آرامش پس از توفان بازارهای کالایی

دنیای اقتصاد - الینا قاسمی : با توجه به عقب‏‏‌نشینی موقت ترامپ از تعرفه‏‏‌های سنگین اعمالی خود و برقراری ثبات نسبی در بیشتر بازارهای کالایی و همچنین آغاز مذاکرات میان ایران و آمریکا و احتمال کاهش تنش‏‏‌ها در جهان، پیش‌بینی می‌شود که آینده‏‏‌ای آرام در انتظار بازارهای کالایی است و در ثبات قیمتی بیشتری دادوستد می‏‏‌شوند.

روز سه‌شنبه ۱۵آوریل، پس از تعدیل نسبی برخی سیاست‌‌‌های تعرفه‌‌‌ای ترامپ، شاخص‌‌‌های سهام آسیایی با رشد همراه شدند. ترامپ روز دوشنبه اعلام کرده بود که در حال بررسی تعرفه ۲۵درصدی اعمال‌شده بر واردات خودرو و قطعات خودروی خارجی از مکزیک، کانادا و سایر نقاط است. این تعرفه‌‌‌ها می‌‌‌تواند هزینه‌‌‌های یک خودرو را هزاران دلار افزایش دهد. البته بازارها و سرمایه‌گذاران اعتماد چندانی به ترامپ و تصمیمات او در خصوص تعرفه‌‌‌ها ندارند و همچنان جو نامطمئنی بر بازارها حاکم است. قیمت نفت به دلیل آخرین معافیت‌‌‌های تعرفه‌‌‌ای که ترامپ منتشر کرد، افزایش یافت. بهای معاملات آتی شاخص برنت با ۰.۲‌درصد افزایش به ۶۵دلار و یک‌سنت و شاخص نفت خام آمریکا با ۰.۲۴‌درصد افزایش به ۶۱دلار و ۶۸سنت به ازای هر بشکه رسید. هر اونس طلا نزدیک به رکورد ۳۲۲۱.۴۵دلار دادوستد شد.

تداوم ریزش کامودیتی‌‌‌ها

طی هفته گذشته و پس از اعلام نرخ تعرفه‌‌‌های وارداتی جدید آمریکا برای محصولات وارداتی از کشورهای مختلف، توفانی از جنس بیم از رکود بر بازارهای جهانی و نرخ‌های معاملاتی کالاهای حیاتی در بورس‌کالای کشورهای مختلف حاکم شد. پس از چند روز کاهش مستمر قیمت کامودیتی‌‌‌ها و فلزات، پس از خبر تعلیق این تعرفه‌‌‌ها به مدت ۹۰روز بالاخره روند کاهشی در بیشتر بازارها متوقف شد. البته کالاهای وارداتی چین همچنان مشمول تعرفه‌‌‌ ۱۲۵درصدی می‌‌‌شوند و با توجه به نقش پررنگ چین به‌‌‌عنوان یک مصرف‌کننده و تولیدکننده بزرگ و یکی از شرکای تجاری بزرگ ایالات‌متحده آمریکا در تجارت جهانی، همچنان می‌‌‌توان رد پای تهدیدهای موجود برای تجارت جهانی را در بازارها مشاهده کرد. حال پس از گذشت حدود یک‌هفته از انتشار این خبر، بسیاری از بازارها رویه عادی خود را در پیش گرفتند.

قیمت هر بشکه نفت خام برنت تا ساعت ۱۲ ظهر به وقت ایران در روز سه‌‌‌شنبه به حدود ۶۴.۸دلار رسید. روز دوشنبه، ترامپ گفت که در حال بررسی معافیت موقت صنعت خودرو از تعرفه‌‌‌های ۲۵درصدی است تا به آن فرصت تامین زنجیره را بدهد که موجب افزایش قیمت محدود و موقت نفت شد. حمایت بیشتر از قیمت‌ها ناشی از افزایش شدید واردات نفت خام چین در ماه مارس بود. با این حال، ممکن است با توجه به پیش‌بینی اپک‌‌‌پلاس مبنی بر رشد تقاضا در سال‌های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ و همچنین برگزاری مذاکرات میان ایران و آمریکا در روز شنبه که چشم‌‌‌انداز افزایش صادرات نفت از ایران را تقویت می‌کند، روند قیمت نفت در بازه میان‌‌‌مدت کاهشی باقی بماند.

قیمت طلا نیز روز سه‌‌‌شنبه به بالای ۳۲۲۰دلار برای هر اونس رسید تا با جبران روزهایی که در ماه جاری منفی شده بود، رشد مثبت حدود ۷درصدی را در یک‌ماه گذشته برای خود به ثبت برساند. برگشت قیمت طلا به روند افزایشی خود پس از عقب‌‌‌نشینی ترامپ از نرخ‌های تعرفه‌‌‌ای سنگین ادامه یافت و افزایش تقاضای مستمر از سوی بانک‌های مرکزی کشورهای مختلف برای این فلز گران‌بها به چشم‌‌‌انداز مثبت آینده این فلز دامن می‌‌‌زند. همچنین کریستوفر والر، رئیس فدرال‌رزرو، روز دوشنبه با حمایت از این فلز گران‌‌‌بها گفت که اگر تعرفه‌‌‌های بزرگ ترامپ همچنان پابرجا بماند، ممکن است به‌زودی نرخ بهره کاهش یابد که این موضع‌‌‌گیری را نیز می‌‌‌توان در تغییرات اخیر قیمت طلا موثر دانست. 

همچنین قیمت نقره روز سه‌شنبه در حدود ۳۲.۳۰دلار به‌ازای هر اونس ثابت ماند و پس از پشت سر گذاشتن چهار روز افزایشی متوقف شد؛ زیرا سرمایه‌گذاران سیگنال‌های متفاوتی را از سیاست‌‌‌های تجاری ضد و نقیض ایالات‌متحده و پیامدهای اقتصادی گسترده‌‌‌ آن دریافت کردند. در همین حال رئیس‌جمهور چین، شی جین پینگ، به‌رغم پاسخ‌‌‌های متقابل کشورش به تعرفه‌‌‌های آمریکا، نگرانی خود را در مورد تشدید تنش‌‌‌های تجاری تکرار کرد و گفت: «هیچ‌کس در جنگ تجاری برنده نمی‌شود.» در مقابل کریستوفر والر، رئیس فدرال‌رزرو، به دنبال اطمینان‌بخشی به بازارها بود و بیان کرد که تورم ناشی از تعرفه‌‌‌ها احتمالا گذرا خواهد بود. او همچنین بر آمادگی فدرال‌رزرو برای کاهش بیشتر نرخ‌های بهره در صورت نیاز تاکید کرد و رشد اقتصادی را نسبت به فشارهای کوتاه‌مدت قیمت‌ها در اولویت قرار داد.

ثبات در بازار فولاد

قیمت سنگ‌آهن نیز پس از کاهش محسوسی که در هفته اول آوریل تجربه کرده بود، در چند روز گذشته افزایش محدودی را در یک بازه مشخص پشت سر گذاشت. اما با نگاهی به قیمت‌ها در یک بازه زمانی بزرگ‌تر، سنگ‌آهن از ابتدای سال‌جاری روند کاهشی داشته و ۳.۴۱‌درصد از ابتدای سال ۲۰۲۵ کاهش یافته است. با توجه به نقش پررنگ چین در بازار جهانی به‌‌‌عنوان بزرگ‌ترین واردکننده سنگ‌آهن، همچنان نااطمینانی‌‌‌ها در خصوص آینده قیمت آن ادامه دارد.

Untitled-1 copy

در ماه مارس حجم واردات سنگ‌آهن به چین 93.974میلیون تن بود که 6.7‌درصد نسبت به سال قبل و 0.25‌درصد نسبت به ماه قبل افت داشت. تداوم جنگ تجاری و تبادل تعرفه‌‌‌ها بین آمریکا و چین بر بازارهای جهانی تاثیر جدی داشته است و در آینده نیز قطعا بر واردات سنگ‌آهن به چین اثر خواهد گذاشت و می‌‌‌تواند اقتصاد هر دو کشور و همچنین سایر کشورها را نیز به‌‌‌طور جدی از خود متاثر کند.

قیمت هر تن معاملات آتی میلگرد فولادی در چین در ماه آوریل نزدیک به 3050یوآن بود که بیش از 7‌درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت؛ زیرا تشدید جنگ تجاری بین چین و ایالات‌متحده چشم‌انداز ساخت‌وساز را برای بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلزات آهنی در جهان تحت فشار قرار داد. اگرچه بیشتر تعرفه‌های ایالات‌متحده شامل فولاد نمی‌شود و تجارت فولاد بین دو کشور بخش کوچکی از جریان جهانی است، نگرانی‌ها در مورد آینده این دو اقتصاد، چشم‌انداز خرید فلزات آهنی را در بزرگ‌ترین مصرف‌کننده جهان تحت فشار قرار داد. با این حال، تاثیر تعرفه‌‌‌ها بر فولاد چینی کمتر از فلزات اساسی بود؛ زیرا قرار است محرک‌‌‌های اقتصادی تهاجمی از سوی پکن برای حمایت از مصرف خانوار و سلامت مالی توسعه‌‌‌دهندگان املاک باشد. همچنین، پکن اعلام کرد که به‌عنوان واکنشی به تجارت حمایت‌‌‌گرایانه از ویتنام، کره‌جنوبی و برزیل، کاهش ظرفیت کارخانه‌‌‌های فولاد را الزامی می‌کند.

بازار مس نیز تحت‌تاثیر اخبار جهانی تغییراتی را پشت سر گذاشت. تصمیمات اخیر ترامپ مبنی بر معافیت محصولات کلیدی فناوری از تعرفه‌‌‌های متقابل بازار مس را تحت‌تاثیر قرار داد. ترامپ اواخر روز جمعه تعرفه وارداتی گروهی از لوازم الکترونیکی مصرفی -از جمله گوشی‌‌‌های هوشمند و تراشه‌‌‌های حافظه- را متوقف کرد. با این حال، تا روز یکشنبه، او متعهد شد که تعرفه‌‌‌های متفاوت و مشخص دیگری را برای تلفن‌‌‌ها، رایانه‌‌‌ها و سایر لوازم الکترونیکی مصرفی رایج اعمال کند.

 قیمت مس روز دوشنبه پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا معافیت‌‌‌هایی را برای تعرفه‌‌‌های خود برای برخی از محصولات صادر کرد، افزایش یافت. در روز سه‌‌‌شنبه نیز معاملات آتی مس به بالای 4.60دلار برای هر پوند رسید و نزدیک به بالاترین حد یک‌هفته‌‌‌ای خود بود. همچنان انتظاراتی مبنی بر اینکه ایالات‌متحده ممکن است تعرفه‌های ویژه فلزات را تحت مقررات امنیت ملی اعمال کند وجود دارد. این چشم‌انداز باعث افزایش قیمت معاملات آتی مس ایالات‌متحده نسبت به قراردادهای مشابه در  LME(بورس فلزات لندن) شده؛ زیرا موانع تجاری بالقوه نگرانی‌ها را در مورد ظرفیت ذوب داخلی تحت فشار قرار داده است.

اخبار ضد و نقیض که هر کدام پیام‌‌‌های متفاوتی را به بازار مخابره می‌کنند، موجب افزایش سردرگمی و ناتوانی فعالان و تحلیلگران برای رسم چشم‌‌‌انداز مشخص در خصوص روند آینده اقتصادی جهان شده است. با توجه به عقب‌‌‌نشینی موقت ترامپ از تعرفه‌‌‌های سنگین خود و برقراری ثبات نسبی در اکثر بازارها و همچنین آغاز مذاکرات میان ایران و آمریکا و احتمال کاهش تنش‌‌‌ها در جهان، شاید بتوان از این پس با خوش‌بینی بیشتری به بازارها نگاه کرد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید