نمایندگان آماری بورس

دنیای اقتصاد : شاخص‌‌‌‌ها از ابزارهای کلیدی برای تحلیل و ارزیابی بازار سرمایه هستند و به تحلیلگران و سرمایه‌گذاران کمک می‌کنند تا روندهای گذشته و حال بازار را بهتر درک کرده و براساس آن، پیش‌‌‌‌بینی دقیق‌‌‌‌تری از آینده ارائه دهند. در این میان، شاخص ۵۰شرکت فعال‌‌‌‌تر به‌‌‌عنوان یکی از شاخص‌‌‌‌های مهم بازار سرمایه شناخته می‌شود و می‌تواند اطلاعات مهمی درباره وضعیت کلی بازار ارائه دهد.


شاخص ۵۰شرکت فعال‌‌‌‌ شامل ۵۰شرکتی است که در میان شرکت‌‌‌‌های بورسی، از نقدشوندگی نسبتا بالاتری برخوردار بوده و ارزش بازار بیشتری دارند. نقدشوندگی را می‌‌‌‌توان قابلیت یک دارایی در تبدیل ‌‌به پول نقد در کمترین زمان و با حداقل هزینه تعریف کرد. به عبارتی، سهامی که سریع‌‌‌‌تر و آسان‌‌‌‌تر معامله شود، نقدشوندگی بیشتری دارد. از سوی دیگر، ارزش بازار از ضرب تعداد سهام شرکت در قیمت روز آن به دست آمده و شاخصی مهم برای اندازه‌‌‌‌گیری میزان اهمیت و بزرگی یک شرکت در بازار است.

شرکت‌‌‌‌هایی که در این دو مولفه وضعیت مطلوبی داشته باشند، در لیست ۵۰شرکت فعال‌‌‌ قرار می‌گیرند. این لیست هر سه‌ماه یک‌‌‌‌بار به‌روزرسانی شده و تغییرات عملکرد این شرکت‌‌‌‌ها در قالب شاخص ۵۰شرکت فعال‌‌‌‌تر ارائه می‌‌‌‌شود.

مقیاسی فراگیر در سطح جهان
این شاخص به دلیل پوشش ۷۰درصدی ارزش معاملات کل بازار، اطلاعات گسترده‌‌‌‌ای درباره وضعیت کلی بازار فراهم می‌کند. در نتیجه بررسی این شاخص برای شناسایی روندهای کوتاه‌‌‌‌مدت و میان‌مدت اهمیت ویژه‌‌‌ای دارد. در مقایسه با شاخص‌‌‌‌های مشابه در بازارهای بین‌‌‌‌المللی، می‌‌‌‌توان به شاخص S&P ۵۰۰ اشاره کرد که عملکرد ۵۰۰شرکت برتر در بازار سرمایه ایالات‌متحده را نمایش می‌دهد. این دو شاخص در مقیاس اقتصادی متفاوتی عمل می‌کنند، با این حال شباهت‌‌‌‌هایی نیز میان آنها وجود دارد.

سرمایه گذاری طلا آبشده با 100هزار تومن

S&P۵۰۰ نماینده طیف گسترده‌‌‌ای از بخش‌‌‌‌های اقتصادی آمریکا بوده و وضعیت کلی اقتصاد این کشور را منعکس می‌کند. در مقابل، شاخص ۵۰شرکت به دلیل محدودیت بیشتر و معیارهای متفاوت نمی‌تواند لزوما بازتابی از کل اقتصاد کشور باشد. این تفاوت باعث می‌شود S&P ۵۰۰ برای تحلیل‌‌‌‌های کلان اقتصادی و بلندمدت مناسب‌‌‌‌تر باشد، در حالی که شاخص ۵۰شرکت بیشتر برای ارزیابی‌‌‌‌های کوتاه‌مدت و شناسایی روندهای بازار در ایران کاربرد دارد.

عملکرد فصلی شاخص‌ها
در روز معاملاتی گذشته، بیشتر نمادهای حاضر در این شاخص سبزپوش بودند، به ‌‌‌طوری که از میان آنها تنها هفت‌شرکت با کاهش ارزش مواجه شدند، یک شرکت بدون تغییر باقی ماند و باقی نمادها با رشد همراه بودند. درحال حاضر اکثریت نمادهای حاضر در این شاخص در مسیر صعودی قرار دارند. علاوه بر این، نمودار تکنیکال این شاخص نشان از قرار گرفتن در کانال صعودی دارد که نشانه‌‌‌‌ای مثبت برای کل بازار تلقی می‌شود.

علاوه بر این، شاخص ۵۰شرکت فعال‌تر همبستگی بالایی با سایر شاخص‌‌‌های مهم بازار دارد و به‌‌‌طور خاص، همبستگی آن با شاخص کل بازار برابر با ۰.۹۹ و با شاخص هموزن ۰.۹ است که نشان‌‌‌دهنده تاثیر زیاد شاخص ۵۰شرکت فعال‌‌‌تر بر روند کلی بورس ایران است؛ زیرا این شاخص بخش بزرگی از ارزش معاملات و نقدشوندگی بازار را نمایندگی می‌کند.

در بازه زمانی فصلی، عملکرد شاخص ۵۰شرکت فعال‌تر نسبت به سایر شاخص‌‌‌ها تفاوت‌‌‌های جالبی را نمایش می‌دهد. در فصل بهار که تحت‌تاثیر وقایع سیاسی و منطقه‌‌‌ای شرایط ناپایداری بر بازار حاکم بود، تمامی شاخص‌‌‌ها، از جمله شاخص کل، شاخص هموزن و شاخص ۵۰شرکت فعال‌تر، بازدهی منفی را تجربه کردند. با این حال شاخص ۵۰شرکت توانست نسبت به دو شاخص دیگر افت کمتری را تجربه کند. این عملکرد نسبی بهتر، به دلیل تمرکز این شاخص بر شرکت‌هایی با نقدشوندگی بالا و ارزش بازار بیشتر بوده است که معمولا در شرایط بحرانی و نوسانات شدید بازار پناهگاه‌‌‌های ایمن‌‌‌تری برای سرمایه‌گذاران تلقی می‌شوند.

در تابستان، شاخص ۵۰شرکت تنها با ۱.۸‌درصد رشد نسبت به سایر شاخص‌‌‌ها عقب ماند. این فصل در واقع فصل نمادهای کوچک‌تر بود، به طوری که شاخص هموزن و شاخص کل به ترتیب رشد ۳.۲ و ۲.۴درصدی را تجربه کردند.

در فصل پاییز، شاخص ۵۰شرکت فعال‌تر بهترین عملکرد را در میان شاخص‌‌‌های اصلی بازار داشت. این شاخص با بازدهی ۳۱درصدی از شاخص کل که ۲۷‌درصد بازدهی داشت، پیشی گرفت. در مقابل، بدترین عملکرد مربوط به شاخص هموزن بود که فقط ۱۹‌درصد رشد را تجربه کرد.

دلیل این عملکرد ضعیف را می‌‌‌توان در تفاوت‌‌‌های ساختاری بین شاخص هموزن و شاخص ۵۰شرکت جست‌‌‌وجو کرد. در فصولی که بازار از روند صعودی و مثبت برخوردار است، شرکت‌های بزرگ‌تر معمولا از رشد بیشتری برخوردار می‌‌‌شوند و این می‌‌‌تواند به نفع شاخص‌‌‌هایی مانند شاخص ۵۰شرکت فعال‌‌‌تر باشد که بر این شرکت‌ها متمرکز است.

در مقابل، شاخص هموزن به دلیل پوشش تعداد بیشتر شرکت‌ها و توزیع یکنواخت وزن، نتوانست از این روند به‌‌‌طور کامل بهره‌‌‌برداری کند و در نتیجه بازدهی کمتری را تجربه کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید