حجم تقاضای موثر در صنایع پاییندستی به دلایل مختلف تقویت شده و توجه به حجم عرضهها میتواند منجر به تعادل درعرضه و تقاضا شود. به گزارش خبرنگار «نیپنا» رشد قیمت پلیمرها در بورس کالا و بازار داخلی به افزایش تقاضا در این بازار و افزایش جدی حجم معاملات منجر شد اگرچه هم اکنون شاهد نوسان قیمتی در این بازار هستیم که البته تقویت حجم معاملات را نیزدر هفته گذشته به همراه داشت.
حجم معامله پلیمرها در هفته گذشته به نزدیکی ۶۷ هزار تن رسید که این رقم بیشترین حجم معاملات در یکسال اخیر در بورس کالاست که نشان میدهد این بازار وارد یک فاز بسیار جذاب شده است. این در حالی بود که حجم عرضهها در هفته گذشته نزدیک به ۱۰ درصد کاهش یافت و با فرض این داده منفی، ثبت رکورد حجم معامله پلیمرها بیش از پیش اهمیت پیدا میکند. همین آمارها نشان میدهد که التهاب خرید در بازار پلیمرها خودنمایی میکند یعنی در صورتی که حجم عرضهها به هر دلیل افزایش یابد میتوان به شکسته شدن این رکورد معاملاتی مهم خوش بین بود. در بازار داخلی نیز با افزایش قیمتها رو به رو هستیم که سیگنال مهمی را برای افزایش حجم تقاضا در بورس کالا ایجاد کرده است که خروجی این موارد تاکنون در التهاب در بازار پلیمرها خلاصه میشود. رشد قیمتهای جهانی نفت خام، امید به افزایش بیشتر قیمتهای محصولات پتروشیمی و همچنین افزایش قیمت دلار در بازار داخلی و البته احتمال رشد قیمتهای پایه در بورس کالا و وجود تقاضا در بازار داخلی را میتوان سیگنالهای موثر بر بازار محصولات پتروشیمی به شمار آورد که البته در صورت عدم رشد عرضهها ممکن است به افزایش بیشتر نرخ در بازار آزاد منتهی شود. هماکنون گریدهای جذابی همچون PVC یا پلیپروپیلنها بیشترین جذابیت خرید را در بر دارند اگرچه هنوز بازار نتوانسته است تا عرضههای مورد نیاز خود را جذب کند که یکی از خروجیهای مهم آن افزایش قیمتها در بازار آزاد است.
بر پایه این گزارش، در صورت کم توجهی به این بازار ممکن است رشد قیمتهای مواد اولیه شرایطی افسارگسیخته را تجربه کند که جذابیت چندانی برای این بازار و صنعت مهم ندارد. بالابودن جذابیت خرید و رشد تقاضا در بستر بورس کالا موجب شده تا در هفته گذشته بیش از ۹۱ درصد از عرضهها مورد معامله قرار گیرد ( به استثنای معاملات سلف – مچینگ یا نقدی – مچینگ) که همین حجم معامله عرضهها خود یک رکورد مهم محسوب میشود.در بازار محصولات شیمیایی هم شاهد رشد حجم معاملات هستیم اگرچه حجم دادوستد ۱۵ هزار و ۷۷۴ تن در هفته گذشته باز هم نشاندهنده رکودی نسبی در این بازار است. در هفته گذشته در بازار محصولات شیمیایی حجم تقاضا بیش از ۳۵ درصد رشد کرد که در کنار کاهش عرضهها شاهد بودیم که حجم معاملات این گروه کالایی بیش از ۱۷ درصد افزایش یافت. تقویت توأمان بازار محصولات پلیمری و شیمیایی میتواند به حمایت کلی از بازار محصولات پتروشیمی منجر شود.
نظرات