دنیای اقتصاد - محمد نعمتزاده : بورس در سومین روز معاملاتی هفته، یک رشد بیش از ۶۰هزارواحدی در شاخصکل را بهثبت رساند. از نظر کارشناسان، چشمانداز بورس و سایر بازارها به نتیجه مذاکرات وابستهاند که در ادامه به آن پرداخته میشود.
بورس در انتظار مذاکرات رم
مهدی کریمی
مهدی کریمی، کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی وضعیت بازار سهام پرداخت و گفت: در روزهای گذشته، بورس شاهد چرخشی قابلتوجه بود که آن را ناشی از تحولات سیاسی اخیر در منطقه و کاهش تنشهای ژئوپلیتیک میدانند. در شرایطی که تنها ریسک جدی پیشروی بازار در هفتههای گذشته، احتمال تنشهای نظامی بود، حالا بهنظر میرسد این تهدید، حداقل در کوتاهمدت از سر بازار سرمایه رفع شدهاست، اما مسیر آینده بازار سهام همچنان وابسته به روند مذاکرات سیاسی است. همانند سایر بازارهای دارایی، بورس نیز منتظر نتایج این گفتوگوها مانده تا جهتگیری خود را روشنتر انتخاب کند، از همینرو تحلیل آینده بورس را میتوان در قالب سه سناریوی اصلی بررسی کرد.
وی به سناریوی اول پرداخت: سناریوی اول به نتیجه نرسیدن مذاکرات و تنشهای نظامی است. این سناریو بدترین حالت ممکن و احتمال وقوع آن کمتر از ۱۰درصد است اما اگر این اتفاق رخ دهد، بازار سرمایه کف خواهد ساخت. در این حالت، شاخصکل بورس و قیمت سهام در کفهای تاریخی خود قرار میگیرند و چشمانداز مثبتی برای رشد وجود نخواهد داشت. در مقابل، تنها بازارهایی که در چنین شرایطی میتوانند عملکرد مثبتی داشته باشند، بازار ارز و طلا خواهند بود. قیمت ارز در چنین شرایطی میتواند از سقفهای پیشین نیز عبور کند و طلا هم فراتر از ارزشهای واقعی خود معامله خواهدشد. سناریوی دوم، عدمتوافق بدون تنش نظامی است که در این سناریو که تا چند روز گذشته، احتمال بیشتری برای وقوع داشت، اما اکنون احتمال آن حدود ۳۰درصد درنظر گرفته میشود. در چنین حالتی، فشار تحریمهای اقتصادی به شکل جدیتری ادامه خواهد یافت؛ صادرات نفت با محدودیتهای بیشتری مواجه میشود، فروش شرکتها دشوارتر میشود و کسریبودجه دولت بهطور قابلملاحظهای افزایش مییابد. با توجه به این شرایط، دولت چارهای جز تامین منابع مالی از مسیرهای تورمزا نخواهد داشت. اجرای اصلاحات اقتصادی نیز در چنین فضایی بعید بهنظر میرسد، بههمیندلیل، افزایش شدید نقدینگی و جهش تورم تا سطوحی بالاتر از ۴۰ تا حتی ۷۰درصد قابلانتظار است. در چنین سناریویی، هرچند بازار سرمایه در ظاهر رشد خواهد کرد، اما باید توجه داشت که این رشد نه ناشی از بهبود بنیادهای اقتصادی بلکه نتیجه تورم و کاهش ارزش پول ملی است. در این حالت، بازارهای ارز و طلا بازهم برندگان اصلی خواهند بود و رشد آنها از بازار سرمایه بیشتر خواهد بود.
وی افزود: سناریوی سوم، محتملترین سناریو با بیش از ۶۰درصد احتمال تحقق است. در این حالت، تحولات سیاسی اخیر منجر بهدستیابی به توافق خواهدشد و فضای اقتصادی کشور به سمت آرامش حرکت میکند. چنین شرایطی میتواند نقطهعطفی برای بازار سرمایه باشد. در این سناریو، بازار سرمایه بهعنوان بازار برنده ظاهر خواهدشد. جریان نقدینگی حقیقیها و حقوقیها به سمت بورس حرکت خواهد کرد و در فازاول، صنایعی مانند بانکها، خودروسازان و شرکتهای حملونقل که لیدرهای سنتی بازار در فضای توافق هستند، بیشترین رشد را تجربه خواهند کرد، اما در ادامه، با فروکشکردن هیجانات اولیه، کلیت بازار سرمایه بهصورت متوازن و بر پایه متغیرهای بنیادی و سودآوری شرکتها رشد خواهد کرد. این رشد مبتنی بر افزایش واقعی ارزش شرکتها و بهبود چشمانداز اقتصادی خواهد بود. با توجه به سناریوهای ذکرشده، میتوان اهدافی برای شاخصکل بورس درنظر گرفت. هدف اول، سطح ۳میلیون و ۶۰۰هزار واحد است که در صورت تحقق سناریوی عدمتوافق(بدون جنگ) محتمل خواهد بود، اما در صورت تحقق سناریوی توافق، شاخص میتواند به اهداف بالاتر یعنی ۴میلیون و حتی ۵میلیون و ۲۰۰هزارمیلیونواحدی نیز دستیابد.
کریمی تاکید کرد: یکی از نکاتی که سرمایهگذاران باید به آن توجه کنند این است که پس از عبور شاخصکل از سقفهای قبلی، معمولا اصلاح آنی و بازگشت به سقف شکستهشده اتفاق نمیافتد. تجربه سالهای اخیر نشانداده که در بیشتر مواقع، بازار پس از شکست سقف، پولبک نمیزند یا با تاخیر این کار را انجام میدهد، از همینرو لازم نیست سرمایهگذاران منتظر بازگشت فوری شاخص باشند تا ورود کنند، بلکه در چنین شرایطی، میتوان همچنان با سهام در بازار ماند و از روند صعودی بهره برد. با توجه بهنامعلومبودن آینده سیاسی و اقتصادی کشور، بهترین راهکار برای سرمایهگذاری، اتخاذ یک پرتفوی ترکیبی از طلا و سهام است. بسته به میزان اعتقاد سرمایهگذار به هر سناریو، میتوان وزن این دو را تنظیم کرد. برای مثال، طلا میتواند بین ۲۰ تا ۵۰درصد و سهام بین ۵۰ تا حتی ۷۰ یا ۸۰درصد از سبد سرمایهگذاری را تشکیل دهد، اما مهمترین نکته در این میان، توجه به قیمت خرید داراییهاست. نباید هیچچیز را گران خرید. ارزش تورمی دلار تا پایان سال۱۴۰۳ حدود ۷۵ تا ۸۰هزارتومان برآورد میشود، بنابراین در صورت تصمیم به خرید طلا، بهتر است قیمتها نزدیک یا پایینتر از این محدوده باشد. وی در پایان گفت: در پایان، نکتهای کلیدی برای معاملهگران حرفهای این است که اگر توافق حاصل شود و بازار وارد روند صعودی پرشتابی شود، استفاده از اعتبار میتواند سودآور باشد. البته این اقدام باید با احتیاط کامل و در بازههای زمانی بسیار کوتاهمدت انجام شود تا ریسک مدیریتپذیر باقیبماند.
حامد مددی
حامد مددی، کارشناس بازار سرمایه در مورد وضعیت بازارها در ایران گفت: بازار سرمایه، همانند سایر بازارهای دارایی، در وضعیت کنونی بیش از هر زمان دیگری به سرنوشت مذاکرات سیاسی وابسته است. نوسانات اخیر در بورس میتواند پیشدرآمدی بر نوسانات بزرگتری باشد که بسته به نتیجه مذاکرات شکل خواهد گرفت. آنطور که منابع نزدیک به فرآیند گفتوگوها اعلام کردهاند، اینبار برخلاف مذاکرات برجام، روند تصمیمگیری طولانی نخواهد بود و نتیجه در بازه زمانی کوتاهتری مشخص خواهدشد. وی افزود: اگر مذاکرات به نتیجه برسد، میتوان انتظار داشت که اخبار مثبتی در زمینه سرمایهگذاری خارجی در صنایع مختلف به بازار سرمایه تزریق شود. همانطور که در مورد سرمایهگذاری آمریکاییها در ایران اخباری منتشر شد، احتمال بازگشت شرکتهای اروپایی و توسعه صنایع داخلی نیز از جمله پیامدهای مستقیم توافق خواهد بود.
در این سناریو، بهواسطه انتشار اخبار مثبت و همچنین خروج بخشی از نقدینگی از بازارهای طلا و ارز، بخش مهمی از سرمایهها میتوانند به سمت بورس حرکت کنند. از آنجا که بورس طی سه تا چهار سالگذشته رشدی متناسب با تورم و دیگر بازارهای موازی نداشته، این عقبماندگی میتواند پتانسیلی جدی برای یک دوره رشد فراهم کند. پیشبینی میشود که در صورت توافق، یک دوره رشد سه تا ۶ماهه در بورس آغاز شود که پس از آن احتمال تعادل یا حتی اصلاح نسبی بازار نیز دور از ذهن نیست. در حالحاضر، ارزش بازار سرمایه ایران با فرض تحقق توافق، بین ۴۰ تا ۶۰درصد پایینتر از سطح واقعی برآورد میشود. در نقطه مقابل، اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، احتمال توقف رشد بازار و بازپسگیری صعود اخیر و حرکت پول به سمت بازارهای دلار و طلا وجود دارد، اما احتمال وقوع این سناریو کمتر از ۳۰درصد برآورد میشود. در صورت دستیابی به توافق، صنایع بانکی و خودروسازی دو صنعتریالی هستند که از توافق احتمالی منتفع خواهند شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات