بورس مقصدی جذاب برای سرمایه گذاران در ۱۴۰۴

سهیلا نقی پور، مدیر معاملات بر خط کارگزاری بانک صادرات ایران در یادداشتی که در اختیار پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، قرار داده نوشته است: به نظر می‌رسد برای سال‌ جاری، بازار بیش از هر چیز به ثبات در سیاست‌گذاری و شفافیت در تصمیمات کلان نیاز دارد تا بتواند دوباره به‌عنوان مقصدی جذاب برای سرمایه‌گذاری مطرح شود.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)، متن کامل یادداشت سهیلا نقی پور، کارشناس بازار سرمایه و مدیر معاملات بر خط کارگزاری بانک صادرات ایران را در ادامه بخوانید:

روند بازار سرمایه ایران در سال ۱۴۰۳ پیچیده‌ بود. سال گذشته با انتظارات متفاوتی آغاز شد؛ از امید به بهبود شرایط اقتصادی گرفته تا نگرانی‌هایی درباره سیاست‌های کلان و تأثیرات آن بر بازار سرمایه؛ اما آن‌چه در عمل رخ داد، ترکیبی از رشدها و ریزش‌های مقطعی و یک تعادل شکننده بود .

شاخص کل بورس تهران در ابتدای سال ۱۴۰۳ با روندی صعودی شروع به کار کرد؛ این روند تا بهار ۱۴۰۳ ادامه یافت. در اردیبهشت ‌۱۴۰۳، شاخص کل به اوج ۲.۵ میلیون واحدی رسید که برای بسیاری از فعالان بازار، نویدبخش یک دوره پایدار بود. با این حال، این خوش‌بینی دوام چندانی نداشت. از اواسط بهار، بازار با ریزش‌های سنگینی مواجه شد.

عوامل متعددی در این نوسانات نقش داشتند. یکی از مهم‌ترین دلایل، تصمیمات ناگهانی دولت سیزدهم در حوزه سیاست‌گذاری بود. افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و تغییر در فرمول قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی، به‌ویژه گاز، فشار زیادی بر شرکت‌های بزرگ بورسی وارد کرد. از سوی دیگر، به شهادت رسیدن رییس جمهور سابق و ادامه شوک‌های سیاسی و نوسان نرخ ارز به‌عنوان متغیر کلان، سایه سنگینی بر بورس انداختند. دلار که در مقاطعی از سال به کانال‌های بالاتر صعود کرد، انتظارات تورمی را تقویت کرد و بخشی از نقدینگی را به سمت بازارهای موازی مانند طلا و ارز کشاند. در ادامه با تغییر دولت و تغییر تیم اقتصادی و حضور رییس جدید سازمان بورس اوراق بهادار در نیمه دوم سال، تلاش‌هایی برای بازگرداندن تعادل به بازار صورت گرفت.

در پاییز و زمستان، برخی اقدامات حمایتی مانند حذف دلار نیمایی و افزایش نرخ ارز در بازار توافقی و تاثیر بسزای آن بر عملکرد شرکت‌ها و انجام عرضه‌های اولیه، خصوصی سازی ایران خودرو تا حدی جو بازار را آرام کرد. این اقدامات توانستند تا حدود بسیاری اعتماد ازدست‌رفته را بازگردانند. ارزش معاملات روزانه نیز که در در تابستان به کمتر از ۲ هزار میلیارد تومان رسیده بود، در بسیاری از روزهای آبان تا دی ماه امسال به سطوح بسیار مطلوبی یعنی بالای ۱۰ تا ۱۱ هزار میلیارد تومان رسید که نشان‌دهنده ورود سرمایه‌گذاران خرد به بازار بود.

در نتیجه اگر بخواهیم بررسی از وضعیت بازار بورس تا پایان سال ۱۴۰۳ داشته باشیم، باید بگوییم که بورس ایران در یک وضعیت تعادلی قرار گرفته است. امید به رشد سودآوری برخی شرکت‌ها، به‌ویژه در صنایع خودرو و فلزات اساسی و دارو، امیدها را زنده نگه داشت اما شاید تداوم ریسک‌های سیاسی و اقتصادی مانع از رشدهای پایدار و پر شتاب در بورس شده است. با این حال می توانیم انتظار یک بازار مثبت و رو بهبود را در سال جدید داشته باشیم. در کل به نظر می‌رسد برای سال‌ جاری، بازار بیش از هر چیز به ثبات در سیاست‌گذاری و شفافیت در تصمیمات کلان نیاز دارد تا بتواند دوباره به‌عنوان مقصدی جذاب برای سرمایه‌گذاری مطرح شود.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید