دنیای اقتصاد : روز دوشنبه، دلار کمنوسانترین روز بهمن ماه را تجربه کرد. به گفته فعالان، ۴ عامل متفاوت، عملیات عرضه بازارساز، خروج برخی معاملهگران آتی از بازار، کاهش نرخ حواله درهم و تغییر مقطعی انتظارات در کاهش تغییرات قیمت این ارز سهم داشتند. در ساعات انتهایی روز بخشی از ارزهای عرضهشده توسط بازارساز وارد معاملات شد و تحتتاثیر آن قیمت حتی در بازار غیررسمی از سطح ۴ هزار و ۷۰۰ تومان پایینتر رفت. دیروز چندین صرافی در سطح شهر و یکی از بازیگران بازارساز در پاساژ افشار اقدام به عرضه ارز کردند.
روز دوشنبه کمنوسانترین روز دلار از اواخر دیماه رقم خورد. در سومین روز هفته، شاخص بازار ارز با افزایش جزئی ۲ تومانی با قیمت ۴ هزار و ۷۵۲ تومان به کار خود پایان داد که کمترین رشد روزانه از ۲۶ دیماه بود. پس از ساعت ۵ بعداز ظهر، در معاملات غیر رسمی، دلار به زیر ۴هزارو ۷۰۰ تومان رفت. قیمت دلار نیز در روز دوشنبه در دامنه محدود ۴ هزار و ۷۴۰ تا ۴ هزار و ۷۷۰ تومان تغییرات خود را انجام داد؛ البته این ارز در بیشتر مقاطع در محدودههای ۴ هزار و ۷۵۰ و ۴ هزار و ۷۶۰ تومان نوسان کرد و تنها یک بار قدم به محدودههای ۴ هزار و ۷۴۰ و ۴ هزار و ۷۷۰ تومان گذاشت. به گفته فعالان، ۴ عامل متفاوت، عملیات عرضه بازارساز، جاخالی معاملهگران آتی، کاهش نرخ حواله درهم و تغییر مقطعی انتظارات در کاهش نوسانات دلار سهم داشتند. دیروز، در کنار کاهش نوسانات دلار، قیمت یورو نیز ۴۰ تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۶ هزار و ۱۴۰ تومان رسید. به گفته فعالان، در حالی که روز یکشنبه کمتر کسی حاضر به فروش ارز اروپایی بود، روز دوشنبه میزان فروشندگان بالا رفت. برخلاف افت قیمتها در بازار ارز، در بازار موازی، سکه تمام بهار آزادی افزایش قیمت را تجربه کرد و با ۴ هزار تومان رشد به قیمت یک میلیون و ۵۲۴ هزار تومان رسید.
فشار عرضه در بازار
یکی از مهمترین عواملی که ترمز افزایش قیمت دلار را کشید، افزایش عرضه ارز از سوی بازیگران بازارساز بود. قیمت دلار که در دو روز ابتدایی هفته به ترتیب، ۵۸ و ۵۲ تومان افزایش قیمت را تجربه کرده بود، روز دوشنبه رشد چندانی را ثبت نکرد. به گفته فعالان، دیروز بازارساز حجم و میزان مداخله در بازار را به میزان زیادی افزایش داد. یکی از بازیگران بازارساز در میدان روبه روی پاساژ افشار به تقاضای سنگین معاملهگران پاسخ داد و چند صرافی نیز در سطح شهر اقدام به عرضه ارز با قیمتهایی پایینتر از نرخ بازار کردند. این موضوع موجب شد تقریبا هر گونه تقاضایی در بازار پاسخ داده شود؛ در این بین، یکی دیگر از عوامل کاهشی روز دوشنبه، افت نرخ حواله درهم بود. روز دوشنبه نرخ حواله درهم از محدوده هزار و ۳۱۰ تومان پایین آمد و با قیمت هزار و ۳۰۷تومان به کار خود پایان داد. «دنیایاقتصاد» نیز در گزارش روز پیشین خود اشاره کرده بود، بازارساز برای مدیریت قیمتهای بازار داخلی در درجه اول نیاز است که نرخ حواله درهم را مدیریت کند و در مرحله بعد سعی کند ساز و کار بازار ارز داخلی را شفافتر و مداخلات ارزی ازسوی صرافیها را کارآتر کند.
جاخالی معاملهگران
نوسانات شدید قیمت دلار در روز یکشنبه موجب شد بسیاری از خالیفروشان ارزی از بازار متواری شوند؛ خروج این عده موجب شد که حجم زیادی از معاملات منطقه سبزهمیدان و پاساژ افشار تسویه نشود. این اختلال موجب شد که روز دوشنبه حجم معاملات آتی و جوسازیهای ناشی از آن تا حدی در بازار ارز خاموش شود و از این ناحیه قیمت دلار تحریک نشود. از سوی دیگر، عامل انتظاری مانند قرار گرفتن در دهه مبارک فجر و جلسه خبری رئیسجمهوری در روز جاری نیز برکاهش نوسانات روز دوشنبه دلار اثر داشتند. برخی معاملهگران تصور میکردند، با توجه به این عوامل، بازارساز اجازه رشد قیمتها را نخواهد داد. با وجود کاهش نوسانات در روز گذشته، خریدهای ارزی همچنان بالا بود و فاصله قیمت عرضه بازارساز با بازار آزاد جذابیت خرید را برای متقاضیان بالا میبرد. عاملی که ممکن است روند بازار را در آینده تحتتاثیر قرار دهد.
نظرات