دنیای اقتصاد - نسیم نوحه خوان : محصولات زنجیره فولاد، بهویژه شمش در حالی با افزایش قیمت پایه همراه هستند که محدودیت گاز و برق در واحدهای تولیدی همچنان ادامه دارد و از طرفی ورود آهن اسفنجی به کانال ۱۶هزار تومان به ازای هر کیلوگرم نیز موجب شده است تا محصول میانی زنجیره فولاد نیز با افزایش ۲.۳درصدی نسبت به هفته گذشته همراه شود. اوجگیری قیمتها در حالی رقم میخورد که تقاضا برای انواع محصولات بهویژه میلگرد به حداقل رسیده و بازار فولاد در رکودی سنگین به دام افتاده است.
دورخیز شمش برای فتح قیمت
قیمت انواع محصولات فولادی بهویژه شمش در حال افزایش است و از طرفی سهمیهها در تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران محدودتر شده است و به عبارت بهتر بازارسازی بورسکالا ادامه دارد. ناترازی انرژی موجب شده است تا کمبود شمش در بازار تشدید شود و از اینرو شاهد افزایش قیمت این محصول میانی در بازار هستیم و این در حالی است که میزان تقاضا در داخل به دلیل رکود در بخش مسکن و ساختوساز همچنان ادامه دارد و این موضوع موجب شده است تا میزان تقاضا برای میلگرد بهعنوان یکی از محصولات نهایی زنجیره فولاد کاهشی شود و در ادامه افت تقاضا برای میلگرد موجب شده است تا حجم خرید شمش نیز کاهش یابد. در چنین وضعیتی صادرات رسمی و غیررسمی همچنان ادامه دارد و به دلیل موضوع انرژی و محدودیتهای ارزی و کسری بودجه نباید منتظر کاهش قیمت محصولات زنجیره فولاد بود. بازارهای موازی نیز در رکود به دام افتادهاند، بنابراین فولاد در حال جبران عقبافتادگی خود است.
در زنجیره فولاد وضعیت بازار ورق تحتتاثیر دو عامل متضاد قرار دارد و به عبارت بهتر افزایش قیمت اسلب و رقابت تولیدکنندگان ورق، بزرگترین آسیب را به تولیدکنندگان ورق و پروفیل ساختمانی وارد کرده است. در این بین سیاستهای دستوری دولت نیز آسیبهای بیشتری به این بخش وارد کرده و صادرات آنها محدود است. این در حالی است که دولت باید از آنها حمایت کند.
وضعیت بازار خارجی نیز مناسب نیست؛ چراکه چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده زنجیره فولاد در تعطیلات سال نو به سر میبرد و در واقع بازار متوقف شده است و قیمتها نیز به همین دلیل در ثبات به سر میبرند، اما نگرانی نسبت به تعرفههای آمریکا و به دنبال آن هجوم کالای ارزان چین به بازارهای جهانی، موجب شده است تا بازار اروپا با کمبود تقاضا و افزایش قیمت ناشی از قطع انرژی ارزان و تحریمهای آمریکا مواجه شود.
در این بین فولاد ترکیه به دنبال بازارهای دو کشور عراق و سوریه است که این نیز میتواند فرصتی برای فولادسازان ایرانی باشد و در میان نابسامانی وضعیت بازار داخلی با حمایت دولت و تسهیل قوانین صادراتی میتوان با ترکیه در تصاحب بازارهای عراق و سوریه رقابت کرد. تا مشخص نشدن وضعیت بازار چین و تاثیر سیاستهای آمریکا بر بازار جهانی فعالان صنعتی و فولادی باید به انتظار بنشینند و آنچه مسلم است این خواهد بود که بازار سالجاری میلادی نشیب و فراز زیادی را پیشرو دارد.
رشد ۲.۳ درصدی قیمت شمش
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در روز دوشنبه ۱۵بهمنماه نشان میدهد که نسبت حجم معاملات به عرضه شمش از ۶۹درصد در دومین هفته بهمنماه به ۶۷درصد کاهش داشته است که ۲درصد افت را گزارش میکند. بررسیها نشان میدهد که حجم عرضه این محصول میانی فولادی در روز ۱۵بهمنماه ۱۴۰۳ نسبت به هفته گذشته ۲۵درصد کاهش داشته است. بررسی معاملات روز دوشنبه ۱۵بهمنماه نشان میدهد بورسکالا میزبان عرضه ۱۶۷هزار و ۱۲۵تن شمش بود که با توجه به تقاضای ۱.۶برابری نسبت به عرضه ۶۷درصد از عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون شمش در معاملات روز دوشنبه ۱۵بهمنماه ۲۷هزار و ۲۸۴تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش ۲.۳درصدی را نسبت به هفته دوم بهمنماه گزارش میکند.
همچنین بررسی رینگ فیزیکی نشان میدهد که میزان عرضه و معاملات در روز ۱۵بهمنماه نسبت به هفته گذشته به ترتیب ۲۵درصد و ۲۸درصد کاهش داشته است. میانگین قیمت پایه شمش در روز معاملاتی ۱۵بهمنماه ۲۶هزار و ۴۵۰تومان به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته ۲.۴درصد رشد را گزارش میکند.
شمش با میانگین قیمت 27هزار و 284تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار فیزیکی مورد معامله قرار گرفت که با احتساب هزینه حمل و ارکان بورس و مالیات ارزشافزوده شمش 29هزار و 500تومانی به ازای هر کیلوگرم به واحدهای نورد میرسد و در نتیجه کف قیمت میلگرد به 31هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. اما با توجه به خریدهای اعتباری در رینگ فیزیکی، میلگرد در بازار آزاد با قیمت 30هزار تومان به ازای هر کیلوگرم عرضه میشود و با توجه به رکود ساختوساز و افزایش قیمتها عملا میلگرد مشتری ندارد و باید منتظر رینگ فیزیکی بیرمق مقاطع طویل در پایان هفته بود. همچنین بررسی رینگ فیزیکی بورسکالای ایران نشان میدهد که روز یکشنبه 14بهمنماه 66هزار تن آهن اسفنجی در این بازار عرضه شد که با توجه به ثبت تقاضای 1.6برابری نسبت به عرضه، 100درصد عرضهها مورد معامله قرار گرفت. قیمت میانگین موزون هر کیلوگرم آهناسفنجی در معاملات اخیر نسبت به هفته گذشته 1.2درصد افزایش داشت و به 16هزار و 815تومان رسید.
قیمت میانگین موزون معاملات آهن اسفنجی در هفته گذشته 16هزار و 617تومان به ازای هر کیلوگرم بود. بررسیها نشان میدهد که محدودیتهای برق تقاضا برای آهن اسفنجی را کاهش داده است. قیمت کشفشده آهن اسفنجی در بورسکالا از ابتدای زمستان تا نیمه بهمنماه سالجاری 11.2درصد افزایش را به ثبت رسانده که این موضوع تحتتاثیر افزایش انتظارات تورمی و قطعی برق و گاز در واحدهای احیای مستقیم رقم خورده است.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات