اصلاحات بورس؛ فرصتی برای خرید یا فرار؟

عاطفه چوپان: بازار سرمایه تا به اینجا هفته‌ای پرنوسان را پشت‌سر گذاشته و نشانه‌هایی از اصلاح موقت در روزهای ابتدایی هفته رابه نمایش گذاشته‌است. این اصلاح که به‌دنبال رشد مداوم شاخص از آبان ماه شکل‌گرفت، از دید کارشناسان روندی طبیعی در مسیر صعودی بازار ارزیابی می‌شود. همچنین روز گذشته ارزش معاملات نیز به محدوده ۱۲‌هزار ‌میلیارد‌تومان رسید ‌که با وجود کاهش نسبی نسبت به روزهای قبل، همچنان سطح قابل‌قبولی برای بازار محسوب می‌شود.


از سوی دیگر، تحلیل‌ها نشان می‌دهند که رشد اخیر بازار عمدتا به افزایش نرخ دلار نیمایی وابسته بوده و شاخص‌کل همچنان در حال تطبیق با نرخ جدید دلار توافقی است. این روند صعودی در شرایطی رقم می‌خورد که همچنان ابهاماتی پیرامون سیاست‌های ارزی و تاثیرات تحریم‌های احتمالی وجود دارد، با این‌حال کارشناسان معتقدند اصلاح‌‌‌‌‌‌‌های فعلی بازار نه‌تنها تهدیدی برای سرمایه‌گذاران نیست، بلکه فرصت‌هایی تازه برای ورود به نمادهای ارزنده ایجاد می‌کند. در عین‌حال، نگاه‌ها به اتفاقات پیش‌رو، مانند ارسال گزارش‌های مالی شرکت‌ها به کدال و تحولات مذاکرات سیاسی، دوخته شده‌است. این عوامل می‌توانند نقشی تعیین‌‌‌‌‌‌‌کننده در جهت‌‌‌‌‌‌‌دهی به روند بازار در روزهای آینده داشته باشند و احتمالا تا پایان سال ‌شاخص‌کل را به مرز ۳.۱میلیون واحد نزدیک‌تر کنند. این عدد در حالی از سوی کارشناسان به‌عنوان هدف شاخص تا پایان سال‌جاری عنوان می‌شود که فرض به توافق رسیدن ایران و آمریکا در مذاکرات کنار گذاشته می‌شود و رشد صرفا بر اساس رشدی که دلار نیمایی و تبدیل آن به دلار توافقی تجربه‌کرده، پیش‌بینی می‌شود. کارشناسان بر این اساس اصلاحات بازار را طبیعی و فرصتی برای ورود خریداران دانسته و معتقدند به توافق رسیدن ایران و آمریکا و یک گام عقب‌تر تصویب FATF و تداوم رشد دلار توافقی با فاصله ۱۰درصد از دلار بازار آزاد، محرک‌‌‌‌‌‌‌های مضاعفی هستند که این رشد را تا دستکم ۳.۳‌میلیون واحد تضمین خواهند کرد. در نگاه کوتاه‌مدت اما پیش‌بینی کارشناسان این است که روند صعودی بعد از تعطیلی وسط هفته از سر گرفته شود و با انتشار گزارش‌های فصلی از هفته آینده بر روی کدال، قوت بگیرد.

مهدی ساسانی، تحلیلگر بازار سرمایه گفت: بورس روند صعودی خود را از آبان آغاز‌کرده و طبیعتا در این راه صعودی روزها و هفته‌هایی بوده که شرایط اصلاحی به خود گرفته‌است، اما مجددا بعد از کمی دست به‌دست‌شدن، روند صعودی آغاز شده‌است. در حال‌حاضر هم به‌نظر می‌رسد اصلاحی که شنبه و یکشنبه شاهد بودیم، یک اصلاح موقت است، چراکه در سمت خرید شاهد خریداران قوی بودیم که در منفی‌‌‌‌‌‌‌ها سهام را می‌خریدند و این نشان می‌دهد تمایلی برای اصلاح عمیق در بازار در حال‌حاضر وجود ندارد.

ساسانی گفت: «ارزش معاملات بالای 10 هزار ‌میلیارد‌تومان است و این عدد قابل‌قبولی محسوب می‌شود. اگر این رقم را با سه ماه پیش مقایسه کنیم، متوجه می‌شویم که بازار سرمایه از پویایی خوبی برخوردار است.» او معتقد است اینکه در روزهای منفی، حقیقی‌‌‌‌‌‌‌ها کمتر در سمت خرید قرار بگیرند، یک امر احساسی و روانی است که همیشه با آن روبه‌رو بوده‌‌‌‌‌‌‌ایم، بنابراین بخشی از کاهش ارزش معاملات یکشنبه نسبت به شنبه می‌تواند ناشی از این موضوع باشد. وی درباره گزارش‌های کدال هفته آینده افزود: «شرکت‌هایی که در سه‌‌‌‌‌‌‌ماهه سوم عملکرد خوبی داشته‌‌‌‌‌‌‌اند، می‌توانند از این گزارش‌ها به‌عنوان محرکی برای قیمت سهام خود استفاده کنند.» او معتقد است؛ این موضوع می‌تواند محرکی برای قیمت سهام باشد و به‌نظر می‌رسد این موضوع از هفته آینده بتواند باعث بهبود در سمت تقاضا در بازار سرمایه باشد. این تحلیلگر افزود: از طرفی ما شاهد دو عرضه اولیه همزمان برای معاملات فردا و همچنین تعطیلی روز سه‌شنبه هستیم و طبیعتا روزهای تعطیل برای بازار سرمایه کمی رکود و رخوت را بر روی تابلوی معاملات می‌آورد، اما با وجود همه این مسائل بازار کماکان به روند خود ادامه می‌دهد و به‌نظر می‌رسد منفی‌‌‌‌‌‌‌هایی که الان مشاهده می‌کنیم زیاد نگران‌‌‌‌‌‌‌کننده نیستند و اصلاحاتی هستند که در میانه روندهای مثبت گهگاه رخ می‌دهند. مادامی‌که حقیقی‌‌‌‌‌‌‌ها بر تابلوی معاملات حضور دارند و حتی در منفی‌‌‌‌‌‌‌ها در سمت خرید حضور دارند، نشان می‌دهد؛ بازار کماکان چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز مثبتی دارد. سرمایه‌گذاران باید از این اصلاح گذر کنند و در نمادهایی که می‌دانند پتانسیل رشد بیشتری دارند، سهامداری و سرمایه‌گذاری کنند.

شاخص ۳.۱میلیون ‌واحدی تا پایان سال ‌دست‌‌‌‌‌‌‌یافتنی است

احمد اشتیاقی

احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه، با اشاره به شرایط فعلی بازار سرمایه گفت: «منفی‌‌‌‌‌‌‌هایی که در دو روز ابتدایی هفته تجربه شد، طبیعی است. رشد اخیر بازار عمدتا ناشی از افزایش نرخ دلار بوده‌است. دلار نیمایی که از ابتدای سال‌حدود ۴۰‌هزار‌تومان بود، اکنون به بیش از 66 هزار تومان در بازار توافقی رسیده‌است. این تغییر نرخ، سطح جدیدی برای معاملات بازار تعریف‌کرده و شرکت‌های صادراتی نیز دلار خود را با این نرخ پذیرش می‌کنند. همچنین محصولاتی که در بورس‌کالا به‌فروش می‌رسند، با این نرخ کشف قیمت می‌شوند.»

وی ادامه‌داد: «در حال‌حاضر شاخص‌کل بازار سرمایه به سه‌میلیون و ۱۰۰‌هزار واحد رسیده‌ که مطابق با رشد نرخ دلار از ابتدای سال‌است. این محدوده به‌نوعی سقف رشد بازار محسوب می‌شود، چراکه عوامل سیاسی و وضعیت فعلی کشور، از جمله احتمال بازگشت ترامپ و تشدید تحریم‌ها، فضای مناسبی برای رشد پایدار اقتصاد ایران در کوتاه‌مدت نشان نمی‌دهند. در چنین شرایطی، بازار به سمت ذخیره سود حرکت می‌کند و پول جدید نیز تمایل زیادی به ورود در این سطوح ندارد.»

اشتیاقی تاکید کرد: «با توجه به ارزش ذاتی بازار، شاخص‌کل می‌تواند به 3.3میلیون واحد برسد. هرچند، با هر اصلاح ۱۰‌درصدی، خریداران جدید وارد می‌شوند و بازار دوباره به سمت صعود حرکت می‌کند. به‌نظر می‌رسد بازار در نهایت تا پایان سال‌به شاخص 3.1میلیون واحد دست‌یابد. در این میان، روند نرخ دلار توافقی نیز تعیین‌‌‌‌‌‌‌کننده است. اگر این نرخ به‌تدریج به ۷۰‌هزار‌تومان نزدیک شود، شاهد یک رالی قوی دیگر در بازار خواهیم بود.»

وی در ادامه افزود: «تجربه نشان‌داده‌است که نرخ دلار از سطوح فعلی پایین‌تر نخواهد آمد و بازار نیز خود را با این نرخ تطبیق داده‌است، از این‌رو نگرانی جدی برای ریزش سنگین در بازار وجود ندارد. اگر نرخ سود بدون‌ریسک نیز کاهش یابد، نقدینگی بیشتری به سمت بازار سرمایه هدایت خواهدشد.» این تحلیلگر بازار سرمایه درخصوص تاثیر احتمالی تصویب FATF گفت: «تصویب این موضوع می‌تواند تحرک مثبتی در بازار ایجاد کند، به‌ویژه برای گروه بانکی، همچنین فضای مذاکراتی را بهبود می‌بخشد و امیدواری‌‌‌‌‌‌‌ها نسبت به آینده اقتصاد کشور افزایش می‌‌‌‌‌‌‌یابد. این موضوع در حال‌حاضر توسط مجمع تشخیص مصلحت‌نظام در دست بررسی است و می‌تواند موج مثبتی به بازار وارد کند.»


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید