دنیای اقتصاد - محمدصادق صفا : هفته گذشته بازار سرمایه ایران شاهد روندی مثبت و رشدی چشمگیر بود و شاخص کل بورس با عبور از مرز ۲میلیون و ۹۴۴هزار واحد به رکورد تاریخی جدیدی رسید. شاخص هموزن نیز بهترین عملکرد هفتگی خود از اردیبهشت ۱۴۰۲ را ثبت کرد. گروه حفاری صدرنشین جدول بازدهی صنایع بود و پس از آن گروههای دارویی و سیمان، آهک و گچ قرار گرفتند. از میان ۵۲گروه فعال، ۱۵گروه بازدهی بالای ۱۰درصد داشتند که باعث شد هفته گذشته را یکی از بهترین هفته صنایع در بازار بدانیم. از دیگر سو تصمیمات سیاستگذاران درباره نرخ ارز و مشارکت فعالتر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی از عوامل تاثیرگذار بر رشد بازار بودند که امید به بهبود شرایط اقتصادی و تقویت صنایع دلاری را افزایش داده است.
هفته گذشته، بازار سرمایه ایران شاهد تحولات قابلتوجهی بود و با وجود نوساناتی در نقدینگی، ارزش معاملات و رفتار سرمایهگذاران، به بالاترین سطح تاریخی خود رسید. مهمترین اتفاق هفته، عبور شاخص کل بورس از مرز 2میلیون و 944هزار واحد بود که رکورد جدیدی را به ثبت رساند. علاوه بر این، شاخص هموزن نیز با ثبت بازدهی 7.62درصدی به بالاترین مقدار بازدهی هفتگی خود از اردیبهشت 1402 رسید که نشاندهنده بهبود وضعیت بازار و مثبت شدن جو عمومی آن است. این تحولات در حالی رخ داد که همچنان چالشهای اقتصادی بر بازار تاثیرگذار بود، اما به نظر میرسد این روند مثبت میتواند اعتماد سرمایهگذاران به بازار را بازگرداند. هفته گذشته، گروه حفاری با بازدهی 15.15درصدی بهترین عملکرد هفتگی را ثبت کرد و گروه دارویی با بازدهی 12.86درصدی و سیمان، آهک و گچ با بازدهی 12.32درصدی، در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در مقابل، تنها یک صنعت (پیمانکاری صنعتی) با ثبت بازدهی منفی2.76درصدی کار خود را در محدوده منفی به پایان رساند و در انتهای فهرست قرار گرفت. در مجموع میتوان هفته گذشته را یکی از هفتههای خوب صنایع در بازار سرمایه دانست. صنایع بازار طی هفته گذشته بهطور میانگین به بازدهی 7.56درصدی رسیدند، این در حالی است که شاخص کل طی هفته یادشده بازدهی 5.61درصدی را به ثبت رساند.
15صنعت در محدوده بالای 10 درصد
از میان 52گروه فعال در بازار سرمایه، 15نماد هفته گذشته را در محدوده بازدهی بالای 10درصد به پایان رساندند. در لیست بازدهی هفتگی، گروه حفاری با ثبت P/E 3.67واحدی و P/B 1.67واحدی وضعیت بسیار مناسبی داشت که در کنار ثبت بازدهی 15.15درصدی در صدر فهرست قرار گرفت. نمادهای «حفاری» و «شساخت» بهعنوان دو نماد فعال این گروه توانستند با ارزش بازاری بالغ بر 10همت به رونق بازار سرمایه در هفته گذشته کمک شایانی کنند. در رتبه بعدی گروه دارویی با بازدهی 12.86درصدی قرار دارد. این گروه که شامل 39نماد معاملاتی است، با ارزش بازاری معادل 190همت، جزو صنایع متوسط بازار محسوب میشود. شاخص P/E این گروه در سطح 13.91 قرار دارد که نشاندهنده انتظار بالای سرمایهگذاران برای رشد سودآوری در آینده است. همچنین شاخص P/D آن 20.26 و نسبت P/S برابر با 1.72 بوده که بیانگر وجود تعادل نسبی میان قیمت و سود تقسیمی و همچنین قدرت سودآوری این صنعت است. گروه سیمان، آهک و گچ با بازدهی 12.32درصدی در رتبه سوم قرار گرفت. شاخص P/E این گروه برابر با 9.97 است و ارزش بازار آن به 203همت میرسد که آن را در دسته صنایع متوسط بازار سرمایه قرار میدهد. با این حال، شاخص P/D معادل 12.09 نشان میدهد که این صنعت سود تقسیمی نسبتا کمی دارد و ممکن است برای سرمایهگذارانی که به دنبال سود تقسیمی هستند، جذابیت کمتری داشته باشد. هفته گذشته، تنها یک صنعت معاملات را با بازدهی منفی به پایان رساند. گروه پیمانکاری صنعتی با افت 2.76درصدی در صدر لیست صنایع دارای بازدهی منفی قرار گرفت و شاخص P/E این گروه به 75.89 رسید که ریسک کاهش قیمت در آینده را افزایش میدهد. گروه نرمافزار و خدمات نیز با وجود رشد 0.08درصدی طی هفته گذشته دومین گروه با عملکرد ضعیف بود و شاخص P/E این صنعت 14.86 بود که نشاندهنده همسو نبودن با روند مثبت بازار است. در رتبه بعدی، گروه مواد شیمیایی متنوع با بازدهی 1.92درصدی قرار گرفت و 30نماد فعال این گروه نتوانستند با وجود ارزش بازاری بالغ بر هزار همت به جایگاهی مناسبتر در جدول بازدهی هفتگی برسند. نکته قابلتوجه دیگر هفته گذشته، ثبت P/E 2.91واحدی گروه بانکها و موسسات اعتباری بود که نسبت به میانگین صنایع نشاندهنده وضعیتی مناسب برای گروه یادشده است. هرچند این گروه با ثبت تنها 3.40درصد بازدهی هفتگی نتوانست پا را از رتبه چهلوچهارم فراتر بگذارد.
بازار در آخرین هفته دی
به عقیده برخی از کارشناسان امیدواری به بهبود شرایط اقتصادی و ثبات در بازار، تاثیر مثبتی بر رفتار سرمایهگذاران داشته و باعث شده است تا نگاهها به آینده بازار خوشبینانهتر شود. از سوی دیگر، تصمیمات سیاستگذاران در خصوص نرخ ارز، میتواند نقش قابلتوجهی در تقویت صنایع دلاری ایفا کند. این امر میتواند زمینه را برای افزایش تقاضا در سهام شرکتهای صادراتمحور و همچنین صنایع وابسته به نرخ ارز فراهم کند. به نظر میرسد با نزدیک شدن به پایان دیماه، بازار به استقبال این تحولات رفته و شاهد گرمتر شدن معاملات در بخشهای مختلف باشد. در این میان، مشارکت فعالتر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی نیز نقش بسزایی در تقویت روند صعودی بازار داشته است. با این حال، برای حفظ این روند مثبت، ضروری است سیاستگذاران از ایجاد نوسانات شدید و بیثباتی در بازار جلوگیری کنند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات