دنیای اقتصاد : شاخص دلار آمریکا روند صعودی هفتههای گذشته خود را در اولین روز هفته بازارهای جهانی با صعود به رکورد جدیدی از سر گرفت. شاخص دلار برای نخستین مرتبه در سال جاری میلادی از مرز ۹۴ واحدی عبور کرد و طلای جهانی را به قیمت ۱۲۸۲ دلاری عقب راند. مهمترین عاملی که به تقویت ارزش دلار در بازار جهانی منجر شد، اعلام نتیجه مثبت مذاکرات تجاری میان آمریکا و چین بود. براساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، چین واردات سالانه ۲۰۰ میلیارد دلاری از ایالات متحده را پذیرفت. سیگنال پایان جنگ تجاری محتمل میان این دو کشور به سود شاخص دلار تمام شد؛ چرا که این توافق تجاری در نهایت به کاهش کسری تراز تجاری سنگین آمریکا منجر میشود. از آنجا که کسری تراز تجاری ایالاتمتحده، یکی از نگرانیهای اصلی اقتصاددانان محسوب میشد، افزایش صادرات آمریکا به بزرگترین بازار مصرفکنندگان دنیا، چشمانداز اقتصادی این کشور را تقویت کرده و شاخص دلار نیز به تبعیت از این رویکرد تقویت شد.
رشد دلار با تعلیق جنگ تجاری
تعلیق موقت نبرد تجاری واشنگتن-پکن
آمریکا موفق شد چین را به واردات سالانه ۲۰۰ میلیارد دلاری از این کشور راضی کند و جنگ تجاری میان این دو کشور به حالت تعلیق درآمد. کسری تراز تجاری میان این دو کشور در سال ۲۰۱۷ میلادی به ۳۳۵ میلیارد دلار رسیده بود که سنگینی کفه ترازوی صادرات را به سمت چین نشان میداد. واشنگتن بهدلیل تشدید روزافزون وابستگی اقتصاد این کشور به رقیب آسیایی، سناریو جنگ تجاری را پی ریخته بود. مقامات اقتصادی آمریکا برای جلوگیری از این روند، به سیاست حمایتگرایی روی آوردند. در ابتدا، تعرفه واردات بر پنلهای خورشیدی و پس از آن تعرفه سنگین بر فولاد و آلومینیوم، جرقههای محسوس جنگ تجاری را روشن کرد. با گذشت چند ماه از آغاز نبرد تجاری (روی کاغذ)، هیات مذاکرهکنندهای از واشنگتن به پکن فرستاده شد. با اینکه نتایج ابتدایی ناامیدکننده به نظر میرسید و احتمال عدمتوافق بالا رفته بود؛ اما «استیو منوچین»، وزیر خزانه ایالاتمتحده نتیجه مذاکرات امروز را تعلیق جنگ تجاری احتمالی اعلام کرد. منوچین عدمتحقق توافق را به کلید خوردن لیست ۱۵۰ میلیارد دلاری تعرفهها علیه چین منتهی میدانست که پس از توافق لغو شد. مقامات چینی نیز با تایید خبر موفقیت مذاکرات تجاری با تیم آمریکایی، نتیجه بازی تجاری را «برد-برد» توصیف کردند.
دلیل پیدایش جنگ تجاری
چین در سال ۲۰۱۶ میلادی نزدیک به ۴۶۲ میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر کرده بود که بالغ بر ۱۸ درصد از کل صادرات پکن را تشکیل میداد. بخش اعظم صادرات چین به آمریکا مربوط به ماشینآلات و قطعات الکترونیکی بود که در مجموع ۱۲۹ میلیارد دلار ارزش داشت. به این ترتیب، کسری تراز تجاری این دو کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی به ۳۴۷ میلیارد دلار رسید که حاکی از رشد ۲/ ۵۹ درصدی واردات آمریکا از رقیب آسیایی ظرف یک دهه بود. روند افزایشی کسری تراز تجاری ایالات متحده با چین، منجر به بروز نگرانیهای زیادی شد که دولت دونالدترامپ در واکنش به این نگرانیها به فکر شعلهور کردن آتش جنگ تجاری با رقیب نوظهور خود شد.
تداوم سلطه دلار
تقویت دلار آمریکا علاوهبر اونس طلا، یورو، ین، پوند و ارز بازارهای نوظهور را نیز تضعیف کرد. نرخ برابری ین به دلار آمریکا دیروز ۵ دهم درصد افت کرد و ارز ژاپنی را به پایینترین سطح در سال جاری میلادی (۱۱۱) نزدیک کرد. یورو و پوند نیز تا عصر دیروز بالغ بر ۴دهم درصد کاهش یافتند. ارز بازارهای نوظهور که تا چند ماه گذشته به پشتوانه افت ارزش دلار آمریکا بر مدار صعودی سوار بودند، با معکوس شدن شیب شاخص دلار، تحت فشار شدیدی قرار گرفتهاند. لیر ترکیه دیروز رکورد کاهشی جدیدی نسبت به دلار آمریکا با ثبت عدد ۵۵/ ۴ ثبت کرد.
نظرات