بازار سرمایه ایران در هفته گذشته با وجود برخی چالشهای داخلی و خارجی، همچنان روند صعودی خود را ادامه داد. محمد خبریزاد و حسن حسیننیا، دو تحلیلگر بازار، در تحلیلهای خود به نکات مشترک و قابلتوجهی اشاره کردند که وضعیت بازار را در حالحاضر ترسیم میکنند. طبق گفتههای این دو تحلیلگر، بهرغم برخی اصلاحات کوتاهمدت و ریسکهای سیستماتیک منطقهای، بازار سرمایه با رشد قابلتوجهی همراه بودهاست. خبریزاد به تاثیر محرکهای اقتصادی نظیر بازار توافقی ارز و افزایش سرعت رشد نرخ نیما اشاره کرد و پیشبینی کرد؛ بازار سرمایه بهزودی به روند مثبت خود ادامه خواهد داد. حسیننیا نیز از حجم بالای معاملات و افزایش تعداد کدهای معاملاتی فعال سخن گفت و روند اصلاحات در برخی سهمها را طبیعی ارزیابی کرد. او همچنین از جریان نقدینگی مثبت ورودی به سهام و صندوقهای سهامی خبر داد و معتقد است؛ این موضوع میتواند به روند صعودی شاخصها کمک کند.
تلاش شاخص برای عبور از سقف تاریخی
حسن حسیننیا، تحلیلگر بازار سرمایه، در تحلیل خود از روند بازار در هفته اخیر به ریسکهای سیستماتیک منطقهای و اصلاح شاخصهای قیمتی اشاره کرد. او گفت: «این اصلاح پس از چند هفته رشد چشمگیر بازار اتفاق افتاد، با اینحال نکته مثبت در دو روز گذشته حجم معاملات قابلتوجه سهام و صندوقهای سهامی بود که به بیش از ۱۰هزارمیلیاردتومان رسید. این حجم بالای معاملات نشاندهنده ارتقای سطح معاملات و علاقه بیشتر سرمایهگذاران به بازار است.»
حسیننیا همچنین به رونق چشمگیر کدهای معاملاتی فعال در روزهای اخیر اشاره کرد و گفت: «این موضوع نشاندهنده تغییرات در روند بورس و توجه بیشتر سرمایهگذاران به آن است. از سوی دیگر، صفهای فروش ایرانخودرو و شتران بیشترین تاثیر را در شکلگیری فضای اصلاح داشتند، اما نکته مثبت این بود که صففروش ایرانخودرو جمع شد و در دقایق پایانی بازار، صففروش پالایشگاه تهران نیز موردتوجه خریداران قرارگرفت.» او همچنین با اشاره به بهبود وضعیت سرانه خرید سهام نسبت به سرانه فروش در روز یکشنبه، اضافه کرد: «جریان نقدینگی ورودی از سوی اشخاص حقیقی به سهام و صندوقهای سهامی مثبت شدهاست. بر این اساس، میتوان انتظار داشت که در روزهای پیشرو، شاهد افزایش بیشتر تقاضا و تلاش شاخصکل برای عبور از سقف تاریخی نماگرهای قیمتی باشیم.»
بورس همچنان در مسیر صعودی
محمد خبریزاد، تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به اینکه روند بازار سرمایه در هفته گذشته همچنان صعودی بود و شاخصکل به نقاط پیک تاریخی خود و به سطوحی مشابه با اردیبهشت۱۴۰۲ رسید، گفت: با وجود این وضعیت همانطور که انتظار میرفت در این نقاط شاهد رشد بیشتر ارزش معاملات بودیم، از طرف دیگر در این نقاط نگرانی از اینکه ممکن است بازار در این نقاط استراحت کند یا اصلاح داشتهباشد، وجود داشت.
وی افزود: «اما در نهایت تنها سرعت رشد معاملات کمی آهسته شد و شاهد افزایش حجم معاملات و دست بهدستشدن سهام بودیم. در دو روز ابتدایی هفتهجاری نیز اگرچه، شاهد افت شاخصها بودیم اما این افتها به قفلشدن سهمها در صفهای فروش منجر نشد و بر این اساس، تنها اصلاحات کوتاهمدت و طبیعی بهشمار میرفت. همانطور که مشاهده کردیم، یکشنبه بازار بهتری از شنبه داشتیم، صفهای فروش جمع شد و سرانه خرید از سرانه فروش پیشیگرفت.» محمد خبریزاد در ادامه اشاره کرد؛ بازار نیاز دارد تا روند دست بهدستشدن سهام و حجم معاملات همچنان ادامه یابد. با توجه به محرکهای موجود، او معتقد است؛ بازار بهزودی این مقاومت را ردکرده و روند مثبت خود را ادامه خواهد داد. مهمترین محرکها در این زمینه از نظر او، بحث بازار توافقی ارز و الزام شرکتها به عرضه ارز در این بازار بهجای سامانه نیما خواهد بود. از سوی دیگر، رشد نرخ نیما نیز در حال سرعتگرفتن است و بهنظر میرسد که در روزهای آینده شاهد یکپارچهشدن بازار توافقی و بازار نیما خواهیم بود، چراکه اختلاف قیمتها به حداقل رسیدهاست. این تغییرات میتواند تاثیر قابلتوجهی بر روند کلی بازار داشتهباشد.
خبریزاد همچنین به مساله گزارشهای مالی شرکتها اشاره کرد و افزود: «در دی ماه شاهد انتشار گزارشهای فصل پاییز و ماهانه شرکتها خواهیم بود. از آنجا که قطعی برق در صنایع بسیار کم بوده و قطعی گاز نسبت به سالهای گذشته کاهشیافته، بهعلاوه شرکتها گزارشهای ماهانه خوبی منتشر کردهاند، احتمالا سود شرکتها در پاییز امسال رشد خوبی را نشان خواهد داد. این امر میتواند محرک مثبتی برای بازار باشد و باعث شود که سرمایهگذاران نگاه مثبتتری به بازار داشته باشند.» او همچنین اشاره کرد؛ ممکن است شاخص بورس به دلیل نوع محاسبه و فرمولهای فعلی در سقف خود قرار داشتهباشد، اما واقعیت این است که بسیاری از سهمها از نظر ارزش دلاری هنوز نصف سالگذشته هستند. باید توجه داشت که شاخصی که در اردیبهشت سالگذشته در حدود 2.5میلیون واحد قرار داشت، با دلار با قیمت متفاوتی محاسبهشده بود. همین موضوع نشان میدهد؛ با توجه به رشد دلار، هنوز فرصت برای رشد بیشتر وجود دارد.
خبریزاد همچنین توضیح داد؛ در حالحاضر اگر بخواهیم ارزش دلاری شرکتها را به سطح اردیبهشت سالگذشته برسانیم، هنوز جای رشد وجود دارد و این موضوع بهتدریج و با محرکهای موجود در بازار شکل خواهد گرفت. او در ادامه بیان کرد: «بهرغم افزایش عرضهها در دو روز ابتدایی هفته و مخصوصا شنبه و همچنین افزایش زد و خوردها روی تابلوی معاملات سهام، همچنان شاهد دست بهدستشدن سهام هستیم و ریسک شدیدی برای بازار وجود ندارد. تنها ریسکی که ممکن است کمی از سرعت رشد بازار بکاهد، ریسکهای ژئوپلیتیک است.» به هر حال، خبریزاد پیشبینی کرد؛ در ادامه روزها و ماههای آینده، روزهای خوبی برای بازار سرمایه ایران پیشرو است.
این تحلیلگر بورسی همچنین تاکید کرد؛ سیاستهای دولت و بانکمرکزی در حالحاضر در راستای تقویت بازار سرمایه و شناورکردن سرمایه از بازارهای سفتهبازانه به سمت بورس است. او گفت: «به تدریج شاهد عرضهاولیههای جدید در بازار سرمایه هستیم که این امر موجب رونق بازار خواهدشد و دولت نیز از این رونق منتفع خواهدشد. این روند باعث جذب نقدینگی از طریق عرضهاولیهها و ورود شرکتهای جدید به بورس میشود.» وی ادامهداد: «اگر رونق بازار سرمایه ادامهدار باشد و جریان پول همچنان به سمت بازار بیاید، بهنظر میرسد که دولت با رویکردی حسابشده میتواند از این بازار تامین مالی انجام دهد و این فرصتها میتواند به نفع همه باشد؛ هم دولت، هم شرکتها و ناشران و هم سرمایهگذاران. در نهایت، خبریزاد پیشبینی کرد؛ این روند در ریلی که اکنون در حرکت است، محقق خواهدشد.»
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات