یکی از عواملی که بر قیمت سهام یک شرکت تأثیر مستقیم دارند، عوامل مرتبط با صنعتی هستند که شرکت، در آن صنعت فعالیت می کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه(سنا)، عوامل مرتبط با صنعت سیمان، پتروشیمی، خودروسازی، ساختمان و به طور خاص بر قیمت سهام شرکت های فعال در این صنایع تأثیر می گذارند. اما عوامل مرتبط با صنعت، دقیقا چه هستند.
1- نحوه قیمتگذاری محصولات: نخستین عاملی که بر قیمت سهام شرکتهای فعال در یک صنعت تأثیر مستقیم دارد، نحوه قیمتگذاری محصولات آن صنعت است. برای مثال، فرض کنید قیمت محصولات شرکت های خودروسازی بدون دخالت دولت و بر اساس میزان عرضه و تقاضا در بازار تعیین شود. طبیعتا انتظار سرمایهگذاران از میزان درآمد و سودآوری شرکتهای خودروسازی در این شرایط، متفاوت از زمانی خواهد بود که دولت با هدف تنظیم بازار، مستقیما بر قیمت خودروهای تولید داخل، نظارت کرده و قیمت آنها را تعیین کند. بنابراین، نحوه قیمت گذاری محصولات در یک صنعت، میتواند قیمت سهام شرکتهای فعال در آن صنعت را تحت تأثیر قرار دهد.
2- میزان عرضه و تقاضا برای محصولات: دومین عامل از مجموعه عوامل مرتبط با صنعت، میزان عرضه و تقاضا برای محصولاتی است که شرکتهای فعال در آن صنعت، تولید میکنند. برای مثال، رونق صنعت ساختمان سازی در کشور، میتواند به افزایش تقاضا برای مصالح ساختمانی ازجمله سیمان منجر شده و این افزایش تقاضا نیز به دلیل تأثیر مستقیمی که بر میزان فروش و سودآوری شرکتهای سیمانی دارد، افزایش قیمت سهام این شرکتها در بورس را به دنبال داشته باشد.
3- رقابتـی یا انحصاری بودن صنعت: هراندازه یک محصول انحصاریتر باشد، امکان سودآوری شرکتهای تولیدکننده آن محصـول بیشتر خواهد بود، زیرا به علت نبود رقیب، تولید کننده می تواند هر قیمتی را که خواست، برای محصول خود تعیین کند. طبیعتا، با ورود رقبای جدید به یک صنعت و افزایش شدت رقابت در آن صنعت، از میزان انحصار شرکتها کاسته شده و سودآوری آنها نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین لازم است سرمایه گذار قبل از خرید سهام یک شرکت، وضعیت حال و آینده صنعت مورد نظر را از نظر میزان انحصار، احتمال ورود رقبای جدید و تأثیر آن بر قیمت سهام شرکت به طور کامل بررسی کند.
4- حجم سرمایهگذاری در صنعت: میزان سرمایه گذاری های صورت گرفته و جهت گیری دولت و بخش خصوصی در خصوص یک صنعت، میتواند چشم انداز آینده آن صنعت را تا حد زیادی مشخص کرده و به سرمایه گذاران در تصمیم گیری برای خرید یا فروش سهام شرکت های فعال در آن صنعت کمک کند. هر اندازه حجم سرمایه گذاریها در یک صنعت بیشتر باشد، به معنای آن است که انتظار سودآوری در آن صنعت بیشتر است.
5- وضعیت صنایع مرتبط: یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت شرکتها در صنایع مختلف، وضعیت صنایع مرتبط با صنعت موردنظر است. برای مثال، صنعت فولاد بطور مستقیم با صنایعی مانند استخراج سنگ آهن و همچنین صنعت خودروسازی در ارتباط است، زیرا از یکسو سنگ آهن، اصلیترین ماده اولیه موردنیاز برای تولید فولاد است و از سوی دیگر، محصولات فولادی به طور مستقیم در صنایعی مانند خودروسازی به کار برده میشود. بنابراین، هرگونه رکود و یا رونق در صنایع قبل و بعد از صنعت فولاد، میتواند قیمت سهام شرکتهای فعال در این صنعت را تحت تأثیر قرار دهد.
6- تحولات فناوری: سرعت تغییر فناوری در صنایع، از دیگر عوامل اثرگذار بر قیمت سهام حاضر در آن صنعت است. برای مثال، سرعت تغییرات فناوری در صنعت ارتباطات بسیار بیشتر از سرعت تغییرات فناوری در صنعت سیمان است. طبیعتا هر اندازه سرعت تغییر فناوری در یک صنعت بیشتر باشد، میزان تغییرات قیمت سهام شرکت های حاضر در آن صنعت بیشتر خواهد بود. همچنین لازم است سرمایه گذار هنگام خرید سهام شرکت هایی که تحولات فناوری در آنها بسیار سریع است، به این موضوع توجه داشته باشد که آیا شرکت مذکور، توانایی انطباق سریع با تغییرات فناوری را دارد یا خیر؟
نظرات