پس از آنکه مسعود پزشکیان، رییسجمهوری، در کنفرانس انرژیهای تجدیدپذیر، ضرر ناشی از قطع برق در سال گذشته را بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرد، انجمن فولاد ایران، رقم ارزی خسارت ناشی از قطع برق در این صنعت، در ۴ سال اخیر را ۱۴ میلیارد دلار تخمین زد و درخواست کرد مدیریت برق در صنایع، مطابق با توافقنامه امضا شده بین وزارتخانههای صمت و نیرو، انجام شود.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در تشریح وضعیت تخصیص انرژی به این صنعت پرداخته و آمار داده که اگر انرژی این صنعت قطع نمیشد؛ ظرفیت تولید ۳۹ میلیون تن فولاد وجود داشت. اما با کاهش، محدودیت و قطع انرژی صنعت فولاد، تولید ۲/۶ درصد کاهش پیدا کرد.
بر اساس آمار انجمن فولاد، صنعت فولاد ایران برای دومین سال متوالی با کاهش تولید مواجه شده است. در سال ۱۴۰۳، تولید فولاد خام (بیلت و اسلب) با کاهش ۵.۷ درصدی به ۱۹.۰۵ میلیون تن رسید. در فروردین ۱۴۰۴ نیز، بهرغم رشد ۴.۶ درصدی در تولید فولاد خام، تولید محصولات نهایی مانند مقاطع طویل و تخت کاهش یافته، این روند نشاندهنده مشکلات ساختاری در زنجیره تأمین و بهویژه ناپایداری در تأمین انرژی است.
به گفته بهرام سبحانی، رییس انجمن فولاد ایران، در ۴ سال اخیر، زیان صنعت فولاد به دلیل قطعی برق و گاز حدود ۱۴ میلیارد دلار برآورد میشود، که از این میان، ۵.۵ میلیارد دلار آن مربوط به سال ۱۴۰۳ است.
براساس آمار موجود، با وجود ظرفیت اسمی بیش از ۵۰ میلیون تن در زنجیره فولاد، در عمل فقط ۳۰ میلیون تن از این محصول تولید شده و ۴۰ درصد ظرفیت صنعت فولاد بیاستفاده باقی مانده است. کاهش سطح تولید، بهویژه در بخش صادرات، به افت ۲۸ درصدی درآمد حاصل از صادرات بیلت و بلوم منجر شده است.
در حالی که از نیمه اردیبهشت، دیماند برق صنعت فولاد به ۱۰ درصد کاهش داده شده، رییس انجمن فولاد، بهصراحت خواهان اجرای توافقنامه بین دو وزارتخانه صمت و نیرو شده است.
میادین گازی، در اختیار صنایع
به نظر میرسد که سیاستگذاریهای جدیدی در مورد تامین گاز و برق صنایع اتخاذ شده است، چنانکه به گفته بهرام سبحانی، چند کنسرسیوم سرمایهگذاری صنایع فولاد و پتروشیمی در صنعت گاز با مدیریت شرکت ملی گاز و همراهی ایمیدرو در حال تشکیل است.
به گفته رییس انجمن فولاد ایران، مقرر شده این کنسرسیومها پس از تشکیل، در برخی میادین کوچک گازی، سرمایهگذاری کنند. اعلام شده فعلا چانهزنیها در مورد زمان بازگشت سرمایه در جریان است.
چند پرسش
بهادر احرامیان، عضوهیأتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز از قطع برق صنعت فولاد انتقاد و اعلام کرده تصمیمات اتخاذشده در حوزه انرژی باید واقعبینانه، منطقی و متناسب با شرایط صنایع مختلف باشند.
او گفته اگر قرار بر اعمال محدودیت در مصرف برق یا قطع انرژی باشد، منطق و عدالت حکم میکند که این محدودیتها بهصورت مساوی و بدون تبعیض میان همه بخشها تقسیم شود.
او میپرسد: مگر صنعت فولاد بخشی از اقتصاد این کشور نیست؟ چرا باید تراز ۹۰ درصدی برای برخی لحاظ شود و برای صنعت فولاد فقط ۵ درصد؟ این تصمیم با چه نگاهی اتخاذ شده و از کجا نشأت میگیرد؟
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات