دنیای اقتصاد: شاخص کل فرابورس روز سهشنبه رشد ناچیز 05/ 0 واحد را تجربه کرد. این نماگر در ساعات اولیه گشایش معاملات، تا سطوح 947 واحدی نیز بالا رفت، در ادامه اما در روند نزولی قرار گرفت و در نهایت بدون تغییر چشمگیری نسبت به روز دوشنبه در همان سطح 4/ 943 واحدی قرار گرفت. از تحولات مهم فرابورس ایران در جریان معاملات دیروز عرضه «سخاب 2» در بازار اسناد خزانه اسلامی بود.
پس از حضور اسناد خزانه اسلامی با دو نماد «سخاب3» و «سخاب5» در روزهای اخیر، روز گذشته شاهد سومین عرضه اولیه سخاب در نماد «سخاب2» بودیم. ورود سخابها به بازار سرمایه در حالی صورت میگیرد که پیش از این بازار بدهی روزهای کمرمقی را تجربه میکرد. پیش از این، «دنیای اقتصاد» به پیامدهای عرضه این اوراق در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس پرداخت. همانگونه که پیش از این گفته شد، عرضه این اوراق تحت نظارت فرابورس سبب بهبود شفافیت و افزایش کارآیی خواهد شد و پیداست که چه تبعات سودمندی برای بازارهای مالی و بالطبع رشد و رونق اقتصاد کلان خواهد داشت. توسعه ابزارهای مالی و ایجاد زیرساختهای حقوقی از طریق سازوکارهای شناختهشده بازار سرمایه یکی از مناسبترین روشها برای تامین مالی نهادها و شرکتهای دارای بدهی است. از این رو دولت که با کسری مزمن بودجه روبهروست میتواند به جای اعمال سیاست پولی و انتشار بیحسابوکتاب پول از امکانهای مولد این بازار برای تامین مالی بهره بگیرد.نکته قابل توجه این است که نرخ بازده بدونريسك اوراق بهاداری که دولتها منتشر میکنند همواره بهعنوان نرخ مرجع در تعيين نرخ دیگر اوراق و ابزارهاي مالي در نظر گرفته ميشود؛ بنابراین انتظار میرود كه با كاهش نرخ اوراق دولتی، شركتها و ساير ناشران غيردولتي نیز بيش از گذشته در جهت انتشار اوراق پيشقدم شوند تا با کاهش هزینههای تامین مالی، بتوان آثار آن را در بهبود فضای كسبوكار مشاهده کرد. چنانکه با عرضه «سخاب» در فرابورس و کاهش نرخ سود آن از سطوح بالای 30 درصد به حدود 20 درصد این روند رخ داد. در ادامه همین روند نرخ سود موثر «سخاب2» نیز روز گذشته به میزان 1/ 19 درصد رسید.
بررسی جزئیات معاملات فرابورس
بررسی جریان معاملات روز گذشته فرابورس نشان میدهد حدود 170 میلیون ورقه بهادار در 64 هزار و 850 نوبت معاملاتی در این بازار دستبهدست شده است. دیروز، ارزش کل معاملات فرابورس نیز به رقم تقریبی 180 میلیارد تومان به ثبت رسید. در این میان، جابهجایی حدود 114 میلیون ورقه بهادار به ارزش معاملاتی 35میلیارد تومان به بازار اول و دوم فرابورس اختصاص یافت. در میان نمادهای تاثیرگذار دیروز فرابورس، نماد معاملاتی شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان با حمایت 23/ 1 واحدی، بیشترین اثر فزاینده را در محاسبه «آیفکس» بر جا گذاشت. این نماد معاملاتی پس از سه روز افت قیمت، روز سهشنبه توانست جبران مافات کند. بهطوری که این نماد با 6/ 2 درصد افزایش قیمت مواجه شد. نماد معاملاتی شرکت تولید برق عسلویه مپنا و سرمایهگذاری مس سرچشمه با مجموع 91/ 0 واحد حمایت، پس از نماد معاملاتی شرکت سهامی ذوبآهن اصفهان بیشترین اثر مثبت را بر آیفکس داشتند. از سوی دیگر، معاملات منفی در نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی زاگرس و پتروشیمی مارون به همراه نماد معاملاتی شرکت تولید نیروی برق دماوند مجموعا با تاثیر 5/ 1 واحدی از رشد بیشتر شاخص سهام جلوگیری کردند.
نماد معاملاتی شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود نیز پس از یک هفته حرکت در روندی نزولی، از روز دوشنبه با رشد قیمت مواجه شد؛ چنانکه دیروز این نماد با رشد 8/ 4 درصدی، در صدر جدول نمادها با بیشترین افزایش قیمت قرار گرفت. نماد معاملاتی شرکت کیبیسی از میان داروییهای فرابورسی، پس از شرکت صنعتی و معدنی شاهرود، با افزایش 3/ 4 درصدی از رشد قیمت مناسبی برخوردار بود. در مقابل، نماد معاملاتی شرکت داروسازی سبحان انکولوژی در دومین روز پس از بازگشایی با افت بیش از 8 درصد، بیشترین کاهش قیمت در میان شرکتهای فرابورسی را به نام خود ثبت کرد. پس از شرکت داروسازی سبحان، شرکتهای داروسازی کاسپین و صنایع فولاد آلیاژی یزد نیز به ترتیب با افت 9/ 4 و 8/ 4 درصدی، بیشترین کاهش قیمت را ثبت کردند. نماد معاملاتی شرکت مبین وان کیش که همچنان در مسیری صعودی در حال حرکت است روز سهشنبه رشدی نزدیک به 4 درصد را تجربه کرد. این نماد در کنار نماد تازهوارد شرکت هتل پارسیان کوثر و شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان در کانون توجه فعالان دیروز فرابورس بود. ارزش معاملات دیروز شرکت مبین وان کیش به میزان بیش از 15 میلیارد تومان، بیشترین ارزش معاملاتی در میان شرکتهای فرابورس ایران را به خود اختصاص داد. معامله 46 میلیون سهمی ذوبآهن اصفهان نیز این نماد را در صدر جدول نمادها با بیشترین حجم معامله در فرابورس نشاند.
تغییر مالکیت نمادهای فرابورسی
برآیند تغییر مالکیت کل فرابورس در روز گذشته به نفع سهامداران حقوقی رقم خورد و حدود 4 میلیارد تومان از سبد سهامداران حقیقی به پرتفوی اشخاص حقوقی جابهجا شد. بیشترین میزان تغییر مالکیت در دو نماد تازهوارد شرکت مبین وان کیش و هتل پارسیان کوثر اصفهان به ثبت رسید. بررسی جریان انتقال مالکیت فرابورس نشان میدهد که معامله در نماد شرکتهای هتل پارسیان کوثر اصفهان و ریلپرداز سیر با بیشترین تغییر مالکیت به نفع سهامداران حقوقی، نزدیک 2 میلیارد و 100 میلیون از سبد سهامداران حقیقی به سبد معاملهگران حقوقی جابهجا کرد. از سوی دیگر، معامله در نماد معاملاتی شرکت مبین وان کیش سبب جابهجایی حدود 560هزار سهمی به ارزش 600 میلیون تومان به نفع سهامداران حقیقی شد و این نماد را در صدر بیشترین تغییر مالکیت به نفع حقیقیها نشاند. تغییر مالکیت نمادهای شرکت بهمن دیزل و آتیه دادهپرداز نیز از به نفع معاملهگران حقیقی به ثبت رسید.
تغییرات بازار اوراق با درآمد ثابت
روز گذشته در بازار اوراق با درآمد ثابت، حدود یک میلیون و 300 هزار ورقه بهادار در میان معاملهگران دستبهدست شد و ارزشی بیش از 126 میلیارد تومان را به ثبت رساند. از میان این معاملات، خریدوفروش بیش از 860 هزار ورقه به اسناد خزانه اسلامی اختصاص یافت که نزدیک 80 درصد آن به معامله در اوراق «سخاب» تعلق گرفت. با عرضه سخابها در روزهای اخیر، شاهد رشد حجم معاملات و پویایی بیشتر در این بازار هستیم.
نظرات