نوسان بهای دلار و افزایش قیمتهای جهانی به رشد نرخ در بورس کالا و بازار داخلی منجر شده است. به گزارش نیپنا، بهای پلیمرها مدتی است که یک دوگانه شکننده را تجربه میکند یعنی با فرض افزایش قیمتهای پایه در بورس کالا شاهد هستیم که دادهها و معاملات رسمی در مسیر افزایش نرخ گام برداشته، ولی در بازار آزاد در هفته گذشته شاهد کمتوجهی اهالی بازار به رشد قیمتها و حتی کاهش نرخ هستیم.
بازار پتروشیمیها در تکاپو برای رونق دوباره
نوسان بهای دلار و افزایش قیمتهای جهانی به رشد نرخ در بورس کالا و بازار داخلی منجر شده است. به گزارش نیپنا، بهای پلیمرها مدتی است که یک دوگانه شکننده را تجربه میکند یعنی با فرض افزایش قیمتهای پایه در بورس کالا شاهد هستیم که دادهها و معاملات رسمی در مسیر افزایش نرخ گام برداشته، ولی در بازار آزاد در هفته گذشته شاهد کمتوجهی اهالی بازار به رشد قیمتها و حتی کاهش نرخ هستیم. این ویژگی نشان میدهد که حجم خریدهای اصلی از سوی شرکتهای معتبر در صنایع پایین دستی صورت گرفته و واحدهای صنفی در این عرصه که برخی نیاز خود را از بازار آزاد نیز تهیه میکنند نسبت به قیمتهای فعلی موضع احتیاطی اتخاذ کردهاند. این مطلب در نهایت به کاهش حجم تولید کل در صنایع تکمیلی منتهی شده و میتوان گفت که تاثیرگذاری آن در بورس کالا نیز مشهود است. با توجه به این داده، هم اکنون شاهد کاهش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا هستیم. به نظر میرسد رشد قیمت دلار تاکنون برای بازار آزاد و در کل برای حجم معاملات بورس کالا چندان هم جذاب نبوده است.
بر اساس این گزارش، هفته گذشته در بورس کالا شاهد کاهش ۴۸/ ۱۲ درصدی حجم معامله پلیمرها به رغم افزایش عرضه و تقاضا در این گروه کالایی برجسته بودیم که تجمیع این موارد نشان میدهد که حجم تقاضای اصلی تنها به چند گرید جذاب متمایل شده که از یکسو جذابیتهای واسطهگری و سفتهبازی را افزایش داده و از سوی دیگر نشان میدهد که گریدهای پر مصرف داخلی بهصورت نسبی به حاشیه رانده شده است. این در حالی بود که سقف مجاز ۱۰ درصدی برای رشد قیمتها درخصوص پلیپروپیلنهای نساجی باز هم در بازار اعمال شده که میتوان گفت تلاشی است برای مدیریت بازار. در هر حال کاهش حجم معاملات پلیمرها در بورس کالا و ثبت معامله ۴۷ هزار و ۵۴۲ تنی پلیمرها را که نشانهای است از ورود بازار به یک فاز رکود جدید، باید جدی گرفت. با توجه به تمامی این موارد و البته تاثیرگذاری بهای دلار در قیمتهای پایه و البته کاهش نسبی موجودی انبارها در بازار آزاد، از هم اکنون میتوان این گونه امیدوار بود که حجم معاملات در بورس کالا باز هم افزایش یابد، اگرچه عقبنشینی خریداران با فرض رشد نرخ را نمیتوان نادیده گرفت. باید پذیرفت که افزایش قیمتهای جهانی محصولات پتروشیمی با احتساب رشد قیمتها در بازار مواد اولیه این صنعت و همچنین نوسان قیمت دلار سیگنالهایی است که این بازار را تحت الشعاع قرار داده ولی راه دیگری جز پذیرش این قیمتها نیز در ساز و کار بازار و دستورالعملهای اجرایی وجود ندارد، مگر آنکه شرکتهای عرضهکننده خود برای حمایت از بازار قیمتهای پیشنهادیشان را کاهش دهند. رخدادی که به ندرت در سالهای گذشته دیده شده، ولی با توجه به شرایط کلی در بازار شاید در روزهای پیش رو حتی برای فروشندگان نیز جذابیت بیشتری داشته باشد. بهعنوان مثال، کاهش قیمتها در بازار آزاد در هفته گذشته خود سیگنالی واقعی از رخدادهای معاملاتی در بازار پلیمرها است.
نظرات