گروه بنگاهها: مدیرعامل کاشی تکسرام با تشریح وضعیت صنعت کاشی و سرامیک کشور از اقدامات صورتگرفته در شرکت از برنامههای تکسرام برای رسیدن به اهداف سودآور در شرکت خبر داد. مهندس امین همتی با اشاره به اینکه در 2 سال اخیر روند رشد سودآوری شرکت تا حدودی متوقف شده است، تاکید کرد: در حال حاضر بر اساس اطلاعات موجود امکان ظرفیت تولید کاشی در کشور حدود 700 میلیون متر مربع است که بهدلیل شرایط بازار، تولید کاشی در کشور به کمتر از حدود 400 میلیون متر مربع رسیده که از این میزان هم تنها حدود 200 میلیون مترمربع به فروش داخلی رسیده و فروش صادراتی نیز حدود 120 میلیون متر مربع بوده است و مابقی تولیدات بهصورت دپو در کارخانهها مانده و به فروش نرسیده است. وی درخصوص مشکلات صادرکنندگان ایرانی در بازارهای جهانی تصریح کرد: اصولا قیمتهای فروش صادراتی در همه جهان نسبت به قیمتهای فروش داخلی کشورهای مبدا پایینتر است، در این ارتباط دولتها از صادرکنندگان حمایت میکنند تا در بازارهای جهانی حاضر شوند و متضرر نشوند. این مطلب در مورد ایران صدق نمیکند و مشوقهای صادراتی ما چندان جذاب و موثر نیست. این در حالی است که توسعه صادرات میتواند دوام و قوام کارخانهها را رقم بزند و بخشی از نقدینگی مورد نیاز ایشان را تامین کند و در نهایت باعث سودآوری شود.وی درخصوص سهم بازارهای صادراتی شرکت تکسرام گفت: مقصد اصلی صادرات محصولات کاشی تکسرام، کشورهای آسیای میانه و روسیه است؛ اما برای صادرات محصولات به کشورهای شرق آفریقا، شرق اروپا، آمریکای مرکزی و کشورهای حاشیه خلیج فارس، در حال پیگیری و برنامهریزی هستیم.
همتی افزود: در حال حاضر بازار شرق آفریقا را ایجاد کردهایم؛ اما این بازار هنوز سهم با اهمیتی از صادرات ما را تشکیل نمیدهد و در سالجاری تنها 4 تا 5 درصد از صادرات شرکت به کشورهای شرق آفریقا بوده است. همچنین این شرکت صادرات به آمریکای لاتین را نیز امسال شروع کرده و محمولههایی از محصولات به این منطقه ارسال شده که این امر با پیگیریهای مداوم قابل افزایش خواهد بود. وی در پاسخ به سوالی درخصوص دلیل اصلی رشد قیمت سهام شرکت و اقبال فعالان بازار به این سهم گفت: عامل اصلی که باعث شد اقبال فعالان بازار سهام به «کترام» افزایش یابد، تحولاتی است که میتواند در آینده، با شرط استقبال از محصولات تولیدی در بازار کاشی و سرامیک شرایط بهتری را برای شرکت رقم بزند. این تحولات به اقدامات انجام شده شرکت برمیگردد که سه محور اصلی دارد که در نتیجه آن با نگاهی بلندمدت میتوان به وضعیت شرکت امیدوار بود و فعالان بازار سرمایه هم این موضوع را رصد میکنند.
مهندس همتی در تشریح محور اول این تحولات گفت: در سال 1395 موفق شدیم محصولاتی را با سایزهای جدید به بازار عرضه کنیم و در سال جاری نیز تلاش کردیم این محصولات را بیشتر در بازار معرفی کنیم. این محصولات عمدتا از حاشیه سود مناسبی برخوردارند و چنانچه مورد توجه بازار کاشی قرار بگیرند، سودآوری و جریان نقدینگی را برای شرکت فراهم میآورند. این در حالی است که بر اساس گزارشهای منتشرشده در سامانه کدال در ماههای گذشته سالجاری شرکت با کاهش مقداری فروش و عدم سودآوری روبهرو شده و دلیل آن عدم استقبال کافی از محصولاتی است که با نوآوری وارد بازار شده، در این ارتباط اقدامات لازم بهمنظور بازاریابی و انجام هزینه برای نمایش بهینه محصولات در فروشگاههای نمایندگان فروش به انجام رسیده است که میتوان امیدوار بود در ماههای آتی با افزایش مقداری فروش، سودآوری در انتظار سهامداران شرکت باشد. مدیرعامل تکسرام مذاکره با شرکتهای اروپایی را محور دوم تحولات شرکت عنوان کرد و افزود: در ماههای اخیر تلاش کردیم با شرکتهای خارجی برای تولید محصولات تحت برند اروپایی به توافق برسیم. این موضوع هنوز قطعی نشده و مذاکرات با طرفهای خارجی که ایتالیایی یا اسپانیایی خواهد بود، ادامه دارد. موفقیت مذاکرات محتمل است؛ اما سطح همکاری هنوز مشخص نیست و به گشایش در سیستم بانکی و شرایط سیاسی وابسته است. همتی افزود: تصمیم به تولید محصول با برند اروپایی تقریبا قطعی است؛ اما انتقال دانش، تکنولوژی و تجربه از طرف اروپایی کمی دشوار به نظر میرسد. برای تولید محصولات جدید، در گام اول از ظرفیت فعلی استفاده خواهیم کرد و در صورت حصول نتیجه در بلندمدت برای افزایش 20 درصدی ظرفیت از محل بازسازی و نوسازی خط تولید اقدام خواهیم کرد و اثرات سودآوری ناشی از آن متعاقبا شفافسازی خواهد شد.وی در ادامه اصلاح نیروی انسانی را محور سوم برنامههای شرکت دانست و ادامه داد: در سالهای 94 و 95 برای اصلاح ساختار نیروهای انسانی، شرکت هزینههای سنگینی را متقبل شده است.همکاری بیش از نیمی از پرسنل شرکت در قالب استخدام رسمیبوده و در حدود 70 درصد از این پرسنل در سالهای مذکور بازنشسته شده و مابقی نیز در سال جاری بازنشسته خواهند شد. این امر موجبات استفاده از نیروی جوان و متخصص در جهت افزایش بهرهوری و کیفیت و نوآوری تولید محصولات را فراهم میآورد.
وی درخصوص بازار و صنعت کاشی و سرامیک و آینده آن خاطرنشان کرد: واقعیت این است که وضعیت صنعت ساختمان چندان مطلوب نیست، بخشی از این موضوع به رکود حاکم بر اقتصاد کشور بازمیگردد و در نتیجه وضعیت بازار داخلی کاشی و سرامیک را در برهه فعلی چندان مناسب نمیدانم. همانطور که میدانید اگر رشدی در صنعت ساختمان رخ دهد، صنعت کاشی و سرامیک پس از گذشت حدود یک سال از آن منتفع خواهد شد که دلیل آن اختلاف زمانی یک ساله بین مراحل اولیه ساخت ابنیه و مرحله نازککاری که تقاضای کاشی و سرامیک برای استفاده در ساختمانها به وجود میآید، است. مدیرعامل تکسرام گفت: با این وجود رکود اقتصادی اخیر بسیاری از مجموعههای فعال در صنعت کاشی و سرامیک را به سمت بازارهای صادرات سوق داده و چنانچه مشکلات نقل و انتقال بانکی مرتفع شود و مشکلات سیاسی مانع معاملات اقتصادی نیز حل شود احتمالا رشد قابل توجهی در صادرات محصولات کاشی و سرامیک کشور مشاهده خواهد شد. وی با اشاره به اینکه توسعه فعالیت در بخش صنعت ساختمان، با تمرکز بر تولید محصولات مورد نیاز در ساخت و ساز فضاهای تجاری و اداری میتواند محرک خوبی برای این صنعت باشد، افزود: در سالهای اخیر شاهد ساخت مالها و فروشگاههای بزرگ و انتقال فضای خرید به مجتمعهای تجاری گسترده هستیم. این موضوع را میتوان فرصت مناسبی برای رشد صنعت کاشی و سرامیک در نظر گرفت.
مدیرعامل تکسرام در بخش دیگری از سخنان خود درباره اختلاف قیمت محصولات شرکت در محل کارخانه با قیمتهای بازار تاکید کرد: نکتهای که باید مورد توجه قرار گیرد، این است که اصولا در بازار ایران سود اصلی را واسطهها میبرند نه تولیدکنندگان. باید توجه داشت که مکانیزم فروش در این صنعت به این صورت است که در هر استان نمایندهای بهعنوان عامل فروش وجود دارد که عامل پخش و توزیع محصولات است. این عاملان فروش محصولات را انبار میکنند و هزینههای انبارداری، بازاریابی و فروش دارند. وی گفت: علاوه بر آن سودی را نیز برای فعالیت خود در نظر میگیرند. در پایان این زنجیره سود خردهفروشی قرار دارد که بخش مهمی از قیمت مصرفکننده را تشکیل میدهد. نمایندگان فروش و خرده فروشان رقابت تنگاتنگی داشته و تلاش دارند محصولی را به فروش برسانند که سود بیشتری دارد، در نتیجه برای فروش محصولات، ما مجبور به رعایت این شرایط در بازار داخلی هستیم این نکته را نیز باید در نظر داشت که نرخی که روی محصولات برچسب میشود دارای 10 تا 15 درصد تخفیف بوده و همچنین 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده از سوی عاملان فروش به بهای فروش محصولات برای مصرفکننده نهایی افزوده میشود در نتیجه این مسائل باعث میشود قیمتهای بازار و قیمت درب کارخانه دارای اختلاف قابل توجهی باشد.
نظرات