عاطفه چوپان: در هفتههای اخیر شاهد تغییرات چشمگیری در روند بازار سرمایه بودهایم. از اوایل آبان ماه تاکنون، سهام بزرگ و شاخصساز رشدهای قابلتوجهی را تجربه کردهاند، درحالیکه سهام کوچک و متوسط رشد محدودتری داشتهاند. این تفاوت در عملکرد، گویای تغییرات اساسی در ترکیب بازار و اولویتبندی سرمایهگذاران است.
روند صعودی بورس در سایه اخبار مثبت و منفی
در همینحال، اخبار منتشرشده پیرامون صنایع کلیدی مانند شیمیایی، دارویی و فلزات اساسی، بازار را به حرکت واداشتهاست. تصویب افزایش حاشیه سود در برخی صنایع، افزایش نرخ فروش و اخبار مثبت مربوط به توافقهای بینالمللی، از جمله عواملی هستند که نویدبخش موج جدیدی از رشد در بازار هستند. با توجه به شرایط موجود، این سوال مطرح میشود که: آیا این موج صعودی میتواند به رهبری صنایع صادراتمحور و بهرهمند از سیاستهای حمایتی ادامه یابد یا تغییرات پیشرو در ارزش معاملات خرد و سیاستهای دولتی جهت بازار را دستخوش تغییر خواهد کرد؟
موج بعدی رشد با لیدری کدام صنایع است
ابراهیم سماوی
ابراهیم سماوی، تحلیلگر بازار سرمایه، به نکات مهمی درخصوص روند بازار در چند هفته اخیر اشاره کرد. وی بیان کرد؛ در هفتههای گذشته، از اوایل آبان ماه، سهام بزرگ و شاخصساز رشدهای قابلتوجهی داشتهاند، درحالیکه سهام کوچک و متوسط که عمدتا بهعنوان سهامریالی شناخته میشوند، رشد کمتری داشتهاند. این تفاوت رشد نشاندهنده تغییرات اساسی در ترکیب بازار است و سهامداران باید به این نکته توجه کنند. وی ادامهداد: در روزهای اخیر، اخبار مربوط به سه صنعت کلیدی منتشرشده که میتواند تاثیرات مهمی بر بازار داشتهباشد. اولین مورد به صنایع شیمیایی برمیگردد که در حال دریافت مصوبهای هستند که موجب افزایش حاشیه سود محصولات این صنایع خواهدشد. این اقدام، بهویژه برای سهامداران این صنایع، نویدبخش دورهای سودآورتر است.
سماوی افزود: دومین نکته مربوط به صنایع دارویی است که به دلیل ماهیت cost-plus این صنعت، در صورت افزایش بهای تمامشده، قیمتگذاری مجدد و افزایش نرخ فروش باعث حفظ حاشیه سود ثابت میشود. این امر در حالی است که این صنعت جزو صنایع حیاتی است و بهطور معمول شاهد افزایش منظم نرخها در آن هستیم، بهطوریکه در روزهای اخیر، عمده نمادهای این صنعت با صف خرید روبهرو شدند. سماوی در ادامه به یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر بازار سهام، یعنی بحث FATF، اشاره کرد. با توجه به تاکید وزیر اقتصاد و اشاره مقاممعظم رهبری به این موضوع، این سیگنال مثبتی برای نزدیکترشدن به توافقهای بینالمللی بهنظر میرسد. این پیشرفت میتواند تاثیر بسزایی در کاهش ریسکهای سیستماتیک بازار سرمایه داشتهباشد و در نتیجه به جهتدهی بهتر به شاخصکل بورس کمک کند.
وی همچنین به وضعیت معاملات بازار اشاره کرد و گفت؛ ارزش معاملات در روز گذشته نسبت بهروز ماقبل افزایش داشتهاست. اگر ارزش معاملات بالای ۱۰همت حفظ شود، این امکان وجود دارد که شاخصکل بورس بهسرعت به محدوده سهمیلیون واحد برسد، اما این نکته مهم است که ممکن است اخبار منفی درخصوص قطع گاز صنایع، بهویژه پتروشیمیها، منتشر شود. با توجه به وزن بازار این گروه، این اخبار میتواند تاثیرات قابلتوجهی بر روند بازار داشتهباشد.
در نهایت، سماوی گفت: بهصورت کلی جو حاکم بر بازار سرمایه مثبت است و فقط در صورتیکه ارزش معاملات کمتر از ۱۰همت باقیبماند، ممکن است بازار دچار یک دوره استراحت زمانی شود، همچنین با توجه به اخبار مثبت و منفی مختلف، از جمله افزایش نرخ فروش در صنایع دارویی و فلزات اساسی، انتظار میرود که روند بازار در روزهای آینده با توجه به این اخبار شکل بگیرد.
تحلیل روند بورس در سایه سیاستهای ارزی دولت
برزو حقشناس
برزو حقشناس، تحلیلگر بازار سرمایه، با اشاره به یکی از مهمترین دلایل رشد بازار سرمایه گفت: «بحث تکنرخیکردن دلار، یکی از محرکهای اصلی بازار است که دولت بهشدت بهدنبال آن است. البته هنوز نمیتوان نام این ارز را تکنرخی گذاشت، چراکه دلار در بازار آزاد همچنان فاصله قابلتوجهی با نرخ توافقی دارد، بااینحال رشد دلار توافقی اگرچه هنوز در صورتهای مالی شرکتها دیده نمیشود اما از لحاظ روانی بر شرکتهای صادراتمحور تاثیر گذاشته و این موضوع بهعنوان محرکی برای رشد بازار عمل کردهاست.» وی تاکید کرد؛ این سیاست نقش مهمی در تقویت حرکت بازار دارد.
حقشناس با اشاره به چشمانداز صعودی بازار سرمایه اظهار کرد: «حرکت بازار صعودی است و انتظار میرود این روند ادامهدار باشد. بازارساز در مواقع ضروری با تزریق سوختهای حمایتی مانند اخبار تجدیدارزیابی، رشد دلار و سایر سیاستها، به تقویت این روند کمک میکند.» به گفته وی، اصلاحات بازار نیز بهصورت گروهبهگروه توسط بازارساز انجام میشود و این روند نشان میدهد؛ خطر جدی بهجز ریسکهای سیستماتیک، مانند نرخ بهره، بازار را تهدید نمیکند.
این تحلیلگر بازار سرمایه به نزدیکشدن بهمنماه و اهمیت اوراق سپرده خاص برای بازار اشاره کرد و افزود: «جز نرخ بهره و موضوع اوراق، ریسک دیگری برای بازار وجود ندارد. اگر نرخ بهره تاثیر منفی جدی بر بازار نگذارد، رشد بازار ادامهدار خواهد بود.» وی همچنین به کاهش ارزش معاملات خرد به زیر ۱۰هزارمیلیاردتومان در نخستین روز از هفتهجاری اشاره کرد و گفت: «بازگشت ارزش معاملات خرد به بالای این سطح، میتواند نگرانیها را کاهش دهد و به حفظ روند صعودی بازار کمک کند.»
با توجه به تلاشهای دولت برای مدیریت نرخ ارز و حمایت از بازار سرمایه، بهنظر میرسد چشمانداز کلی بازار مثبت باشد. هرچند برخی چالشها همچنان وجود دارند، اما حرکت گروهبهگروه بازار و اقدامات حمایتی بازارساز میتوانند مسیر رشد را هموار کنند. آیا ارزش معاملات خرد به بالای ۱۰همت بازمیگردد و این روند صعودی را تثبیت میکند؟
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات