دنیای اقتصاد : ماه آذر درحالی پایان یافت که فرابورس ایران در این بازه زمانی بازدهی ۸/ ۶درصدی را ثبت کرده است. شاخص این بازار با رشد ۶۹ واحدی، در آخرین روز معاملاتی آذرماه در ارتفاع ۱۰۸۱ واحدی ایستاد. یکی از اتفاقات مثبت در فرابورس افزایش معنادار ارزش معاملات در ماه گذشته و ورود نقدینگی تازهنفس به بازار بود. ضمن اینکه، در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز یک مرحله دیگر از اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا۶۰۲» عرضه و یک مرحله از این اسناد در نماد «سخاب۳» سررسید شد. شاخص کل فرابورس از ابتدای آذرماه ۸/ ۶ درصد افزایش داشته است. در این میان، تاثیر رشد قیمت سهام شرکتهای بزرگ فرابورسی بر شاخص قابلتوجه است. بررسیها نشان میدهد که افزایش شاخص کل فرابورس طی ماه آذر بیشتر تحتتاثیر معاملات مثبت و رشد قیمت در سهام نمادهای زیرمجموعه گروه پتروشیمی و فلزات اساسی بوده است.
در گزارشهای قبل «دنیای اقتصاد» نیز به تاثیر چشمگیر نمادهای شاخصساز فرابورس اشاره شده بود. مروری بر سهم صنایع از کل بازار، مختصات بهتری از نقش گروهها را در اختیار ما قرار میدهد. در میان گروههای ۲۴گانه فرابورس، حدود ۵۸ درصد از ارزش کل بازار به صنایع پتروشیمی و فلزات اساسی تعلق دارد که در میان آنها نماد پتروشیمی مارون به تنهایی حدود ۲۵ درصد از ارزش کل بازار را در اختیار دارد. به عبارت دیگر، از ۹۵ نماد معاملاتی در بازارهای اول و دوم ۱۳ نماد معاملاتی متعلق به این دو گروه بزرگ است که بر نوسانات شاخص این بازار به شدت اثرگذار هستند. در مقیاس گروهی، در بین ۲۴ گروه فرابورسی، شاخص ۱۳ گروه کاهش داشته است. بیشترین کاهش قیمت (کاهش بیش از ۲۰ درصدی) در صنایع کوچک بازار از جمله سایر واسطهگریهای مالی، پیمانکاری صنعتی و خردهفروشی ثبت شده است. شاخص گروه واسطهگریهای مالی طی این دوره حدود ۲۵ درصد افت کرده است و در قعر جدول بازدهی صنایع قرار گرفت. در کنار این گروه، گروههای تکنمادی فرابورس، یعنی خردهفروشی و پیمانکاری صنعتی به ترتیب با کاهش۲۳ و ۲۰درصدی شاخص مواجه شدند. همچنین میتوان به افت شاخص گروههای پالایشی، عرضه برق و گاز و گروه انبوهسازی و املاک و مستغلات اشاره کرد.
از سوی دیگر، شاخص گروه محصولات کاغذی و فلزات اساسی با رشد ۱۶ درصدی بیشترین بازدهی را در میان گروههای فرابورسی ثبت کرد. همچنین گروه هتلورستوران و محصولات شیمیایی بازدهی ۱۰ درصدی را طی ماه گذشته رقم زدند. در مجموع شاخص ۱۱ گروه فرابورسی رشد را تجربه کردند. از تحولات دیگر فرابورس رشد محسوس ارزش معاملات سهام در واپسین روزهای پاییز بود. از ۱۹ آذرماه ارزش معاملات خرد سهام در بازارهای اول و دوم به نحو قابلملاحظهای افزایش یافت و در ۲۲ آذر این رقم به ۸۴ میلیارد تومان رسید. رویهمرفته میانگین ارزش معاملات در آذرماه حدود ۴۰ میلیارد تومان رقم خورد که نسبت به ماه گذشته ۶۰ درصد افزایش یافته است. در واقع در روزهای انتهایی پاییز همراه با اوج گرفتن نرخ دلار و قیمتهای جهانی موجی از تقاضای جدید در بازار سهام شکل گرفت و به روند فزاینده قیمتها شتاب بخشید. ناگفته پیدا است که در این شرایط، سهام وابسته به قیمتهای جهانی (نمادهای پتروشیمی و فلزی) بیشترین تاثیر را میپذیرند. اما با پیوستن متقاضیان جدید به بازار، دیگر صنایع نیز سود میبرند. در این میان میتوان به معاملات پرحجم در برخی تکنمادها اشاره کرد.بخش قابلتوجهی از نقدینگی در این دوره جذب معاملات دو نماد گروه صنایع کاغذی پارس و گروه سرمایهگذاری میراث فرهنگی شد. در مجموع بیشترین نقدینگی طی ماه آذر در پنج گروه فلزات اساسی، حملونقل، هتل و رستوران، محصولات کاغذی و گروه پتروشیمی به گردش درآمد. به بیان دیگر، ۶۷ درصد ارزش معاملات بازارهای اول و دوم در این بازه زمانی به دادوستدها در این پنج گروه اختصاص یافت. علاوه بر این، فرابورس ایران در نوزدهم آذرماه میزبان یک مرحله دیگر از اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا۶۰۲» بود که با تاریخ سررسید ۱۲ شهریورماه ۹۷ عرضه اولیه شد. سه روز پس از ورود اوراق «اخزا۶۰۲» به بازار سرمایه، اوراق اسناد خزانه اسلامی بانکی در نماد «سخاب۳» سررسید شد.
نظرات