دنیایاقتصاد – گروه اقتصاد بینالملل: بزرگترین جهش روزانه از زمان بحران مالی۲۰۰۸. پرنوسانترین دوره از زمان سقوط بازار به دنبال همهگیری کرونا. فروش سنگین اوراق قرضه که بازدهی را بهشدت افزایش داد. افت شدید دلار و سرمایهگذاران مضطربی که طلا را به رکوردهای جدیدی رساندند. همه این اتفاقات در یکی از پرهیاهوترین هفتههای سالهای اخیر در بازارهای مالی رخ داد؛ هفتهای که با افزایش بیش از ۵درصدی هر سه شاخص اصلی بازار سهام آمریکا به پایان رسید.
هفته پرهیاهوی بازارهای مالی آمریکا چگونه رقم خورد؟
بر اساس گزارش والاستریت ژورنال، هفته گذشته برای بازار سهام آمریکا هفته سختی بود. معاملهگران از صحنههایی پر از تنش گفتند؛ جایی که جهشها و سقوطهای سریع، تعیین قیمت داراییها را دشوار کرده بود.
به دنبال رشد بیش از ۶۰۰ واحدی شاخص داوجونز در روز جمعه، جد الربروک، مدیر پرتفوی شرکت مدیریت سرمایه آرجنت، میگوید که کاهشهای روزهای گذشته باعث تماس مکرر مشتریان برای پرسش درباره خرید سهام بیشتر شده است. در همین حال، او از مشاهده افزایش ورود پول سرمایهگذاران حقیقی به صندوقهای بزرگ سهام نگران است.
به گفته او، این دسته از سرمایهگذاران شاید انتظار سناریویی مانند سقوط کووید در سال۲۰۲۰ را دارند؛ سقوطی کوتاهمدت که به جهشی حماسی منجر شد. اما احتمالا فراموش کردهاند که در سقوط سال۲۰۰۸ سهام بیش از ۵۰درصد سقوط کرد و سالها طول کشید تا زیانها جبران شود.
شاخص معیار S&P۵۰۰ روز جمعه ۱.۸درصد افزایش یافت و در مجموع هفته را با رشد ۵.۷درصدی به پایان رساند. شاخص تکنولوژیمحور نزدک ۲.۱درصد صعود کرد و به رشد هفتگی ۷.۳درصد رسید. شاخص داوجونز نیز با افزایش ۱.۶درصد در روز جمعه، مجموع رشد هفتگیاش را به ۵درصد رساند.با این حال، هر سه شاخص همچنان پایینتر از سطوحی هستند که اوایل ماه جاری، زمانی که ترامپ در باغ رز کاخ سفید موجی از تعرفهها را اعلام کرد، معامله میشدند و هر سه شاخص در سال جاری افت داشتهاند.نوسانات از هفته گذشته آغاز شد؛ زمانی که ترامپ با موجی از تعرفهها که بسیار شدیدتر از انتظار بود، سرمایهگذاران، اقتصاددانان، مدیران و شرکای تجاری را شوکه کرد. این اقدام باعث شد بازار سهام چهار روز متوالی سقوط کند، اما چهارشنبه، اوج این نوسانات ثبت شد.
رالی تاریخی
افزایش سریع بازده اوراق خزانه پیش از باز شدن بازارها، سرمایهگذاران را نگران کرده بود تا اینکه ترامپ در شبکههای اجتماعی نوشت، «الان زمان خوبی برای خرید است.» در پایان روز، بورس آمریکا یک رالی تاریخی را تجربه کرد؛ پس از آنکه رئیسجمهور در پستی دیگر اعلام کرد برخی از تعرفهها به مدت ۹۰روز به تعویق افتاده و آمادگی خود را برای مذاکره اعلام کرد.
نتیجه این بود که بازاری صعودی و بسیار پرهیجان شکل گرفت که به گفته سرمایهگذاران، یادآور دورههایی در گذشته بود که بازارها در شرایط استرس بهشدت صعود کردند؛ اما سپس با افت بیشتری مواجه شدند.
نزدک بیش از ۱۲درصد در روز چهارشنبه جهش کرد که بزرگترین رشد روزانهاش از ژانویه ۲۰۰۱ (دوران ترکیدن حباب داتکام) بود.شاخص S&P۵۰۰ نیز ۹.۵درصد رشد کرد که بهترین روز آن از اکتبر۲۰۰۸ بود. رشد ۷.۹درصدی داوجونز نیز بزرگترین جهش روزانهاش از مارس۲۰۲۰ بود.
بخش زیادی از رشد چهارشنبه، روز پنجشنبه از بین رفت؛ زیرا ترامپ بار دیگر دعوای اقتصادی با چین را تشدید کرد و مشخص شد که جنگ تجاری هنوز به پایان نرسیده است. روز جمعه نیز پس از آنکه شاخص اعتماد مصرفکننده دانشگاه میشیگان نسبت به ماه قبل بهشدت افت کرد و یکی از ضعیفترین آمارهای یک دهه اخیر را بهدلیل نگرانیها درباره تجارت، اشتغال و تورم ثبت کرد، با فضای منفی آغاز شد.
اما این افتها زیاد دوام نیاورد. گزارشهای مثبت درآمدی سهماه اول از برخی از بزرگترین شرکتهای مالی کشور، از جمله مورگان استنلی، جیپی مورگان چیس و بلکراک، باعث شد بازارها تقویت شوند؛ هرچند مدیران این شرکتها هشدار دادند که محدودیتهای تجاری ترامپ اقتصاد را در معرض خطر قرار میدهد.
در این میان، افزایش بازده اوراق قرضه، نگرانیهایی تازه درباره کسری بودجه فدرال عظیم آمریکا، وابستگیاش به تامین مالی خارجی و اتکای روزافزون به صندوقهای پوشش ریسک که با بدهی بالا اوراق خزانه خریدهاند، ایجاد کرد. تمام این چالشها باعث فروش تهاجمی اوراق خزانه شد.
بازده اوراق خزانه ۱۰ساله که یک شاخص مرجع برای سنجش هزینه استقراض محسوب میشود، بزرگترین رشد هفتگی خود از نوامبر۲۰۰۱ را ثبت کرد و با نیمدرصد افزایش، به کمی زیر ۴.۵درصد رسید. سقوط همزمان قیمت سهام و اوراق خزانه، بسیاری از سرمایهگذاران را نگران کرد؛ زیرا این امر میتواند نشاندهنده اختلال در عملکرد عادی بازار اوراق خزانه باشد؛ بازاری که معمولا در زمان بحرانها «پناهگاه امن» محسوب میشود.
با افت شدید قیمت اوراق خزانه، ارزش دلار نیز کاهش یافت و معاملهگران به سراغ ارزهای دیگری مثل یورو رفتند. بسیاری از سرمایهگذاران نیز به طلا پناه بردند. قیمت معاملات آتی طلا ۲.۱درصد افزایش یافت و به رکورد جدیدی یعنی ۳۲۲۲دلار در هر اونس رسید و باعث افزایش ارزش سهام شرکتهای استخراج طلا شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات