به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بورس انرژی امروز شاهد عرضه ۴ هزار میلیارد ریال اوراق سلف استاندارد برق در بورس انرژی خواهیم بود که موجب خواهد شد بزرگترین تامین مالی امسال در قالب این اوراق به انجام برسد. این تامین مالی از سوی گروه مپنا به منظور تامین سرمایه در گردش و تامین مالی پروژههای سیکل ترکیبی این شرکت انجام خواهد شد. عرضه این حجم از اوراق سلف موازی استاندارد در شرایطی صورت میگیرد که تجربه موفق عرضه این اوراق در سال گذشته خوشبینیها را به موفقیت آن برجسته ساخت و همچنین نشاندهنده تداوم روند تامین مالی صنعت برق در بورس انرژی به شمار میآید.
سررسید تسویه وجوه در این اوراق یکساله است اگرچه قبل از سررسید امکان بازخرید از سوی بازارگردان یا معامله در بازار ثانویه وجود دارد. نگاهی به اطلاعیههای عرضه نشان میدهد که سود این اوراق بهصورت یکساله بین ۱۸ تا ۱۹ درصد است که به نسبت قیمت برق در سررسید تعیین خواهد شد. به عبارت دقیقتر نرخ سود این اوراق بیش از ۱۹ درصد نخواهد بود و همچنین این نرخ به کمتر از ۱۸ درصد در سررسید نخواهد رسید. این در حالی است که نرخ بازگردان در معاملات ثانویه قبل از سررسید ۵/ ۱۷ درصد روزشمار است؛ یعنی در صورتی که خریدار در زمانی کمتر از سررسید میل به فروش اوراق داشته باشد میتواند در بازار ثانویه با قیمتی حداقل ۵/ ۱۷ درصد بهصورت روزشمار این اوراق را به فروش برساند. این اوراق معاف از مالیات است. زمان عرضه این اوراق ۵ روز کاری از ۱۱ آذر تا ۱۸ آذرماه سال ۹۶ خواهد بود. حداقل حجم خرید این اوراق برای افراد حقیقی یا حقوقی ۲۸۳ هزار و ۱۴ تومان و حداکثر آن یک میلیارد و ۴۱۵ میلیون و ۷۸ هزار تومان است. ویژگیهای مهم این اوراق را میتوان نرخ سود جذاب، تضمین اصل و سود سرمایه، پتانسیل تحویل فیزیکی برق در سررسید (برای بیش از ۴۰ هزار کیلووات ساعت در دوره تحویل)، پتانسیل بازارگردانی و بازخرید اوراق با نرخ ۵/ ۱۷ درصد قبل از سررسید و معافیت از مالیات دانست که جذابیت مطلوبی را برای حضور سرمایهگذاران در بورس انرژی ایجاد خواهد کرد.
مبادلات هفتگی در بازار انرژی
تداوم جذابیت معاملات در بازار فیزیکی بورس انرژی در هفته گذشته و انتظار برای عرضه ۴۰۰ میلیارد تومان اوراق سلف موازی استاندارد برق با نرخ سود بالاتر از نرخ سود بانکی در روز شنبه رخدادهای مهم هفته گذشته در بورس انرژی ایران بوده است. هفته گذشته را میتوان دوره مهمی در فعالیت بورس انرژی به شمار آورد، زیرا با فرض یک روز تعطیل و همچنین رکوردشکنیهای آبان ماه، در بازار فیزیکی شاهد معامله نزدیک به ۴۰ هزار تن از انواع فرآوردههای نفتی، گازی، پالایشگاهی و پتروشیمی به ارزش بیش از ۷۳ میلیارد تومان بودیم. این وضعیت نشان داد که هنوز هم روند افزایشی حجم و ارزش معاملات در بازار فیزیکی بورس انرژی با کمی فراز و فرود معاملاتی ادامه داشته و دارد. معاملات هفته جاری موجب شد ارزش معاملات ثبت شده در آذرماه تاکنون به بیش از ۱۰۱ میلیارد تومان بالغ شود که نکته مهم و مثبتی در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران به شمار میرود. معاملات هفته گذشته نشان داد که جذابیت خرید حلال ۴۰۲ در رینگهای داخلی و بینالملل ادامه دارد و موجب شد تا باز هم رشد قیمتهای جذابی به ثبت برسد. در کنار حلال ۴۰۲، آیزوریسایکل پالایش نفت اصفهان، سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز و برش سنگین پتروشیمی تبریز در رینگ داخلی با رقابت و رشد قیمتها مورد معامله قرار گرفتند. این در حالی بود که سوخت کوره سبک پتروشیمی تبریز در رینگ داخلی با ۲۰ درصد رشد قیمتی در تالار، در صدر افزایش نرخ هفته گذشته قرار گرفت و در رتبههای بعدی باز هم عرضه حلال ۴۰۲ در رینگ داخلی با ۱۰ درصد رشد نرخ خودنمایی کرد. از نکات مهم در معاملات هفته گذشته میتوان به دادوستد ۱۶۵۰ تن نفتای سبک پالایش نفت شیراز و همچنین معامله ۱۵۵۰ تن حلال ۴۰۴ پالایش نفت شیراز در رینگ داخلی اشاره کرد که سیگنال مهمی برای حمایت از خریداران به شمار میرود. همچنین در این بازه زمانی ۲۰۰۰ تن گاز مایع پالایش نفت شازند، ۱۸۶۰ تن حلال ۴۰۲ پالایش نفت تبریز و همچنین ۱۵۴۸ تن حلال ۴۰۲ پالایش نفت اصفهان در رینگ بینالملل با ارز آزاد مورد معامله قرار گرفت که نشاندهنده تواناییهای بازار فیزیکی بورس انرژی در صادرات آزادانه فرآوردههای پالایشگاهی است. در صورت افزایش عرضه در این چارچوب معاملاتی یعنی پذیرش نوسان قیمتها در چارچوب عرضه و تقاضا در رینگ بینالملل با احتساب ارز با قیمت آزاد میتوان دستاوردهای مهمی درخصوص تنوع شیوههای فروش در کشور به دست آورد.
نظرات