا افزایش خواهد یافت و در آن صورت است که میتوان در مورد ریزساختارها و عواملی مانند دامنه نوسان، حجم مبنا، قیمت پایانی و... تصمیمات اساسی گرفت.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات