مهاجرت تقاضا در بازارها

دنیای اقتصاد : در روزهایی که مسافران برای تهیه ارز مورد نیاز با مشکلاتی مواجه شده‌اند، بخشی از تقاضاهای ارزی به بازار سکه مهاجرت کرده است. در نتیجه چنین مهاجرتی، سکه ۳۰ هزار تومان افزایش قیمت را تجربه کرد و به بهای یک میلیون و ۸۱۵ هزار تومان رسید. گزارش‌ها نشان‌دهنده آن است که در ساعات انتهایی روز قیمت‌های بالاتری نیز در بازار به ثبت رسیده است.
در روزهای اخیر مسافران مشکلات زیادی را برای تهیه ارز مورد نیاز خود تجربه کرده‌اند؛ با اینکه بانک مرکزی بین ۵۰۰ تا هزار یورو را برای هر مسافر در نظر گرفته است، عده زیادی از افراد عنوان می‌کنند که برای مسافرت خود به کشورهای خارجی به ارز بیشتری نیاز دارند. گروهی نیز ترجیح می‌دهند، ارز کشوری را تهیه کنند که قصد سفر به آن را دارند. به‌عنوان مثال، یکی از این افراد عنوان می‌کرد به راحتی موفق به تهیه حواله سهمیه‌ای یورو مورد نیاز سفر خود شده است، ولی او برای سفر به ترکیه نیاز به لیر نیز داشت. به گفته او، با مدارک مورد نیاز برای تهیه ارز مسافری به بانک ملی مراجعه کرد و بدون مشکل خاصی حواله‌ای برای دریافت ۵۰۰ یورو دریافت کرد. پیش از پرواز، در شعبه ارزی بانک ملی فرودگاه با دادن این حواله، اسکناس یورو تحویل داده می‌شود. متقاضیان عنوان کرده‌اند که مسوولان تاکید کرده‌اند که این حواله تنها پس از عبور از مبادی خروجی(gate) نقد خواهد شد. در واقع، این امکان وجود ندارد که فرد اسکناس سهمیه‌ای را تحویل بگیرد و آن را بدون خروج از کشور به داخل بازگرداند. به نظر می‌رسد این امکان فراهم شده است تا از ورود تقاضای کاذب برای تهیه ارز مسافری جلوگیری شود.

برخی مسافران همچنان عنوان می‌کنند که به ارز بیشتری برای سفر نیاز دارند و ناچارند در نهایت به بازار آزاد مراجعه کنند. در این میان، یکی از متقاضیان عنوان کرد، روز گذشته برای تهیه لیر ترکیه به بازار آزاد مراجعه کرد. او فضای بازار را به شدت امنیتی توصیف کرد و گفت، حتی برخی بازیگران رسمی به آنها اجازه ورود به داخل صرافی را نمی‌دادند. عده زیادی هم روی تابلوی خود درج کرده بودند که تا اطلاع ثانوی خرید و فروش ارز ندارند. گروهی هم زمانی که از آنها درخواست ارز می‌شد، با تعجب پاسخ می‌دادند که برای تهیه ارز باید به بانک‌ها مراجعه کنید. در این میان، برخی متقاضیان در نهایت ناچار می‌شوند که در خیابان از دلالان ارز را در شرایط خاصی تهیه کنند. در شرایطی که نیروهای امنیتی در بازار حضور دارند، زمزمه‌ها در بازار آزاد از سوی دلالان شنیده می‌شود که پیشنهادهای خرید و فروش دلار و سایر ارزها را می‌دهند. یکی از افرادی که موفق به تهیه ارز از دلالان شده بود، عنوان می‌کرد که با یک دلال به کوچه پس‌کوچه‌های خیابان فردوسی رفته و با احتیاط زیادی ارز مورد نیاز خود را تهیه کرده است. به گفته او، این دلال با استفاده از دستگاه پوز سیار مبلغ ریالی را دریافت کرده است و ارز مورد نیازش را به‌صورت نقد تحویل داده است. با این حال، با نگرانی سعی می‌کند که از صرافی‌ها راجع به اصالت اسکناس تهیه شده بپرسد، ولی حتی یکی از بازیگران رسمی عنوان می‌کند،» اگر ارز خود را نشان ما بدهی به دردسر خواهیم افتاد». آنچه مسلم است، مردم عادی در شرایط فعلی برای تهیه ارز به‌صورت مجاز با مشکلاتی مواجهند. در این میان، اگر کسی نیز با اسکناس تقلبی به کشورهای خارجی مراجعه کند، با مشکلات قانونی زیادی مواجه خواهد شد. باید دید در روزهای آینده تغییراتی در روند توزیع ارز مسافرتی صورت خواهد گرفت یا شیوه فعلی با اصلاحات جزئی موفق به پاسخگویی به نیازهای افراد خواهد بود. روز گذشته، در آخرین اخبار، به گزارش خبرگزاری تسنیم، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به موضوع ارز اشاره کرد و گفت: «درباره موضوع ارز باید بگویم که مدل جدیدی بسته شده است که البته دولت نیز قبول دارد که این مدل که در شرایط خاص بسته شده نواقصی دارد و در همین خصوص با معاون اول رئیس‌جمهوری صحبت کردم و با دستور دکتر جهانگیری به رئیس‌کل بانک مرکزی مقرر شد در جلسه‌ای با حضور معاون گردشگری سازمان میراث‌فرهنگی و معاون بانک مرکزی این مساله مورد بررسی قرار گیرد. رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری عنوان کرد، «این جلسه برگزار شد و براساس تصمیمی که در این جلسه اتخاذ شده است مقرر شد تمام ارز مسافرتی از طریق دفاتر مسافرتی تأمین شود.»

سکه در مدار صعودی
در شرایطی که بازار آزاد ارز امنیتی بود، در بازار سکه، این فلز گرانبها به کانال یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بازگشت. روز گذشته، سکه با ۳۰ هزار تومان رشد به بهای یک میلیون و ۸۱۵ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، در روزی که بازارهای جهانی تعطیل بود، دلیل رشد۵/ ۱ درصدی سکه تمام بهار آزادی را باید در عوامل داخلی جست‌وجو کرد. گروهی انتظارات برخی معامله‌گران نسبت به تصمیم ترامپ در مورد تمدید تعلیق تحریم‌ها را در رشد قیمت موثر دانستند. در این میان،گروهی نیز عنوان کردند، معامله‌گران بزرگ ممکن است سعی داشته باشند، پیش از آغاز دریافت سکه‌های پیش‌فروش، قیمت را بالا نگه دارند. آنها که سکه را در سررسید یک ماهه با قیمت یک‌میلیون و ۵۹۰ هزار تومان پیش خرید کرده‌اند؛ در‌صورتی‌که قیمت را حتی در کانال یک‌میلیون و ۷۸۰ هزار تومان نگه دارند، روی هر سکه نزدیک به ۱۲ درصد سود کسب می‌کنند. این سود با قیمت یک میلیون و ۸۱۵ هزار تومان به حدود ۱۵ درصد می‌رسد.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید