واکنش‌های منفی به محرک‌های چینی

دنیای اقتصاد- نسیم نوحه خوان : در پی اعلام رئیس فدرال‌رزرو مبنی‌بر اینکه بانک‌مرکزی برای کاهش نرخ بهره عجله ندارد، دلار آمریکا به رشد خود ادامه داد و بازارها اعتماد خود را نسبت به کاهش نرخ در ماه دسامبر از‌دست‌دادند و باتوجه به این موضوع طلا و شاخص برنت در مدار نزولی قرار گرفتند. از طرفی وزارت دارایی چین از برنامه‌های مالیاتی خود برای معاملات مسکن و مستغلات رونمایی کرد، اما سرمایه‌گذاران از این اقدامات حمایتی با هدف تثبیت اقتصاد ناامید هستند و از این‌رو همچنان میزان تقاضا برای فلزات اساسی همچون مس و سنگ‌آهن ضعیف است و قیمت‌ها در بازارهای کالایی در سراشیبی ارزش قرار دارند.
واکنش‌های منفی به محرک‌های چینی 
 شاخص برنت در روز جمعه ۱۵نوامبر به کمتر از ۷۲‌دلار به ازای هر بشکه رسید‌ که به‌دنبال کاهش هفتگی بود و نگرانی‌ها مبنی‌بر اینکه بازار جهانی نفت ممکن است به مازاد عرضه دچار شود، کاهش‌یافت. آژانس بین‌المللی انرژی روز پنج‌شنبه مازاد نفت در سال‌آینده را پیش‌بینی کرد و آن را به کاهش رشد تقاضا در چین و افزایش تولید جهانی نسبت داد. آژانس همچنین خاطرنشان کرد؛ اگر اوپک‌پلاس برنامه‌هایی برای بازگرداندن تولید قبلی متوقف‌شده را دنبال کند، مازاد تولید می‌تواند حتی بیشتر شود. داده‌های EIA نشان می‌دهد؛ ذخایر نفت‌خام ایالات‌متحده در هفته گذشته ۲.۱‌میلیون بشکه افزایش‌یافت و از افزایش ۱.۹‌میلیون بشکه‌ای پیشی‌گرفت، با این‌حال کاهش شدید ۴.۴‌میلیون بشکه‌‌‌‌‌ای بنزین وجود داشت که پایین‌ترین سطح در یک دهه‌اخیر برای این زمان از سال ‌است.

با توجه به اینکه شاخص GSCI بیشتر تحت‌تاثیر وضعیت جهانی نفت است، بنابراین این شاخص از روز ۱۰ماه سپتامبر سال‌جاری روند افزایشی در پیش‌گرفت؛ به‌طوری‌که در روز ۷ ماه اکتبر به بالاترین رقم در چهار ماه گذشته رسید ‌و پس از آن روندی کاهشی را درپیش گرفت.  GSCI به‌عنوان معیاری برای سرمایه‌گذاری در بازارهای کالا و معیاری برای عملکرد کالا در طول زمان عمل می‌کند. این شاخص از ابتدای سال‌۲۰۲۴ تاکنون چیزی حدود ۰.۹۹‌واحد معادل ۰.۱۹‌درصد افزایش‌یافته و به‌عبارت بهتر روند کاهشی را درپیش گرفته‌است. این شاخص در ۵ ماه آوریل سال‌جاری به بالاترین میزان خود از ابتدای سال‌۲۰۲۴ رسید ‌و شاخص ۶۰۲.۳۷واحد به‌ثبت رسید ‌و بعد از آن روند این شاخص تا روز ۱۰سپتامبر کاهشی شد و در هفت اکتبر سال‌جاری ورق برگشت و ۵۶۵.۶۹ واحد به‌ثبت رسید. این واحد در روز ۱۵ نوامبر تحت‌تاثیر روند کاهشی شاخص برنت وارد کانال ۵۲۶.۱۰ واحد شد.

شاخص‌های کالایی در کانال کاهشی
شاخص CRB‌به‌عنوان دیگر شاخص کالایی نشانگر تغییرات بازارهای کالاهای جهانی است که در ماه مه ‌به بالاترین میزان طی ۱۲ماه گذشته رسیده بود، به‌عبارت بهتر بالاترین میزان شاخص CRB در ۲۸ مه ‌۳۵۰.۴۸ واحد به‌ثبت رسید‌ و پس از آن روند نزولی تدریجی را در پیش گرفت و از ۱۰سپتامبر سال‌جاری مسیر این شاخص صعودی شد و از هفت اکتبر این شاخص در مسیر کاهش قرار گرفته‌است؛ به‌طوری‌که در روز ۱۵ماه نوامبر شاخص CRB به ۳۳۵.۴۰ واحد رسید‌و به‌نوعی این شاخص طی یک هفته اخیر مسیر کاهشی را درپیش گرفته و با توجه به نزولی‌شدن شاخص برنت این شاخص نیز در روز جمعه در کانال کاهشی قرار گرفته‌است. در تعیین شاخصCRB، ‌۳۹درصد مبحث انرژی سهم دارد و ۴۱‌درصد محصولات کشاورزی برای تعیین این شاخص سهیم هستند که‌ در واقع بیشترین تاثیر را به خود اختصاص داده‌است. ۷‌درصد فلزات گرانبها و ۱۳‌درصد فلزات صنعتی در تعیین شاخص CRB‌موثر هستند. بورس فلزات لندن(LME) بازار سهام معاملات قراردادهای آتی و اختیار معامله فلزات اساسی است و یکی از قدیمی‌ترین بورس‌های کالایی در دنیا به‌حساب می‌آید که فلزات غیرآهنی همچون آلومینیوم، مس، سرب، نیکل، قلع و روی و فلزاتی مانند کبالت و مولیبدن و همچنین شمش فولاد در آن معامله می‌شوند. بررسی این بازار نیز نشان می‌دهد؛ قیمت جهانی فلزات اساسی از ۲۸ ژوئیه تا هفتم ماه اوت روند نزولی را طی کردند و در روز جمعه هشت اوت مسیر خود را تغییر داد و افزایشی شد و بعد از آن از روز دوم ماه اکتبر مجددا کاهشی شد و در روز جمعه ۱۵‌ماه نوامبر ۳۹۵۲.۵ واحد اعلام شد. بررسی‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ شاخص LME از ابتدای سال‌جاری میلادی حدود ۱۹۰.۴‌واحد معادل ۵‌درصد افزایش ‌یافته‌است.

ورق شاخص‌های کالایی برگشت
طلا در روز جمعه با قیمت ۲۵۶۰دلار به ازای هر اونس دادوستد شد که بدترین هفته برای این فلز ارزشمند از ژوئن۲۰۲۱ تاکنون رقم خورد. این شرایط تحت‌تاثیر فشار دلار قوی آمریکا و کاهش انتظارات برای کاهش نرخ فدرال‌رزرو رقم خورد که جذابیت طلای بدون بهره را کاهش داد. پاول، رئیس فدرال‌رزرو، با اشاره به‌قدرت اقتصاد، بازار کار قوی و تورم مداوم، اعلام کرد؛ نیاز‌ فوری به کاهش نرخ‌ها وجود ندارد، در نتیجه بازارها اعتماد خود را نسبت به کاهش نرخ در دسامبر از‌دست‌دادند. علاوه‌بر این، سرمایه‌گذاران بر این باور هستند که دولت آینده ترامپ می‌تواند تعرفه‌های تجاری بالاتر، کاهش مالیات و افزایش کسری مخارج را تحت‌فشار قرار دهد که ممکن است تورم را افزایش دهد و توانایی فدرال‌رزرو برای کاهش هزینه‌های استقراض را محدودتر کند.

معاملات آتی مس در روز جمعه ۱۵ماه نوامبر در کانال ۴.۰۸دلار به ازای هر پوند تثبیت شد، اما همچنان در مسیر بدترین عملکرد هفتگی خود در چهار ماه گذشته قرار دارد، چراکه نگرانی‌ها در رابطه با ضعف تقاضا برای فلز سرخ همچنان ادامه دارد. به‌رغم اینکه وزارت دارایی چین از مشوق‌‌‌‌‌های مالیاتی برای معاملات مسکن و مستغلات رونمایی کرد، اما سرمایه‌گذاران از آخرین اقدامات حمایتی پکن با هدف تثبیت اقتصاد ناامید شدند. واردکنندگان بزرگ مس در چین، معتقدند؛ برای تقویت تقاضای مس در این کشور به محرک‌های اقتصادی قوی‌‌‌‌‌تری نیاز است. علاوه‌بر این فشارها، داده‌های اقتصادی چین در ماه اکتبر متفاوت بود و چشم‌‌‌‌‌انداز تقاضا را در بزرگترین مصرف‌کننده فلزات جهان بیش از پیش مخدوش کرد. در همین‌حال، پس از اینکه جرمی پاول، رئیس فدرال‌رزرو اعلام کرد؛ بانک‌مرکزی برای کاهش نرخ بهره عجله ندارد، دلار آمریکا به رشد خود ادامه داد و دلیل آن قدرت اقتصاد ایالات‌متحده است.

مسیر نزولی سنگ‌آهن
همچنین قیمت سنگ‌آهن با عیار ۶۲‌درصد به ۱۰۲‌دلار به ازای هر‌تن کاهش‌یافت که به دلیل تداوم ضعف مداوم در بخش املاک چین که محرک اصلی مصرف فولاد این کشور است، رقم خورده است. داده‌ها نشان می‌دهد؛ سرمایه‌گذاری ملک در چین در ۱۰ماه اول سال‌جاری ۱۰.۳‌درصد کاهش‌ یافته‌، درحالی‌که قیمت مسکن جدید در ماه اکتبر بیشترین کاهش خود را در ۹سال‌گذشته به‌ثبت رسانده‌است. سیاست‌های محرک اقتصادی اخیر چین نیز نتوانست سرمایه‌گذاران را برای سرمایه‌گذاری ترغیب کند. بررسی بازار جهانی فلزات نشان می‌دهد؛ معاملات آتی آلومینیوم از بالاترین رقم پنج‌ماهه ۲۷۱۰ دلار به ازای هر‌تن که در هشتم ماه نوامبر ثبت شد، عقب‌نشینی کرد و تحت‌تاثیر خودداری چین از تزریق محرک هدفمند به ۲۶۲۵دلار به ازای هر‌تن کاهش‌یافت. چین بسته ۱.۴‌تریلیون دلاری را برای دولت‌های محلی برای مبادله بدهی‌های خارج از ترازنامه با پکن و کمک به‌دسترسی آنها به منابع مالی بهتر اعلام کرد، اما از هدف قرار‌دادن جریان‌‌‌‌‌ها برای تحریک مصرف به‌‌‌‌‌طور خاص خودداری کرد و بازارها را به کاهش انتظارات از اقدامات تهاجمی‌‌‌‌‌تر که به تقاضای تولید کمک می‌کرد، سوق داد، با این‌حال آلومینیوم به‌عملکرد بهتر از سایر فلزات اساسی در سال‌ادامه داد، چراکه بحران عرضه آلومینا همچنان ادامه دارد. در این میان، قیمت بوکسیت به بالاترین حد خود رسید، چراکه گینه صادرات آلومینیوم جهانی از این کشور را مسدود کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید