بیشترین رشد هفتگی «آیفکس» پس از دوماه

دنیای اقتصاد: شاخص کل فرابورس طی هفته گذشته حدود ۲درصد افزایش یافت و در سطح ۸/ ۹۴۶ واحد قرار گرفت. به این ترتیب بیشترین رشد هفتگی «آیفکس» در پاییز امسال به ثبت رسید. نزدیک دو ماه پیش، در هفته معاملاتی منتهی به یکم شهریور بود که شاخص فرابورس رشد هفتگی ۳/ ۲ درصدی را تجربه کرد. پس از آن، نماگر فرابورس پس از لمس قله تاریخی وارد مدار نزولی شد و تا سطح ۹۱۴ واحدی(۱۶ مهرماه) هم تنزل کرد. اما در ادامه در هفته گذشته شاخص فرابورس با رشد هفتگی ۲ درصدی همراه شد و بخشی از زیان سه هفته منتهی به ۲۶ مهرماه را جبران کرد. به این ترتیب شاخص کل فرابورس با افزایش ۱۸ واحدی طی معاملات هفته منتهی به سوم آبان در سطح ۸/ ۹۴۶ واحدی ایستاد تا بازدهی این نماگر از ابتدای سال به ۲/ ۸ درصد برسد.
تحولات صنایع فرابورسی
فرابورس ایران طی مهرماه سه هفته متوالی را با زیان پشت سر گذاشت. با این وجود تحرکات مثبت در اغلب گروه‌های فرابورسی به ویژه گروه محصولات شیمیایی فرابورس نخستین هفته سبز فرابورس در آبان‌ماه را رقم زد. در تحولات هفته گذشته نمادهای زیرگروه پتروشیمی پیشتاز پویایی‌ دادوستدهای فرابورس بودند. شرکت پتروشیمی زاگرس که بعد از پتروشیمی مارون، از نظر ارزش بازار بزرگ‌ترین شرکت فعال در بازارهای اول و دوم فرابورس است در این هفته بازدهی ۱۳ درصدی را ثبت کرد. پتروشیمی مارون نیز در این هفته حدود ۳ درصد سود نصیب سهامدارانش کرد. همچنین، دو نماد دیگر گروه پتروشیمی فرابورس، یعنی پتروشیمی خراسان و توکارنگ فولاد سپاهان در هفته اخیر بازدهی‌های مثبت ۷ درصدی و ۵/ ۳ درصدی رقم زدند. به این ترتیب، با افزایش تقاضا در گروه پتروشیمی، شاخص این گروه در طول هفته گذشته بیش از ۵ درصد افزایش یافت. علاوه بر گروه‌های بزرگ پتروشیمی، فلزات اساسی، فرآورده‌های نفتی و عرضه برق و گاز، گروه‌های انبوه‌سازی املاک و مستغلات، سرمایه‌گذاری، محصولات غذایی، قند و شکر و رایانه نیز افزایش شاخص را ثبت کردند. شاخص گروه فلزات اساسی در این هفته حدود ۳/ ۰ درصد رشد داشت که این افزایش مرهون رشد هفتگی قیمت در نماد سهامی ذوب‌آهن اصفهان بود. معاملات گروه فلزات اساسی در این هفته تحت تاثیر توقف نماد شرکت‌های فولاد هرمزگان جنوب، آهن و فولاد ارفع و صنعت روی زنگان قرار گرفت. همچنین معاملات دو نماد زرین معدن آسیا و صنعتی و معدنی زنجان گستران نیز در روز سه‌شنبه به جمع نمادهای متوقف پیوستند. به این ترتیب، در این هفته با توقف نمادها و رکود معاملات در گروه فلزات اساسی، حجم مبادلات در این گروه ۲ و نیم درصد کاهش یافت. نمادهای این گروه به دلیل تعدیل پیش‌بینی و اطلاعات مربوط به گزارش‌های عملکردشان در هفته گذشته متوقف شدند. با توجه به آخرین دستور‌العمل سازمان بورس و اوراق بهادار مبنی بر بازگشایی نمادهای متوقف شده، هر نماد ۶۰ تا ۹۰ دقیقه پس از توقف توسط ناظر بازار، بازگشایی می‌شود و در شرایط عادی نمادی بیش از ۹۰ دقیقه متوقف نخواهد بود. با این وجود، روند بازگشایی نمادهای زیرگروه فلزات اساسی از جمله فولاد هرمزگان جنوب طولانی شده است. فولاد هرمزگان پس از تعدیل مثبت ۶۰ درصدی از پنج‌شنبه هفته گذشته متوقف شد و ۵ روز کاری این هفته را در تعطیلات توقف سپری کرد. البته این نکته نیز قابل ذکر است که بر اساس دستورالعمل مرتبط با نحوه توقف و بازگشایی نمادهای حاضر در بازار سرمایه، حداکثر زمان پیش‌بینی‌شده برای توقف نمادها ۲۰ روز است. بیشترین ارزش معاملات خرد بازارهای فرابورس طی هفته گذشته در گروه انبوه‌سازی و املاک و مستغلات رقم خورد که ۱۳ درصد ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. پس از نمادهای گروه انبوه‌سازی، معامله در گروه‌های فلزات اساسی و پتروشیمی و محصولات غذایی بیشترین ارزش معاملات خرد فرابورس را ثبت کرد.

جزئیات معاملات هفته گذشته
در مجموع، معاملات فرابورس ایران در هفته با جابه‌جایی یک‌میلیارد و ۷۲۶ میلیون ورقه در ۳۰۵ هزار نوبت معاملاتی پایان یافت. ارزش این میزان معامله بیش از ۶۷۰ میلیارد تومان بود که در مقایسه با هفته پیشین از رشد ۲۸ درصدی حجم معاملات در مقابل افت ۱۴ درصدی ارزش آن حکایت داشت. افزایش حجم کل معاملات بیشتر به واسطه حجم چشمگیر معامله سهام شرکت کرمان خودرو در بازار سوم بود. در نخستین روز آبان‌ماه شاهد اتمام پذیره‌نویسی سهام جدید گروه اقتصادی کرمان خودرو در بازار سوم فرابورس بودیم که طبق آن ۹۷۹ میلیون و ۴۰۰ هزار سهم به ارزش اسمی هر سهم ۱۰۰ تومان، پس از یک ماه به پایان رسید. به این ترتیب با کسر حجم معاملات مربوط به گروه اقتصادی کرمان خودرو از کل معاملات، فرابورس در این هفته با کاهش حجم و ارزش معاملات همراه شد. ارزش معاملات بازار اول و دوم در هفته گذشته با کاهش ۲ درصدی نسبت به هفته منتهی به ۲۶ مهرماه همراه شد. حجم معاملات بازارهای اول و دوم نیز در این هفته حدود ۱۷ درصد کاهش داشته است. در این هفته در بازار اول و دوم حدود ۶۰۷ میلیون ورقه بهادار معامله شد در حالی که این رقم در هفته منتهی به ۲۶ مهرماه به میزان ۷۳۵ میلیون بود؛ بنابراین به‌رغم افزایش بازدهی عمومی بازارهای فرابورس در هفته اخیر شاهد کاهش تحرکات در بازار اول و دوم بودیم. در بازارهای دیگر هم معامله‌گران تحرکات قابل ملاحظه‌ای نداشتند. چنان که در بازارهای بدهی و صندوق‌های قابل معامله فرابورس نیز با کاهش معاملات مواجه بودیم. حجم معاملات بازار بدهی در هفته اخیر نسبت به هفته منتهی به ۲۶مهرماه حدود ۳۴ درصد کاهش یافت. ارزش معاملات این اوراق نیز به همین میزان کاهش داشته است. در هفته منتهی به ۲۶ مهرماه حدود ۵ میلیون ورقه بدهی در میان معامله‌گران دست‌به‌دست شده بود که در هفته گذشته این رقم به سطح ۳ میلیون ورقه رسید. از میان بازارهای چندگانه فرابورس تنها اوراقی که در این هفته با رشد حجم و ارزش معاملات همراه شد، اوراق تسهیلات مسکن بود. حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن در هفته گذشته افزایش ۶ درصدی را تجربه کرد. ارزش معاملات این اوراق نیز در طول این هفته به رقم ۲۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان رسید .


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید