تداوم ورود پول به صندوق‌های طلا

دنیای اقتصاد- علی عبدالمحمدی : در طول تاریخ دارایی‏‏‌های گوناگون به‌عنوان ابزاری برای حفظ ارزش سرمایه افراد و خانوارها نقش‌آفرینی کرده‏‏‌اند. طلا یکی از این دارایی‏‏‌هاست که با توجه به کمیاب بودن و داشتن کاربری زینتی همواره در طول تاریخ توجه‏‏‌ها را به خود جلب کرده است. با توجه به اینکه اقتصاد ایران در سال‌های اخیر همواره گرفتار تورم‏‏‌های مزمن بوده است، نقش دارایی‏‏‌هایی که بتوانند در برابر تورم به‌عنوان سپر حمایتی عمل کنند، دوچندان شده است.
تداوم ورود پول به صندوق‌های طلا
در گذشته برای سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه، صرفا به روش‌های خرید طلای فیزیکی اکتفا می‌‌‌شد و روش دیگری برای سرمایه‌گذاری در این بازار وجود نداشت. اما در سنوات اخیر صندوق‌های طلا به‌عنوان ابزارهای نوین سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه مطرح شده‌‌‌ و توانسته‌‌‌اند به‌عنوان پناهگاه سرمایه‌‌‌ها لقب بگیرند.

صندوق طلای چهاردهم در راه بازار
در حال حاضر و در بورس‌کالا 13صندوق طلا قابلیت معامله دارند و از روز گذشته پذیره‌‌‌نویسی یک صندوق طلای جدید در بازار به‌عنوان چهاردهمین صندوق طلا آغاز شده است. براساس اعلام مدیر این صندوق، صندوق مذکور عمده دارایی خود را به خرید گواهی سپرده شمش طلا اختصاص خواهد داد تا ریسک ناشی از حباب سکه را کاهش دهد.

بازدهی صندوق‌های طلا در هفته گذشته
بررسی‌‌‌های آمار معاملات مربوط به صندوق‌های طلا در هفته گذشته نشان می‌دهد که در هفته گذشته به لحاظ ثبت بازدهی، عملکرد چشمگیری در صندوق‌های طلا به ثبت نرسیده است. صندوق جواهر با رشد 1.54درصدی در هفته گذشته، بهترین عملکرد را در میان صندوق‌های طلا داشت. صندوق‌های ناب و گنج نیز به ترتیب با رشد 1.43 و 1.4درصدی، رتبه‌‌‌های بعدی را به خود اختصاص دادند. صندوق‌های مثقال، گوهر و زر نیز در زمره ضعیف‌‌‌ترین صندوق‌های طلا به لحاظ ثبت بازدهی در هفته گذشته قرار گرفتند.

ادامه ورود پول به صندوق‌های طلا
در هفته گذشته، ‌هزار و 410میلیارد تومان پول حقیقی وارد صندوق‌های طلا شد. بیشترین ورود پول حقیقی به صندوق‌های طلا، در روز یکشنبه به‌وقوع پیوست. به این ترتیب از ابتدای سال‌جاری، 21‌هزار و 842میلیارد تومان پول حقیقی وارد صندوق‌های طلا شده است. همچنین در هفته گذشته به‌طور میانگین، روزانه‌ هزار و 569میلیارد تومان واحد صندوق طلا میان خریداران و فروشندگان دست به دست شد.

نحوه چینش پرتفوی صندوق‌ها
صندوق‌های سرمایه‌گذاری با جمع‌‌‌‌‌‌‌‌‌آوری وجوه خرد از افراد مختلف، اقدام به سرمایه‌گذاری در انواع دارایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها با هدف کسب سود می‌کنند. در این میان پرتفوی صندوق‌های طلا شامل مجموعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از دارایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها می‌شود که توسط این صندوق‌ها خریداری شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند که در ادامه به تشریح انواع دارایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های موجود در پرتفوی این صندوق‌ها پرداخته خواهد شد. نخستین دارایی، گواهی سپرده کالایی سکه طلاست؛ این گواهی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها نشان‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهنده مالکیت مقدار معینی از سکه طلا هستند که در یک انبار مشخص و مورد تایید بورس‌‌‌کالا نگهداری می‌شوند. معمولا بخش عمده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای از سرمایه صندوق‌های طلا در این گواهی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها سرمایه‌گذاری می‌شود. دومین دارایی گواهی سپرده شمش طلاست؛ مشابه گواهی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های سکه طلا، این گواهی‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها نیز نشان‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهنده مالکیت شمش‌‌‌‌‌‌‌‌‌های طلا هستند که در انبارهای مورد تایید بورس‌‌‌کالا نگهداری می‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. سومین دارایی، سلف سکه طلاست.

در واقع قراردادهای پیش‌‌‌‌‌‌‌‌‌خرید سکه طلا به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد در آینده سکه طلا را با قیمتی مشخص دریافت کنند. افزون بر موارد فوق‌‌‌‌‌‌‌‌‌الذکر، بخشی از سرمایه صندوق‌های طلا در دارایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریسک مانند سپرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بانکی، اوراق با درآمد ثابت و سایر ابزارهای مالی با ریسک پایین سرمایه‌گذاری می‌شود.

وجود دارایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌های کم‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریسک در پرتفوی صندوق‌های طلا به این دلیل است که این صندوق‌ها بتوانند علاوه بر بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌مندی از افزایش قیمت طلا، ریسک‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مرتبط با نوسانات شدید بازار طلا را کاهش دهند. این ترکیب به مدیران صندوق امکان می‌دهد تا بازدهی مناسبی برای سرمایه‌گذاران ایجاد کنند و در عین حال، با حفظ نقدشوندگی کافی در صندوق، به سرمایه‌گذاران این اطمینان را بدهند که در صورت نیاز به پول خود، به‌راحتی می‌‌‌توانند واحدهای صندوق را به پول نقد تبدیل کنند.

بررسی پرتفوی ماه هشتم سال
همان‌طور که عنوان شد، صندوق‌های طلا عمده سبد دارایی خود را به گواهی سپرده شمش و سکه اختصاص می‌دهند. بررسی ‌درصد سکه و شمش سرمایه‌گذاری‌شده در پرتفوی صندوق‌های طلا نشان می‌دهد که صندوق گنج با 99.28‌درصد شمش موجود در پرتفوی، شمش‌محورترین صندوق طلا و صندوق زر با 66.64‌درصد سکه موجود در پرتفوی، سکه‌محورترین صندوق طلاست. بررسی ‌درصد سکه و شمش موجود در پرتفوی آبان‌ماه صندوق‌های طلا گویای این نکته است که صندوق‌های زر، مثقال و گوهر بخش بیشتری از پرتفوی خود را به سکه اختصاص داده‌‌‌اند و سه صندوق طلای سکه‌‌‌محور بورس‌کالا محسوب می‌‌‌شوند. از سوی دیگر سه صندوق آلتون، ناب و جواهر نیز بخش عمده دارایی خود را به شمش اختصاص داده‌‌‌ و صندوق‌های شمش‌‌‌محور بورس‌کالا لقب گرفته‌‌‌اند. نکته جالب توجه این است که در 12صندوق طلا،‌ شمش بیش از 50‌درصد دارایی‌‌‌های صندوق را تشکیل می‌دهد و فقط صندوق طلای زر بیش از 50‌درصد دارایی خود را به سکه اختصاص داده است.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید