دنیای اقتصاد : آخرین نشست کمیته بازار آزاد آمریکا سال گذشته میلادی از تداوم روند انقباضی در سیاست پولی متکی بر نرخ بهره تا سال ۲۰۲۰ میلادی حکایت داشت. در آن دوره، نارسایی تورم بازهم سیاست تمامانقباضی فدرال رزرو را از تقویت دلار و به تبع آن تضعیف طلا بازداشت. اما حالا که نرخ تورم براساس شاخص قیمت مصرفکننده بین ۱/ ۲ تا ۹/ ۲درصد گزارش شده و این نرخ برای تمام ماههای سالجاری میلای با نرخ تورم بیش از سطح نرخ هدف ۲ درصدی در سالجاری میلادی ثبت شده است.
با این شرایط، برخی از اعضای کمیته بانکی، نگرانی سال گذشته را نداشتند و تورم بالای ۲ درصد حمایتکننده تداوم روند تدریجی افزایش نرخ بهره در ماه دسامبر خواهد بود. با این اوضاع، مهمترین سنجه تورمی برای فدرال رزرو از طریق شاخص Core PCE که مصارف شخصی مصرفکنندگان بدون در نظر گرفتن بخشهای انرژی، خوراکی و آشامیدنی را نشان میدهد، برای سیاستگذاری پولی مورد استفاده قرار میگیرد. دلیل حذف این بخشها نوسان قیمت بالایی است که در شاخص کل ایجاد میکنند. این شاخص که پس از تاخیر زیاد (یک سال از نظر رئیس سابق فدرال رزرو) بالاخره در ماه ششم سالجاری میلادی به هدف اصلی فدرال رزرو یعنی سطح ۲ درصدی رسید و پس از آن نیز تا نزدیک به ۲ درصد باقی ماند؛ اما آخرین گزارش این شاخص از افت ۲/ ۰ درصدی در ماه اکتبر حکایت دارد و نرخ رشد تورم با معیار هدف فدرال رزرو را به ۸/ ۱ درصد رساند. معمای تورمی در شرف بازگشت به فضای پولی آمریکا است. دیلما یا دوراهی تورمی در آمریکا پس از افت مجدد نرخ تورم معیار فدرال رزرو از هدف ۲ درصدی به فضای سیاست پولی این کشور بازگشته است. سال گذشته نیز نارسایی نرخ تورم باعث تردید سیاستگذاران پولی برای رشد نرخ بهره شده بود. در حال حاضر نیز افت این نرخ شرایط مشابهی بهوجود آورده است.
تورم معیار فدرال رزرو
نرخ تورم معیار فدرال رزرو چنانچه به هدف یا فراتر از آن برخورد کرده باشد احتمال رشد نرخ بهره را بیشتر خواهد کرد؛ چراکه نرخ بهره اهرم کنترل تورم محسوب میشود؛ اما در صورت تداوم افت نرخ تورم دیگر چنین وضعیتی احتمال عقبنشینی فدرال رزرو نیز وجود خواهد داشت. شاخص دلار و بازدهی اوراق خزانه با سرررسید بلندمدت به طور طبیعی با افزایش نرخ بهره تقویت میشوند؛ اما بروز دومین «دیلمای تورمی» متوالی در دو سال اخیر، روند طبیعی اثرگذاری نرخ بهره یا حتی رشد آن را مختل کند.
دیدگاه اصلاحگری سیاستگذاران پولی آمریکا
متن مذاکرات نشست اخیر فدرال رزرو آمریکا نشان میدهد که تقریبا همه مقامهای ارشد بانک مرکزی آمریکا از افزایش مجدد نرخ بهره در آینده بسیار نزدیک حمایت میکنند؛ اما معاملهگران فعال در بازار آتی صندوق بازار آزاد فدرال رزرو اعلام کردهاند که احتمال رشد نرخ بهره برخلاف روزهای گذشته و پیشخور شدن اثر رشد نشست ماه دسامبر در هالهای از ابهام قرار دارد. متن مذاکرات نشست نوامبر فدرال رزرو حاکی از آن است که سیاستگذاران درباره مسائل مختلف از جمله وضعیت بازارهای مالی و ریسکهای جهانی مذاکره کردهاند. گرچه اکثر مقامهای ارشد فدرال رزرو آمریکا از افزایش نرخ بهره در آینده نزدیک حمایت کردهاند، ولی آنها نااطمینانی خود را نسبت به هر گونه افزایش مجدد نرخ بهره طی ماههای آینده ابراز داشتهاند. مقامهای فدرال رزرو خواستار ارزیابی و بررسی آمارهای مهم اقتصادی آمریکا در ماههای آینده شدهاند تا تصمیمگیری برای افزایش نرخ بهره در سال ۲۰۱۹ میلادی با دقت بیشتر تعیین شود.
نظرات