سنا: رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه ایران، از طرح پیشنهادی در کنفرانس آیسکو خبر داد که بر اساس آن با ایجاد یک کمیته امنیت سایبری بینالمللی در این سازمان، کشورهای عضو از استانداردهای یکسانی در این حوزه پیروی خواهند کرد.
نمایندگان عالیرتبه سازمان بورس و اوراق بهادار ایران متشکل از جانشین رئیس سازمان در جذب سرمایهگذاریهای خارجی، رئیس اداره نظارت و بازرسی نهادهای مالی و همچنین رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه در اجلاس اخیر کشورهای عضو کمیته GEM در سازمان بینالمللی آیسکو شرکت کردند.
کمیته GEM بزرگترین کمیته آیسکو و دربرگیرنده 80 درصد کشورهای عضو آیسکو و 11 کشور از گروه G20 است. اجلاس کشورهای عضو کمیته GEM (Growth and Emerging Markets Committee) در سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار (IOSCO) در حالی دومین روز خود را سپری کرد که رئیس مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه (مکنا) ایران در این نشست به ارائه پیشنهادها و ایدههایی در قالب ایجاد کمیته جدیدی با عنوان Cyber Security Committee در ساختار آیسکو پرداخت. به گفته احمد سحرخیز، بر اساس این پیشنهاد جامع، آیسکو که تنها مرجع «استانداردساز بینالمللی» برای بازارهای سرمایه محسوب میشود، اقداماتی را برای ارتقای امنیت جهانی فضای سایبری بازارهای سرمایه (در حیطه نهادهای ناظر بورسها) انجام خواهد داد. وی طرح پیشنهادی سازمان بورس و اوراق بهادار را عاملی موثر در شفافیت فضای مجازی و حفاظت از حقوق فعالان بازارهای سرمایه خواند و تاکید کرد: بر اساس طرح پیشنهادی سازمان بورس و اوراق بهادار ایران، در صورت ایجاد یک کمیته امنیت سایبری بینالمللی، کشورهای عضو آیسکو باید از استانداردهای یکسانی در حوزه امنیت سایبری بازار سرمایه پیروی کنند. همچنین اعضای این کمیته پیشنهادی میتوانند از تجربیات اعضا در مواجهه با مشکلات و ریسکهای سایبری آگاه شوند و بر اساس آن اقدامات پیشگیرانه موثری انجام دهند.
این مقام مسوول، استانداردسازی، ارزیابی، صدور گواهینامههای بینالمللی امنیت اطلاعات و نظارت بر اجرای استانداردهای امنیت اطلاعات در بازار سرمایه و آموزش، فرهنگسازی و آگاهیرسانی در حیطه امنیت سایبری در سطح بازارهای سرمایه را از جمله اهداف اساسی این کمیته عنوان و خاطرنشان کرد: با اجرایی شدن این طرح، میتوان ریسکهای بازارهای جهانی را شناسایی و به تناسب آن، استانداردهای لازم را ایجاد کرد. در انتهای همین نشست، به دلیل اهمیت موضوع و ایده نوآورانهای که از سوی نمایندگان جمهوری اسلامی ایران مطرح شد، به اتفاق آرا و به دستور رئیس کمیته GEM، Ranjit Ajit Singh که همزمان قائممقامی رئیس سازمان بینالمللی آیسکو را نیز به عهده دارد، مقرر شد گروهی با محوریت سازمان بورس ایران و با همراهی برخی دیگر از کشورهای عضو آیسکو، پیرامون این ایده شروع به فعالیت کنند. این طرح با استقبال بسیاری از کشورهای مشارکتکننده و همین طور دبیر کل آیسکو مواجه شد.
سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار(IOSCO )بهعنوان مهمترین مجمع بینالمللی بازار سرمایه که در سال 1983 تاسیس شد، مجمعی از سازمانهای قانونگذار و نهادهای ناظر بازارهای اوراق بهادار دنیا است که بیش از 95 درصد بازارهای سرمایه دنیا را در بر میگیرد. نقش آیسکو کمک کردن به اعضایش برای ترویج استانداردهای بالا در ضابطهگذاری و نظارت و عمل کردن به عنوان مجمعی (فروم) برای ضابطهگذاران ناظر به منظور همکاری با یکدیگر و دیگر سازمانهای بینالمللی است.
بر این اساس یکی از اهداف مهم سازمان بین المللی کمیسیون های اوراق بهادار، همکاری اعضا برای ارتقای استانداردهای بهینه مقررات در راستای نیل به بازارهای منسجم، بیطرف و کارآ است. از دیگر اهداف این سازمان میتوان به تبادل تجربیات درجهت ارتقای توسعه بازارهای داخلی اشاره کرد. فراهم آوردن امکان همکاری دوجانبه برای ارتقای سلامت بازارها از طریق ارائه سلسله استانداردهای ویژه و با برخورد موثر در برابر خطاها یکی دیگر از اهداف آیسکو است.
سازمان بورس و اوراق بهادار بهعنوان نهاد ناظر و قانونگذار بازار سرمایه ایران، دهم فروردین 1395 عضو پیوسته سازمان بینالمللی کمیسیونهای اوراق بهادار شد.
نظرات