دنیای اقتصاد : شاخص دلار پس از ۳ سال به زیر ۹۱ واحد رسید و نرخ برابری یورو به این ارز نیز پس از ۳ سال بالای ۲۲/ ۱ واحدی ثبت شد. سه مولفه اصلی بهعنوان زمینهساز لمس سقف ۳ ساله برای یورو و سقوط به کف ۳ساله برای دلار تلقی میشوند. اول آنکه، ائتلاف میانحزبی که پس از کاهش قدرت آنگلا مرکل در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۷ از بین رفته بود، در طول چند روز گذشته در حال از سر گرفته شدن است.
ازآنجاکه مرکل یکی از مهمترین حامیان اتحادیه اروپا و یورو محسوب میشود، ایجاد ائتلاف جدید با حزب سوسیال دموکرات، موجبات تقویت یورو را فراهم کرد. دومین عامل نیز گرایش اتحادیه اروپا و بانک مرکزی این منطقه به سیاست انقباضی است. رویکرد انقباضی بانک مرکزی اروپا توان یورو را برای صعود افزون کرده بود. سومین عاملی که کارشناسان به آن اشاره میکنند، فضای اقتصادی حاکم بر واشنگتن است. از یکسو ریشه ضعف در رشد تورم ناشناخته باقی مانده و شاخص دلار در طول ماه گذشته ۵/ ۱ درصد افت کرده است. از سوی دیگر ورود آمریکا به جنگ ارزی برای تضعیف دلار نیز محتمل است. مجموع این دلایل نرخ برابری یورو به دلار را به سقف ۳ ساله رساند و ارزش طلای جهانی را نیز در روز دوشنبه افزایشی کرد. طلای جهانی که در قیمت ۱۳۳۷ دلاری باز شده بود تا ساعت ۸ بعداز ظهر به ۱۳۴۰ دلار رسید.
مرحله جدید جدال یورو و دلار
ارزش یورو دیروز پس از لمس سطح ۲۲/ ۱ دلاری، به بالاترین میزان خود از اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی رسید. صعود ارز اتحادیه اروپا در حالی رکورد ۳ساله را برای این ارز ثبت کرد که شاخص دلار آمریکا به پایینترین سطح خود از ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی رسیده بود. شاخص دلار دیروز تا ۲۸/ ۹۰ واحدی پایین آمد که از ژانویه سال ۲۰۱۵ میلادی تا دیروز بیسابقه بود. رالی دلار و یورو که در سال جدید میلادی دارای حساسیت خاصی شده، دیروز با غلبه قاطع ارز اروپایی نسبت به ارز آمریکایی وارد مرحله جدیدی شد. اینکه نرخ برابری دو ارز مطرح دنیا، وارد رکورد ۳ساله شده، به ۳ مولفه کوتاهمدت و بنیادی مربوط میشود. اولین مولفه خبرهای امیدوارکننده راجع به ایجاد ائتلاف جدید حزب آنگلا مرکل (دموکرات مسیحی) با سوسیال دموکراتها است؛ ائتلافی که پس از انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۷ از بین رفته بود. بازگشت امید به تشکیل ائتلاف جدید پیش از اجلاس «داووس»، برای اتحادیه اروپا که آلمان را بهعنوان اصلیترین حامی خود میشناسد، خوشبینی خاصی ایجاد کرده بود. بالطبع ارزش ارز اروپا با تکیه بر این خوشبینی، روند صعودی به خود گرفت. دومین مولفهای که به سود یورو و ضرر دلار عمل کرد، بازگشت رویکرد انقباضی در کشورهای اروپایی است. روند افزایش نرخ بهره در کشورهای عضو اتحادیه، همزمان با افزایش نرخ بهره در آمریکا، از امکان غلبه دلار بر یورو کاسته است. سیاست پولی انقباضی در حالت معمول ارزش ارز کشور را نسبت به سایر ارزها افزایش میدهد. کاهش شدت سیاست انبساطی در اتحادیه اروپا و حتی میل به انقباض در این منطقه، یورو را با پتانسیل صعودی همراه ساخت. سومین مولفه به فضای اقتصادی ایالاتمتحده مربوط میشود. شاخص دلار ظرف یک ماه گذشته نزدیک به ۵/ ۱ درصد تضعیف شده است و بهنظر میرسد این روند کاهشی ادامهدار باشد. از طرفی ضعف در رشد مثبت تورم در این کشور نیز علامت سوال بزرگی ایجاد کرده و افزایشهای متوالی نرخ بهره را با تردید روبهرو کرده است. علاوه بر این، همانطور که در گزارش دیروز «دنیای اقتصاد» به آن اشاره شده بود، آمریکا به رهبری دونالد ترامپ وارد جنگ ارزی شده که ممکن است دستکاری تعمدی در جهت تضعیف دلار را پدید آورده باشد. این ۳ مولفه در مجموع، یورو را نسبت به دلار به سقف ۳ ساله رساند.
نظرات